-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paskelbti reikalavimai duris atveriančioms kultūros įstaigoms: bibliotekose nebus galima naudotis kompiuteriais

Pirmadienio rytą Vyriausybėje vykusioje nuotolinėje spaudos konferencijoje kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas teigė, jog nuo šiandien, švelninant karantiną, gali pradėti dirbti archyvai, bibliotekos ir muziejai. Atveriant šias įstaigas, Kultūros ministerija parengė reikalavimus ir rekomendacijas, kaip užtikrinti lankytojų saugumą.
 Vilniaus centrinė biblioteka
Vilniaus centrinė biblioteka / Projekto partnerio nuotr.

Anot M.Kvietkausko, eilėse prie kasų turėtų būti laikomasi dviejų metrų atstumo, įstaigos taip pat turėtų skatinti bilietus įsigyti internetu. Lankytojai bus įleidžiami tik su veido kaukėmis, ne didesnėmis nei dviejų asmenų grupėmis, išskyrus artimuosius ir giminaičius. Tarp lankytojų ir jų grupių turi būti ne mažesni nei 2 metrų atstumai, vienam lankytojui turėtų būti skiriamas ne mažesnis nei 10 kv. metrų plotas.

Įstaigos taip pat turės užtikrinti sąlygas tinkamai rankų higienai ir dezinfekcijai, prie įėjimo apie tai lankytojus turėtų pasitikti informaciniai stendai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas

Įstaigų darbuotojai savo pareigas turi vykdyti tik būdami sveiki, todėl atvykus į darbovietę rekomenduojama matuoti kūno temperatūrą. Darbuotojai taip pat turės dėvėti asmens apsaugos priemones.

Bibliotekose ir archyvuose perduodant knygas, dokumentus turės būti vengiama tiesioginio kontakto. Bibliotekose taip pat nebus leidžiama naudotis kompiuteriais, internetu, išduoti periodinių leidinių, imti knygas iš atvirų fondų. Muziejuose audiogidams turėtų būti naudojamos vienkartinės ar lankytojų asmeninės ausinės. Dažnai liečiami įrenginiai ar priemonės, anot ministro, turėtų būti dezinfekuojami po kiekvieno lankytojo panaudojimo.

„Šiandienos data nėra prievolė muziejams ar bibliotekoms, bet galimybė pradėti veiklą laikantis reikalavimų“, – sakė M.Kvietkauskas.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavęs Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius Renaldas Gudauskas teigė, jog jo vadovaujama insititucija yra pasirengusi atsiverti lankytojams ir dirbti pagal visus reikalavimus, kurie šiandien yra keliami viešajam sektoriui.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas

Pagrindinė bibliotekos paslauga šiuo metu bus knygų išdavimas, tačiau nacionalinė biblioteka, turėdama plačias erdves, taip pat galės suteikti galimybę jose dirbti apie 40 žmonių.

R.Gudauskas taip pat priminė, jog viešosios bibliotekos drauge su Robotikos mokykla karantino laikotarpiu 3D spausdintuvais gamina veido apsaugos skydelius – šiandien jų pagaminta jau daugiau nei 7000. Biblioteka taip pat suteikė kompiuterius tiems moksleiviams, kuriems, perėjus prie nuotolinio mokymo, jų trūko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius