-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus valdžia nori nukelti sovietų karių skulptūras Antakalnio kapinėse, kreipėsi į KPD

Vilniaus valdžia nori nukelti sovietų karių skulptūras Antakalnio kapinėse, kreipėsi leidimo į Kultūros paveldo departamentą (KPD).
Gegužės 9-osios minėjimas Antakalnio kapinėse
Gegužės 9-osios minėjimas Antakalnio kapinėse / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Sostinės meras Remigijus Šimašius ketvirtadienį feisbuke paskelbė, kad inventorizavus kapines rastas „vienintelis akis rėžiantis sovietinis baibokas – Antakalnio kapinėse esančioje sovietinių kapų dalyje stovi šešios granitinės skulptūros, viena iš jų dar ir su šautuvėliu“.

„Pasitikrinome – kol kas šis skulptūrų ansamblis saugomas kaip kultūros paveldas kartu su greta esančiais kapais sovietų kariams. Kapų antkapių, žinoma, neliesime, tačiau skulptūrų ansamblio pašalinimą inicijuosiu – po jomis niekas nepalaidotas, o sovietų įprotis kapines paversti ideologijos stabų memorialais yra atgrasus“, – sako meras.

Pasak jo, norint nukelti skulptūras reikia jas paveldo registre atskirti nuo antkapių dalies ir dėl to jau kreiptasi į Kultūros paveldo departamentą.

„Jei leidimą gausime, tuomet Grūto parkas galės pasipildyti šešiomis naujomis sovietinėmis granitinėmis skulptūromis. Paskutinėmis iš Vilniaus“, – sako R.Šimašius.

Meras užtikrino, kad kapai liečiami nebus, tačiau šiokio tokio pokyčio kapinėse bus: „Kapų antkapių, žinoma, neliesime, tačiau skulptūrų ansamblio pašalinimą inicijuosiu – po jomis niekas nepalaidotas, o sovietų įprotis kapines paversti ideologijos stabų memorialais yra atgrasus. (...)

Beje, jei apsilankysite Antakalnio kapinių sovietinių kapų dalyje, pasijusite tarsi alternatyvioje realybėje – okupantų kariai ten vadinami didvyriais ir partizanais. Įprasta daugelio šalių praktika – tokių antkapių neliesti. Neliesime ir mes, bet tam, kad istorinis vaizdas būtų objektyvus, kaip tik dabar įrenginėjame informacinį stendą, kuris ir vilniečiams, ir turistams leis suprasti, kokie ir kieno čia kapai.“

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje Lietuvoje imta peržiūrėti ir demontuoti įvairiose vietose esančius sovietinius atminimo ženklus.

Kultūros ministras Simonas Kairys balandį pasirašė įsakymą, kuriuo šalies savivaldybėms leido spręsti dėl sovietinio paveldo kapinėse, tačiau dalis paminklų yra įtraukti į saugomų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius