Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Daujotytė-Pakerienė atsakomybę dėl Nacionalinių premijų kandidatų reputacijos siūlo perkelti juos siūlančioms organizacijoms

Prezidentei Daliai Grybauskaitei ir premjerui Sauliui Skverneliui prakalbus apie siūlymus sugriežtinti Nacionalinių kultūros ir meno premijų skyrimo tvarką, Nacionalinių premijų komisijos pirmininkė V.Daujotytė-Pakerienė teigė, jog už nominantų reputaciją turėtų laiduoti juos siūlančios organizacijos.
Prof. Viktorija Daujotytė-Pakerienė
Prof. Viktorija Daujotytė-Pakerienė / Luko Balandžio nuotr.

Komentuodama siūlymus griežtinti nominantų atranką komisijos pirmininkė V.Daujotytė-Pakerienė sakė: „Manyčiau, kad jei jau galima taip kalbėti, tai tą atsakomybę turi prisiimti teikiančios organizacijos. Kas tai būtų: ar Dailės akademija, ar kūrėjų asociacija ir kt. Tai yra jų atsakomybė. Nemanau, kad turi būti dar specialūs kriterijai, mano supratimu, tai yra savaime suprantama. Jeigu jau siūlomas žmogus prestižinei premijai, tai siūlanti institucija tarsi ir sako, jog tas žmogus visais požiūriais yra vertas.“

Pasak jos, Nacionalinių premijų komisija svarsto tik tai, kas pateikta, ir ji niekaip nėra įpareigota gilintis į žmogaus asmeninio gyvenimo peripetijas.

„Neįsivaizduoju, kaip tai būtų galima formuluoti. <…> Atskiras reikalavimas virstų kažkokiu neaiškiu dalyku, kažkokiu pabrėžimu – manome, kad žmogus yra doras. Tačiau tai gali būti svarstoma. Tai jau aukštas reikalas. Kultūros ministerija galėtų kažkaip inicijuoti svarstymą, pasitarimą, čia vienas žmogus nuspręsti negali“, – komentavo V.Daujotytė-Pakerienė.

Kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson patarėja Rita Grumadaitė 15min sakė, jog ministrė planuoja susitikti su Nacionalinių premijų komisijos pirmininke ir kai kuriais kitais komisijos nariais: „Bus aptariama tai, kas šiuo metu visuomenėje plačiai diskutuojama. Klausimas, ar vertinant kandidatų indėlį į kultūrą ir meną nederėtų atsižvelgti ir į jų reputacijos dalykus.“

Kol kas susitikimo data dar nėra žinoma. Paklausta, ar iki būsimų premijų teikimo, vyksiančio kitą savaitę, gali įvykti pokyčių, R.Grumadaitė sakė kol kas negalinti prognozuoti.

Klausimas dėl sugriežtintos Nacionalinių premijų skyrimo tvarkos kilo po praėjusią savaitę nuskambėjusių seksualinio priekabiavimo skandalų.

Kitą savaitę seksualiniu priekabiavimu apkaltintam fotomenininkui ir VDA dėstytojui Gintautui Trimakui turėtų būti teikiama Nacionalinė premija – šį pirmadienį jis pripažino galimai nusižengęs akademinei etikai. Dar du į seksualinio priekabiavimo skandalus pastaruoju metu įsivėlę menininkai – Jonas Gasiūnas ir Jonas Vaitkus – taip pat yra apdovanoti Nacionalinėmis premijomis.

„Po tokios patirties turėtų būti sugriežtinta kandidatų atranka, įvesti reputacijos reikalavimai, peržiūrima ir pačios komisijos sudarymo tvarka“, – teigiama BNS pateiktame prezidentūros komentare.

Premjeras Saulius Skvernelis BNS taip pat sakė, kad į viešumą iškilus istorijoms dėl kelių nacionalinės premijos laureatų galbūt netinkamo seksualinio elgesio, premijų skyrimo kriterijai turėtų būti papildyti ir nepriekaištingumo reikalavimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius