-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio žiniasklaida pagerbė J.Meką: vadina avangardinio kino krikštatėviu

Apie trečiadienį mirusį JAV filmų kūrėją ir menininką Joną Meką rašo užsienio spauda, negailėdama šiai asmenybei pagyrų ir įvardydama pasiekimus. J.Mekui negailima gražių žodžių – kūrėjas vadinamas avangardinio kino krikštatėviu, nepriklausomo kino evangelistu, poezijos kung fu, įkvėpusiu daugybę kitų iškilių menininkų.
Jonas Mekas
Jonas Mekas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Jonas Mekas

„The New York Times“ J.Meką vadina amerikiečių avangardinių filmų krikštatėviu ir nepriklausomo kino evangelistu. Jo asmenybėje tilpo įvairūs vaidmenys – intelektualo, entuziasto, provokatoriaus. Savo eksperimentiniais filmais jis dažnai ne tik provokuodavo, bet ir bandydavo kantrybę dėliodamas įvykių seką ar laužydavo tabu rinkdamasis temą.

Primenama, kad 1963-aisiais J.Mekas buvo sulaikytas, nes rodė filmą, kuriame buvo nepadorių scenų. Po kelerių metų jis viename savo komentare stebėjosi, kodėl žmonės verčiau renkasi Holivudo banalybę, o ne avangardinių filmų ekstazę. „Holivudo filmuose atsispindi supaprastinta realybė, banalūs jausmai ir idėjos. Tuo tarpu avangardiniuose filmuose užfiksuoti subtilūs patirčių, emocijų, idėjų, minčių ir suvokimo niuansai – jie ryškiai apšviečiami. Avangardiniuose filmuose kalbama apie tai, kas žmogų daro geresnį“, – cituojamas J.Mekas.

VIDEO: 10 įkvepiančių Jono Meko minčių apie save ir gyvenimą

Užsienio naujienų portalai rašo, kad, išvargintas karo metų Europoje paliktų randų ir įkvėptas pokarinės Amerikos, jis atsidūrė naujos istorinės avangardo pradžios eros centre ir susidraugavo su tokiomis įžymybėmis, kaip Jacqueline Kennedy, Johnas Lennonu ir Andy Warholas.

„The Hollywood Reporter“ rašo, kad nepriklausomo kino kūrėjas Jimas Jarmuschas J.Meką įvardijo kaip vieną labiausiai įkvepiančių menininkų, su kuriuo jam teko susidurti, lyg poezijos kung fu. Primenama, kad J.Kennedy net leido J.Mekui filmuoti visą šeimą juostai „Šita rojaus pusė“, kas yra neįprasta buvusiai JAV pirmajai šalies poniai.

Portalas guardian.com Joną Meką įvardija avangardinio kino krikštatėviu ir titanu. Cituojamame interviu, kuriame J.Meką kalbina žurnalistas Seanas O`Haganas, režisierius sako: „Svarbu suprasti, kad tai, ką darau, nėra menas. Aš tiesiog filmuoju. Gyvenu, kaip gyvenu, ir darau, ką darau, – fiksuoju savo gyvenimo akimirkas, kaip einu per gyvenimą. Būtinybė fiksuoti, o ne menas, yra mano darbus vienijantis aspektas.“

Kaip rašo seattletimes.com, tarp didelių J.Meko gerbėjų buvo Martinas Scorsese, Johnas Watersas ir Jamesas Franco, o daugybė režisieriaus draugų buvo didelio populiarumo ir sėkmės sulaukę menininkai, pasaulinio garso įžymybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius