Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

10 „Kultūros nakties“ renginių, kurių verta nepraleisti

12 kartą Vilniuje organizuojamame festivalyje „Kultūros naktis“ šiemet laukia daugiau nei 110 renginių, kuriuose dalyvaus apie 700 menininkų ir kultūrinių organizacijų – 15min pristato 10 renginių, kuriuos verta įsitraukti į šį penktadienį vyksiančios „Kultūros nakties“ maršrutą.
„Kultūros nakties“ 2018 pristatymas
„Kultūros nakties“ 2018 pristatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šokio spektaklis Varžybos“

„Varžybos“ – tai šokio spektaklis, kuriame į akistatą stoja modernaus šokio šokėjai ir profesionalūs futbolininkai. Pasak spektaklio kūrėjų, jo metu penki šokėjai, penki futbolininkai ir vienas teisėjas gatvės scenoje demonstruoja šių dviejų disciplinų panašumus bei skirtumus, o kartu kelia klausimus apie lyčių stereotipus. Pasirodymo metu žiūrovai kviečiami garsiai palaikyti komandas, reaguoti į rezultatus, teisėjo sprendimus ir futbolininkų bei šokėjų elgesį aikštelėje.

Šokio trupė „Cia“ (vadovė ir choreografė Vero Cendoya) buvo sukurta Ispanijoje 2008 metais. Jų pasirodymuose modernus šokis yra jungiamas su kitomis disciplinomis – tapyba, kinu, poezija ar net futbolu.

Kur? Katedros aikštėje
Kada? 20.00–21.00

Garso komiksai gyvai

Komiksų dailininkė Miglė Anušauskaitė, kompozitorius Andrius Šiurys, aktorė ir režisierė Julija Šatkauskaitė bei kūrybinė komanda „Bilietų nėra“ pristato garso komiksų parodą „Truputis diskurso“.

Eksperimentuodami, kaip turėtų atrodyti ir skambėti garso komiksas, parodos kūrėjai nusprendė iliustruoti nereikšmingas, bet daugeliui gerai pažįstamas kasdienybės situacijas, mūsų kalboje dažnai vartojamus posakius, tokius kaip „bet mes bent jau pradedame apie tai kalbėti“, „daug geriau jaučiuosi, kai nustojau valgyti šlamštą“, „gamtoje taip jau sutvarkyta“.

Projekto partnerio nuotr./ Miglė Anušauskaitė
Projekto partnerio nuotr./ Miglė Anušauskaitė

Parodos atidarymą seks interaktyvių garso komiksų performansas.

Kur? UNESCO galerijoje (Šv. Jono g. 11)

Kada? 20.00–21.30

Spektaklio „Hamletas-mašina“ peržiūra

Valstybinis jaunimo teatras kviečia pamatyti vieno įtakingiausių XX a. pabaigos Europos teatro novatorių, dramaturgo Heinerio Müllerio spektaklio „Hamletas-mašina“ vaizdo įrašą (rež. Dimiter Gotscheff, „Deutsches Theater Berlin“, 2007).

Pradėjęs kaip Bertolto Brechto sekėjas, H. Mülleris teatre ieškojo naujų būdų apmąstyti visuomeninius dabarties procesus. Svarbiausias Müllerio dramos kūrinys „Hamletas-mašina“ yra vos aštuonių puslapių tekstas, kuriame telpa Hamleto akimis pamatyta Šaltojo karo suskaldyto pasaulio tragedija. Komentuodamas kūrinio „Hamletmachine“ pavadinimą, Mülleris sakė, kad mitai yra kaip senos mašinos, iš kurių reikėtų sukurti šiuolaikiniams žmonėms tarnaujančius mechanizmus.

Kur? Valstybinio jaunimo teatro salėje 99 (Arklių g. 5)

Kada? 19.30–21.30

Naktis operoje

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) kviečia „Kultūros naktį“ praleisti teatre ir pažvelgti į naktinį operos gyvenimą.

BOLD konferencijos nuotr./Operos ir baleto teatras
BOLD konferencijos nuotr./Operos ir baleto teatras

LNOBT Kultūros nakties programoje: išskirtinė proga pasivaikščioti po teatro užkulisius, pasiklausyti baroko muzikos koncerto teatro garaže (solistai – kontratenoras Algirdas Bagdonavičius ir mecosopranas Nora Petročenko) bei išvysti du legendinius, tačiau scenoje jau neberodomus spektaklius: E. Balsio baletą „Eglė žalčių karalienė“ (1996) ir B. Kutavičiaus operą „Lokys“ (2000).

Kur? Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (A. Vienuolio g. 1)

Kada? 20.00–02.00

Ramintoja bunda

„Kultūros naktis“ vėl kvies apsilankyti vienoje unikaliausių Vilniaus istorinių vietų – Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje, kuri sovietmečiu paversta daržovių sandėliu.

Šioje erdvėje „Kultūros naktį“ vyks 15 kultūrinių pasirodymų – nuo jungtinio Šiaurės ir Baltijos šalių menininkų projekto „Šiaurės maršrutais“, kuris lankytojus kvies į sensorinę kelionę, tyrinėjančią žmogaus ir gamtos ryšį per šviesą, kvapus, kinetines skulptūras bei audiovizualinius kūrinius, iki projekto „Prekės ženklų kapinės“, pristatysiančio įvietintą meno ir dizaino eksperimentinę laboratoriją–instaliaciją.

Tarp įdomiausių projektų organizatoriai išskiria ir Vilniaus arkikatedros bazilikos choro „Schola Gregoriana Vilnensis“ koncertą „Pergalės ir padėkos psalmės“.

Kur? Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje (Savičiaus g. 13)

Kada? 18.00–00.00

Trumpametražiai „Sidabrinės gervės“ laureatai

Kone iškart po šiųmetinės „Sidabrinių gervių“ ceremonijos lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“ pristatys programą „Trumpametražiai „Sidabrinės gervės“ laureatai“, kurioje žiūrovai galės išvysti 2015–2017 metais svarbiausius šalies kino apdovanojimus laimėjusius trumpukus.

Daugiau nei tris valandas trunkančiame seanse – vaidybiniai, animaciniai bei dokumentiniai filmai, sukurti tokių režisierių kaip G.Žickytė, M.Kavtaradzė, K.Kaupinis, A.Jevdokimovas, I.Meilūnas.

Kur? Menų spaustuvės kišeninėje salėje (Šiltadaržio g. 6)

Kada? 20.00–00.00

Izraelio kinas tavo mieste

Izraelio ambasada „Kultūros nakties“ programoje pristatys tris ryškius pastarojo meto Izraelio kino kūrėjų darbus.

Stop kadras/Nulis motyvacijos
Stop kadras/Nulis motyvacijos

Programoje: Talyos Lavie komedija „Nulis motyvacijos“ (2013), pasakojanti apie geriausias drauges Zohar ir Dafi, atliekančias karinę tarnybą armijos administracijoje, Nitzan Gilady romantinė drama „Vestuvių lėlė“ (2015), kurios centre atsiduria psichikos sutrikimą turinti mergina, ir Kanų kino festivalyje pristatytas Elado Keidano filmas „Pavėluotos mintys“ (2015), pasakojantis apie po miestą besiblaškantį Mošę ir jo mokinį Urį.

Kur? Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelyje (Vilniaus g. 41)

Kada? 20.50–02.00

Teatrų stotelė

Vilniaus geležinkelio stotyje, specialiai tam įrengtoje erdvėje, „Kultūros naktį“ vyks teatralizuoti šokio ir muzikiniai pasirodymai.

Tarp jų: spektaklis „Mano Vilnius“, kuriame miestas atgis poetų, rašytojų, istorikų, žurnalistų ir dainų autorių kūrybos fragmentuose, judesio spektaklis „Kažkur ten“, kurtas remiantis vokiečių psichoterapeuto ir filosofo Mathiaso Jungo įžvalgomis, šokio pasirodymas „Raibuliai“, kuriame per vandens metaforą bus mėginama pažvelgti į žmonių tarpusavio santykius, bei spektaklis-koncertas „Graži ir ta kita“, kalbantis apie lyčių stereotipus.

Kur? Vilniaus geležinkelio stotyje (Geležinkelio g. 16)

Kada? 19.00–00.00

Andriaus Kviliūno paroda „Pasaulis pagal AK“

Galerijoje AV17 atidaroma videomenininko Andriaus Kviliūno paroda „Pasaulis pagal AK“. Parodos pavadinimas referuoja ne tik į autoriaus inicialus – taip sutrumpintai vadinamas ir kalašnikovo automatas. Kaip teigia organizatoriai, tarp įvairių dviprasmybių, ironijos ir nuoširdumo, skausmo ir juoko balansuoja ir parodoje pristatomi naujausi autoriaus videodarbai bei objektai.

Andrius Kviliūnas „Sapnai virtę realybe“, video projekcija, 2018
Andrius Kviliūnas „Sapnai virtę realybe“, video projekcija, 2018

„Chaotiškuose ir tragikomiškuose, autobiografiškuose ir tuo pačiu globalias problemas paliečiančiuose darbuose A. Kviliūnas koncentruojasi į žmogiškumą ir humanizmą. Pasitelkdamas vaizdo manipuliacijas, menininkas savo baimes išeksponuoja žiūrovams, panašiai kaip karo vaizdus mums bruka masinė žiniasklaida“, – teigiama parodos aprašyme.

Kur? Galerijoje AV17 (Totorių g. 5)

Kada? 19.00–22.00

Lux organi

„Organum“ koncertų salėje vargonininkas Dainius Sverdiolas tęs pernai „Kultūros naktyje“ pradėtą koncertų ciklą, skirtą vargonų muzikai. Programoje skambės W. A. Mozarto Fantazija f-moll ir O. Messiaeno„Šlovingieji kūnai“.

Organizatoriai žada, jog kūriniai nušvis vitražų spalvomis, o jų šviesa suskambės šimtais vargonų balsų (šviesų dailininkas Vytautas Raudonius).

Kur? „Organum“ koncertų salėje (J.Basanavičiaus g. 26)

Kada? 23.00–00.30

VIDEO: 15min studijoje: ką būtina pamatyti per Kultūros naktį ir kaip nepasiklysti tarp 120 renginių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius