Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtmečio dainų šventėje – daugiau nei 36 tūkst. dalyvių ir 102 metų kanklininkas iš Australijos

Ketvirtadienį Vilniaus Katedros aikštėje įvykusioje spaudos konferencijoje buvo pristatyta šimtmečio Dainų šventės programa – sekmadienį prasidėsiančioje ir iki Mindaugo karūnavimo dienos truksiančioje Dainų šventėje šiemet laukia penkiolika renginių, suvienysiančių 36 tūkst. atlikėjų.
Dainų šventės spaudos konferencija
Dainų šventės spaudos konferencija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson teigė, jog Dainų šventė yra pagrindinis renginys, žymintis Lietuvos šimtmetį ir sujungiantis skirtingas kartas bei lietuvius, išsibarsčiusius po visą pasaulį.

„Dainų šventė sujungs 36 tūkst. dalyvių, joje dalyvaus pasaulio lietuvių kolektyvai iš 15 šalių, pirmą kartą turime užsienio šalių chorus iš Japonijos ir Austrijos, išmokusius repertuarą lietuviškai. <...> Dalyvių amžiaus amplitudė – nuo 4 iki 102 metų. Vyriausias dalyvis – 102 metų kanklininkas iš Australijos Stasys Eimutis. Jam yra daugiau metų nei mūsų atkurtai Lietuvai“, – sakė L.Ruokytė-Jonsson, kvietusi ne tik dalyvius, bet ir Dainų šventės žiūrovus bei klausytojus valstybės šimtmetį švęsti pasipuošus tautiniais kostiumais.

Dainų šventės direktorius Saulius Liausa spaudos konferencijoje sakė: „Vilnius stipriai pasikeis. Pamatysite, kiek [žmonių] atvažiuos iš viso pasaulio, iš visos Lietuvos. Bus pilnos gatvės šurmulio, pilnos gatvės spalvų ir visą savaitę vyksiančių renginių.“

S.Liausa kvietė visus Lietuvos žmones švęsti šimtmetį bei džiaugėsi šių metų Dainų šventėje išaugusiomis savanorių pajėgomis.

Dainų šventę vainikuosiančio renginio – Dainų dienos – meno vadovas Artūras Dambrauskas išreiškė viltį, jog liepos 6-ąją pavyks per dainą ir jos galią sukurti dalyvius bei klausytojus suvienysiančią emociją.

Jis taip pat patikino, jog, be gerai pažįstamų kūrinių, klausytojai išgirs ir visiškai naujų, lig šiol Dainų šventėse neskambėjusių ar naujai aranžuotų dainų – jos sudarys 40 proc. repertuaro.

Liepos 3-iąją vyksianti Folkloro diena kvies prisiminti iškiliausius šalies veikėjus, o daugiausia dėmesio bus skiriama Jono Basanavičiaus asmenybei.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainų šventės spaudos konferencija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainų šventės spaudos konferencija

„Jis mūsų valstybę statė ant mūsų tradicijų pamatų rinkdamas tautosaką ir ją leisdamas, puoselėdamas kultūrą ir tradicijas“, – sakė Folkloro dienos meno vadovė Vida Šatkauskienė, pridūrusi, jog renginio programa leis susipažinti su visos Lietuvos kultūros ir tradicijų pjūviu.

Liepos 4 d. vyksiančio ansamblių vakaro meno vadovė Leokadija Dabužinskaitė teigė, jog Kalnų parke vyksiančio renginio metu bus sukurtas simbolinis rugių laukas, kuriuo eis nėščios moterys: „Nes žemę vadiname motina ir moterį vadiname motina, kai ji nešioja grūdą.“

Kaip praneša BNS, renginių ir repeticijų vietose budės Vilniaus miesto policija, 32 greitosios medicinos pagalbos ekipažai, 170 medikų, savanoriai medicinos studentai ir rezidentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius