-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainoje uždraudė kai kurias rusiškas knygas bei muzikos kūrinius

Kol Ukrainoje vyksta žiaurūs mūšiai, taip pat vyksta ir kultūrinis karas.
Rusų menininkų boikotas
Rusų menininkų boikotas / „Scanpix“, 123RF, Wikimedia Commons nuotr.

Ukrainos Vyriausybė sekmadienį nubalsavo už draudimą platinti rusiškas knygas bei atlikti rusišką posovietinių laikų atlikėjų muziką.

Pasisakydama prieš Ukrainos kultūros rusifikaciją, Londono nacionalinė galerija Edgaro Degas paveikslą „Rusų šokėjos“ pervadino į „Ukrainiečių šokėjos“.

Kanadoje Vankuveryje ir Monrealyje buvo atšaukti 20-ečio rusų pianisto vunderkindo Aleksandro Malofejevo, kuris viešai pasmerkė invaziją, pasirodymai.

Kai kurių nuomone, tiek aukštosios, tiek žemosios Rusijos kultūros atšaukimo žingsniai yra tinkamas solidarumo su Ukraina parodymas. Tačiau kiti prieštarauja, kad Rusijos menininkai neturėtų būti kaltinami dėl nuo jų nepriklausančios invazijos ir kad jų atstūmimas tik kursto nacionalistines nuotaikas Rusijoje.

„Labai ironiška, kad tie, kurie reaguoja į karą Ukrainoje agresyviai ar beatodairiškai atšaukdami ar ribodami menininkus ir meno kūrinius vien dėl to, kad jie yra rusų kilmės, atspindi tą patį nacionalistinį mąstymą, kuris pirmiausia paskatino Rusijos invaziją“, – rašė Kevinas M.F.Plattas, Pensilvanijos universiteto rusų ir Rytų Europos studijų profesorius, neseniai „The New York Times“ išspausdintame komentare.

Pasak jo, Rusijos menas, muzika, tapyba ir kinas nepriklauso Kremliui, o rusų menininkai šalyje ir užsienyje jau seniai atlieka svarbų pasipriešinimo valstybės represijoms vaidmenį.

Ukrainos Vyriausybė siekė iškelti ukrainiečių kalbą aukščiau už rusų kalbą ir slopinti įvairias rusų meninės raiškos formas. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar turi pasirašyti sekmadienį priimtus įstatymų projektus, tačiau jie sulaukė plataus politinio pritarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius