Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos kultūros žmonės smerkia invaziją: „Šis karas yra Rusijos beprotybė ir gėda“

Ketvirtadienio rytą Rusijai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą, įvairiuose šalies miestuose į gatves išėjo žmonės, protestuojantys prieš Putino režimo vykdomą kaimyninės šalies puolimą. Protestai vyko Maskvoje, Sankt Peterburge bei pusšimtyje kitų Rusijos miestų. Skirtingais duomenimis, pranešama apie daugiau nei 1700 sulaikytų asmenų.
Rusijos muzikantai „B-2“, B.Grebenščiokovas, A.Makarevičius
Rusijos muzikantai „B-2“, B.Grebenščiokovas, A.Makarevičius / 15min koliažas

Savo poziciją ir protestą išreiškė ir žinomi Rusijos kultūros veikėjai: muzikantai, aktoriai, rašytojai, mokslininkai, žurnalistai, pramogų atstovai.

Grupės „Akvarium“ lyderis, dainų autorius ir kūrėjas Borisas Grebenščikovas savo feisbuko paskyroje įkėlė trumpą įrašą: „Šis karas yra Rusijos beprotybė ir gėda.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrejus Makarevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrejus Makarevičius

Muzikantas, grupės „Mašina vremeni“ lyderis Andrejus Makarevičius, ne kartą ir anksčiau palaikęs Ukrainą, savo socialiniame tinkle ironiškai klausia: „Negi mes vis dar manome, kad nešame taiką ir nepriklausomybę Donbasui? Ar tiesiog užpuolėme Ukrainą?“

Roko grupės nariai „B-2“ savo feisbuko paskyroje pasidalijo grotažyme #нетвойне (Karui – ne).

Kremliaus režimo kritikė, garsi Rusijos aktorė Lija Achedžakova nepriklausomam televizijos kanalui „Dožd“ teigė: „Raginu visus kultūros žmones – atėjo ta akimirka, kai reikia prabilti, daugiau galimybių nebeturėsime. Siaučia karas. Šis karas, šis melas plečiasi. Tai išsiliejusi jūra. Jau gamta nebeatlaiko mūsų melo ir niekšybių. <...> Ėmėme nekęsti Ukrainos. Aš nesuprantu – už ką? Už ką mes jos nekenčiame? Juk kartu kovėmės, kartu visos mūsų tautos – kartu sėdėjome gulage.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Akuninas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Akuninas

Rašytojas Borisas Akuninas teigė iki paskutinės akimirkos negalėjęs patikėti, kad Putinas pradės šį absurdišką karą, tačiau jis prisipažino klydęs.

„Aš visada tikėjausi, kad nugalės sveikas protas, bet aš klydau. Nugalėjo beprotybė. Žūsta žmonės, liejasi kraujas. Rusiją valdo psichiškai nesveikas diktatorius ir, kas visų baisiausia, šalis nuolankiai seka jo paranoja.

Žinau, kad Putinliandija ir Rusija – ne vienas ir tas pats, tačiau dabar visam pasauliui nėra jokio skirtumo. Baisu dėl ukrainiečių. Baisu dėl sveiko proto rusų, kurie yra maniako valdžioje. Baisu ir dėl tų rusų, išplautomis smegenimis, kurie dabar dėl to, kas vyksta, džiūgauja.”

Pasak B.Akunino, vasario 24-ąją mums visiems prasidėjo nauja baisi epocha ir niekas nežino, nei kiek jis tęsis, nei kiek aukų pareikalaus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje: ugniagesiai dirba prie sugriauto namo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje: ugniagesiai dirba prie sugriauto namo

Aktorė ir režisierė Julia Aug teigė, kad dabar ne laikas tylėti, slėpti galvą smėlyje ir raminti save, kad nuo tavęs niekas nepriklauso.

„Būtina kalbėti, rašyti, eiti į gatves, reikia padaryti taip, kad visas pasaulis girdėtų, jog mes esame prieš šį karą, kad mes jo nepalaikome, kad mes nepalaikome Rusijos įsiveržimo į Ukrainos teritoriją. Kad mes nuo pat pradžių nenorėjome ir nepalaikėme šio karo“, – televizijos kanalui „Dožd“ sakė aktorė.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Liudmila Ulickaja (kairėje)
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Liudmila Ulickaja (kairėje)

Rašytoja Liudmila Ulickaja leidiniui „Snob“ teigė, kad šis prasidėjęs karas – tai nelaimė visai žmonijai:

„Aš nežinau kokiomis nuotaikomis gyvena visuomenė, todėl galiu kalbėti tik apie gan siauro rato žmones, su kuriais esu artima. Mums tai baisi nelaimė ir gėda. Manau, kad tai kuolas į mūsų santykius su ukrainiečiais. Tačiau aš neleisiu, kad mano asmeniniai santykiai su ukrainiečiais nukentėtų, to nebus. Bet aš gedžiu dėl to, kas šiandien vyksta politikoje. Labai gedžiu. Didelė atsakomybė gula ant mūsų valdžios pečių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius