-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė „padariusi nedidelius pakeitimus“ žada atnaujinti Reformatų parką

Atnaujinto Reformatų parko neplanuojama aptverti ar užrakinti nakčiai, pagrindiniuose tranzitiniuose takuose numatoma kieta danga, pirmadienį paskelbė Vilniaus miesto savivaldybė, sulaukusi daugiau nei 80 siūlymų dėl prieštaringai vertinamo Reformatų parko atnaujinimo projekto. Tiesa, neplanuojama eksponuoti 1983 metų betoninių laiptų fragmento, ketinama kirsti dalį medžių.
Vilniaus savivaldybės parengto Reformatų skvero plano aptarimas su jo kūrėjais
Vilniaus savivaldybės parengto Reformatų skvero plano aptarimas su jo kūrėjais / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Atnaujinto Reformatų parko neplanuojama aptverti ar užrakinti nakčiai. Nors I darbų etape jokia tvora ir nebuvo suplanuota, reaguodami į pasiūlymus dėl aptvėrimo, projekto autoriai atsisakys tvoros II projekto etape“, – rašoma savivaldybės žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Jame taip pat priduriama, kad bus koreguojama Reformatų parko takų sistema – numatoma kieta danga pagrindiniuose tranzitiniuose takuose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Reformatų parkas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Reformatų parkas

Teritorija bus išskirta kraštovaizdinėmis priemonėmis

„Išgirstas vilniečių siūlymas nesegmentuoti skvero, o siekti universalumo: nuspręsta, jog Vilniaus evangelikų reformatų sinodo pastato komplekso teritorija su sakralia zona, kurioje 1982–1983 m. brutaliai išgriautos kapinės, bus įamžinta ir išskirta kraštovaizdinėmis priemonėmis, tačiau likusių sodo erdvių funkcijos iš esmės nebus diktuojamos – perkėlus vieną iš pagrindinių takų, gerokai padidėjo pievos plotas, kurioje miestiečiai galės laisvai rinktis savo veiklos scenarijų, o kitoje kapinių pusėje numatyta tik vaikų žaidimų zona. Likusi teritorija liks visiškai universali įvairioms veikloms“, – dėsto savivaldybė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Reformatų parkas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Reformatų parkas

Dalis vilniečių atnaujintame skvere esą siūlė eksponuoti ir 1983 metų projekto betoninių laiptų fragmentą, šalia – informaciją apie tarybinių ir Nepriklausomybės laikų įamžinimo ženklų ir reljefo transformacijos istoriją.

Tačiau, anot savivaldybės, Valstybinė kultūros paveldo komisija pirmadienį vykusiame svarstyme rekomendavo savivaldybei nesaugoti sovietinio laikotarpio laiptų fragmento.

Paminklas – takų susikirtimo vietoje

„Praėjusią savaitę Miesto plėtros departamentui surengus projekto autorių ir būsimo paminklo Lietuvos Reformacijos ir lietuviškos raštijos pradininkų atminimui kūrėjų susitikimą, tinkamiausia vieta paminklui buvo rasta savivaldybei pasiūlius pagrindinį taką į parką iš Pylimo gatvės pusės perkelti arčiau Reformatų bažnyčios pastato, išryškinant bažnyčios ir Sinodo vizualinį kontaktą bei šių pastatų ašyje ir parko pagrindinių takų susikirtimo vietoje nedidelėje aikštelėje įkomponuojant paminklą“, – dėstoma savivaldybės pranešime.

Anot savivaldybės, Lietuvos reformacijos istorijos ir kultūros draugijos, Vilniaus evangelikų reformatų parapijos atsiųstuose laiškuose savivaldybei „sveikinamas Vilniaus miesto savivaldybės ryžtas pagaliau sutvarkyti miesto skverą, sutampantį su istorine reformatų bendruomenės erdve, išsakoma tvirta nuomonė prieš betoninių laiptuotų konstrukcijų išsaugojimą ir pasisakoma už sveikų medžių išsaugojimą“.

Sauliaus Žiūros nuotr./Reformatų sodas
Sauliaus Žiūros nuotr./Reformatų sodas

„Nors Sinodo pastatas yra perleistas į privačias rankas ir jo prieigos negali būti tvarkomos viešomis lėšomis, sutarta, kad projekte bus numatytos kraštovaizdžio tvarkymo sprendinių gairės ir šiam sklypui. Pagal pasiūlytas gaires savivaldybė išduos Sinodo pastato ir jo aplinkos rekonstravimo sąlygas“, – rašoma pranešime.

Žada mažinti kertamų medžių skaičių

Savivaldybė teigia sulaukusi Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos (LKAS) ekspertų pozicijos dėl Reformatų parko atnaujinimo plano.

Jie esą pritarė numatytam dalies medžių kirtimui.

„Projekto autoriai atsižvelgė į konstruktyvias pastabas ir numatė medžių tvarkymo priemones bei šalinamų medžių skaičių pakoreguoti pagal pastabas ir įgyvendinimo etapus, didžioji dalis projekto gyvatvorių nebus genimos“, – žada savivaldybė, pridurdama, kad „bus maksimaliai išsaugomi vertingiausi medžiai“.

„Šiandien parke auga 264 medžiai. Projektuojant parką buvo rekomenduojama šalinti 67 medžius (pagrindinės šalinimo priežastys: bloga medžio dendrologinė būklė) [...]. Tikslus šalinamų medžių skaičius paaiškės po sisteminio viso projekto sprendinių (takų sistemos, apšvietimo išdėstymo ir kt.) peržiūrėjimo ir įvertinimo, tačiau jau dabar aišku, kad šalinamų medžių skaičius tikrai sumažės, o esamą ekosistemą bus siūloma pildyti pavėsį toleruojančiomis augalų rūšimis“, – rašoma savivaldybės išplatintame pranešime.

Šiuo metu parko atnaujinimo projektas yra praėjęs visas reikalingas teisines procedūras, turi finansavimą ir padarius nedidelius pakeitimus bus pagaliau įgyvendintas.

„Apie 10 metų – tiek praėjo nuo pirmųjų tyrimų ir studijų ruošiantis atnaujinti Reformatų parką. Šiuo metu parko atnaujinimo projektas yra praėjęs visas reikalingas teisines procedūras, turi finansavimą ir padarius nedidelius pakeitimus bus pagaliau įgyvendintas – miestiečiai džiaugsis sutvarkyta vieša erdve jau po metų. Atnaujintas Reformatų parkas neabejotinai taps nauju traukos centru Vilniuje, viena populiariausių ir jaukiausių vietų vilniečių ir miesto svečių laisvalaikiui“, – žada Vilniaus miesto savivaldybė.

Su gyventojų siūlymais bei apklausos duomenimis dėl Reformatų parko atnaujinimo galite susipažinti čia.

Komisija siūlė atsisakyti „nebūtinų statinių ir įrangos elementų“

Penktadienį posėdžiavusi Vilniaus Visuomeninės Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija suformavo rekomendacijas ir pasiūlė Reformatų parke vengti formuojamų (karpomų) krūmų, pavyzdžiui, skroblų gyvatvorių, „kaip šiai vietai nebūdingų ir neperspektyvių“, taip pat atsisakyti projektu numatytų žaidimo zonos įrangos, fontano, kavinės, dalies takų tinklo, dalies gėlynų, automobilių aikštelės, tvoros, rakinamų vartų.

„Želdyno teritorija yra per maža darniai sutalpinti elementų ir funkcijų įvairovę, pasiūlytą projekte“, – dėsto Visuomeninės Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija.

Anot jos, derėtų išsaugoti esamą promenadą ir remontuoti laiptuotas sieneles, jeigu tyrimai ar ekspertų išvados parodytų jų vertingumą.

Su visomis komisijos rekomendacijomis galite susipažinti čia.

Reformatų parko atnaujinimo plano autoriai – savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ ir architektė Jurga Silvija Večerskytė-Šimeliūnė. Su jų siūloma parko atnaujinimo idėja galite susipažinti čia.

Reformatų parko atkūrimas ir sutvarkymas finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo. Šiam projektui skirta 1,7 mln. eurų struktūrinių fondų lėšų, 202,6 tūkst. eurų – valstybės biudžeto lėšų, savivaldybės lėšų dalis sudaro kiek daugiau nei 1 mln. eurų. Bendra projekto vertė – 2,02 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius