-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Kairys ES kultūros ministrų Taryboje Briuselyje aptars kultūros paveldo temas

Kultūros ministras Simonas Kairys pirmadienį išvyksta į Briuselį, kur dalyvaus ES kultūros ministrų Taryboje. Joje daugiausia dėmesio planuojama skirti kultūros paveldui, rašoma Kultūros ministerijos pranešime žiniasklaidai.
Simonas Kairys
Simonas Kairys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kartu su kultūros ministrais iš kitų ES šalių S.Kairys aptars galimus veiksmus ES lygmeniu, kuriais būtų skatinama įvairesni kultūros paveldo saugojimo ir tvarkymo finansavimo šaltiniai ir mechanizmai. Bus aptartas poreikis atlikti galimybių studiją siekiant įsteigti strateginį patariamąjį organą, kuris galėtų parengti ilgalaikę Europos kultūros paveldo propagavimo, apsaugos ir išsaugojimo viziją.

Pasak kultūros ministro S.Kairio, koronaviruso pandemija dar labiau išryškino paveldo išsaugojimo ir tvarkybos sektoriui kylančius iššūkius. Todėl siekis aktualizuoti paveldo apsaugos ir išsaugojimo finansavimo šaltinių ir mechanizmų įvairinimo tematiką ES lygmeniu yra ypač sveikintinas. Kolegoms iš ES šalių ministras S.Kairys pristatys geruosius Lietuvos pavyzdžius: nekilnojamojo kultūros paveldo objektų tvarkomųjų paveldosaugos darbų kompensavimą, Paveldotvarkos programą, taip pat Mecenatystės įstatymą, kuriame kultūros paveldas yra viena iš finansinės mecenatystės sričių.

„Artimoje ateityje ketiname peržiūrėti Lietuvoje galiojančias priemones, skatinančias privačias investicijas į kultūros paveldą. Išsaugoti ir aktualizuoti paveldą yra visos visuomenės poreikis, todėl norime kuo labiau išplėsti galinčiųjų prisidėti prie paveldotvarkos procesų ratą. Šiuo aspektu bus labai naudinga pasidalinti savo patirtimis su kolegomis iš kitų ES šalių ir išgirsti jų įžvalgas”, – sakė S.Kairys.

ES kultūros ministrų Tarybos Briuselyje metu taip pat bus tvirtinamos Tarybos išvados dėl kultūros ir kūrybos sektorių gaivinimo, atsparumo ir tvarumo. Dėmesio bus skiriama ir žiniasklaidos temai: ministrai ketina tvirtinti Tarybos išvadas „Europos žiniasklaida skaitmeniniame dešimtmetyje. Gaivinimo ir transformacijos rėmimo veiksmų planas”. Šiuo komunikatu siekiama paspartinti žiniasklaidos pramonės atsigavimą, transformaciją ir atsparumą.

S.Kairys Briuselyje taip pat susitiks su Estijos kultūros ministre Anneli Ott ir aptars Baltijos kultūros fondo klausimus. Fondu siekiama skatinti Baltijos šalių kultūrinį bendradarbiavimą ir stiprinti kultūros tarptautiškumą per bendrus projektus bei renginius. Lietuva šio fondo valdytoja taps nuo 2025 m.

Estijos kultūros ministrei S.Kairys pristatys artėjančią „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programą bei išsamiau informuos apie siekį įtraukti Kauno modernizmo architektūrą į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius