-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas pritarė Kultūros politikos pagrindų įstatymo projekto pateikimui

Ketvirtadienį Seimas pritarė Kultūros įstatymo projekto pateikimui, jis perduotas Seimo Kultūros bei Švietimo ir mokslo komitetams.
Kultūros ministerija
Kultūros ministerija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pristatydamas projektą Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas teigė, jog šio įstatymo šalies kultūros bendruomenė neturėjo 30 metų, o juo siekiama įtvirtinti valstybės įsipareigojimą kultūrai, nustatyti pagrindinius kultūros politikos principus ir užtikrinti sistemingą kultūros politikos įgyvendinimą.

„Kultūros srities įstatymų šiuolaikinę būklę būtų galima palyginti su dideliu architektūros ansambliu, kurio vizija graži, tačiau tiksliai nesuformuota, o kai kur vis dar žioji plyšiai“, – Seime sakė kultūros ministras.

Jo teigimu, įstatymo projektu siekiama įtvirtinti kertines sąvokas – pirmą kartą teisės aktuose būtų apibrėžiama „kultūros“ sąvoka, taip pat „kultūros vertybės“, „istorinio atminimo įamžinimo“, „kultūros edukacijos“, „kultūros kompetencijų centro“ ir kt. sąvokos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas

„Įstatymas pirmą kartą sistemingai apibrėžia kultūros politiką formuojančių ir įgyvendinančių institucijų kompetenciją ir Lietuvos respublikos kultūros įstaigų sistemą, valstybės ir savivaldybių kultūros politikos santykį“, – teigė M.Kvietkauskas.

Kaip tvirtino ministras, itin svarbi šio įstatymo dalis yra tarptautinio bendradarbiavimo kultūros srityje nuostatos. Įstatyme taip pat aptartas nevyriausybinių organizacijų vaidmuo kultūros politikoje, taip pat įstatymu siekiama nuosekliai užtikrinti regionų kultūros politikos formavimą bei įgyvendinimą.

Anot ministro, įstatymo projektas ne tik įtvirtina kultūros politikos sistemingumą ir taiso teisėkūros spragas, bet siūlo ir naują teisinį reguliavimą. Iš jo ministras išskyrė ypatingai svarbių kultūros vertybių apsaugos įgyvendinimą, istorinio atminimo įamžinimo nuostatas, kultūros kompetencijų centrų statuso įtvirtinimą.

Nors iš opozicijos buvo sulaukta pastabų – konservatoriai Vytautas Juozapaitis ir Vytautas Kernagis pabrėžė, jog įstatymo projektui Seimo kanceliarijos teisės departamentas surašė 60 pastabų, o įstatymo projektas yra pernelyg aptakus – projekto teikimą Seimas priėmė.

Jis toliau bus perduotas Seimo Kultūros ir Švietimo bei mokslo komitetams.

Preliminari įstatymo projekto svarstymo Seimo posėdyje data – birželio 25 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius