-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 renginių, kurių nereikėtų praleisti Kultūros naktį

Festivalis „Kultūros Naktis“ grįžta į vasarą – birželio 17-ąją kviečia atrasti naujus Vilniaus kultūrinius horizontus. 15min pateikia 10 idėjų – nuo Agnės Jagelavičiūtės performanso, didžiulių koncertų Rotušės aikštėje iki ukrainietiško kino.
Free Finga
Free Finga / Elenos Krukonytės nuotr.

1.

Ukraina ekrane

Kino teatras „Kino deli“ organizuoja specialią iniciatyvą – Ukrainos kino filmų sesiją, kurios metu žiūrovus kvies susipažinti su specialiai atrinktais vaidybiniais ir dokumentiniais Ukrainos menininkų kino filmais. Bus galima pamatyti filmus „Gyva ugnis“ (rež. Ostap Kostiuk), „Žiemos sodo istorija“ (rež. Simon Mozgovyj), „Negarbingi vergai“ (rež. Roman Perfilyjev).

Kada

16.15–23.00 val., registruotis čia.

Kur

Kino teatras KINO DELI, A. Smetonos g. 5

2.

Fortepijoninės muzikos naktis „Juodais Baltais“

D.Matvejevo nuotr./Petras Geniušas
D.Matvejevo nuotr./Petras Geniušas

Vidurnaktį koncertą tradiciškai vainikuos Petro Geniušo pasirodymas, tačiau šiais metais jis į sceną lips ne vienas, o kaip „Grand Trio“ narys: Davidas Geringas (violončelė), Petras Geniušas (fortepijonas), Dalia Kuznecovaitė (smuikas). Trio interpretuos J.Brahmsą ir atliks šio kompozitoriaus Trio B-dur, op. 18 (Th. Kirchnerio styginių seksteto perdirbimas fortepijoniniam trio), ir Trio G-dur, op. 36 (Th. Kirchnerio styginių seksteto perdirbimas fortepijoniniam trio).

Kada

20.00–01.00 val.

Kur

LMTA centriniai rūmai, Gedimino pr. 42

3.

Marius Repšys ir grupė „Basas Pegasas“

V.Černiausko nuotr./Marius Repšys su grupe „Basas Pegasas“
V.Černiausko nuotr./Marius Repšys su grupe „Basas Pegasas“

Klausytojai išgirs ne tik jau žinomas Mariaus dainas – „Virš Debesų“, „Knygų mugė“ – išleistas po pseudonimu Vandalaz, bet ir visiškai naujas, autorines dainas, prie kurių kūrybos prisidėjo visi grupės nariai. Iš šio atradimo galima tikėtis ir repo, ir alternatyvaus roko – grupės nariai renkasi rapcore žanro apibūdinimą.

Kada

23.00–00.00 val.

Kur

Odminų skveras

4.

„What makes a man“

Mildos Vyšniauskaitės nuotr./Edvinas Mikulskis
Mildos Vyšniauskaitės nuotr./Edvinas Mikulskis

„What makes a man“ tai fotografės Mildos Vyšniauskaitės ir menininko Edvino Mikulskio kolaboracija. Parodos ir performanso tema analizuoja vyriškumo konceptą: ką reiškia būti vyru modernioje visuomenėje ir kokie lūkesčiai bei stereotipai daro tam įtaką.

Kada

20.00–00.00 val. ir 22.30–22.40 val.

Kur

Algirdo g. 38

5.

„LATGA Autorių namų“ koncertai

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Biplan“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Biplan“

Asociacija LATGA pirmąkart jungiasi prie „Kultūros nakties“ maratono ir dovanoja renginį Rotušės aikštėje „LATGA Autorių namai“, kurio metu žinomi įvairių sričių Lietuvos autoriai scena ir žiūrovų dėmesiu dalinsis su karo alinamos Ukrainos kūrėjais. 15min rekomenduoja apsilankyti 20.00 val. vyksiančiame Free Finga, 21.00 val. – „Biplan“ bei 22.00 val. ukrainiečių grupės „Druga Rika“ koncertuose.

Kada

20.00–23.00 val.

Kur

Rotušės aikštėje

6.

Performansas „Išdulkink putiną“

Gintarės Grigėnaitės nuotr/Galerija „Atletika“
Gintarės Grigėnaitės nuotr/Galerija „Atletika“

Galerijos „Atletika“ lauke 20.00–22.00 val. vyks menininkės Akvilės Murauskaitės tęstinis performansas „Išdulkink putiną“ ir menininko Mato Petkūno audiovizualinio albumo „Malonu susipažint“ tęstinis rodymas. Šie kūriniai pristatomi renginio „Kultūros naktis“ vakarą bei paskutinę parodos „#FAMM.BA.2022 / Žinau, tu ilgiesi jau dabar“ veikimo dieną. Parodą surengė Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno katedra kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga, kuratorė – Gedvilė Tamošiūnaitė.

Kada

Aptarimas su autoriumi 20.00–22.00 val., paroda 15.00–22.00 val.

Kur

Galerija „Atletika“

7.

Audiovizualinis šokio spektaklis „Vedlys“

D.Matvejevo nuotr./Menų spaustuvė
D.Matvejevo nuotr./Menų spaustuvė

Audiovizualinis spektaklis, nukeliantis žiūrovus į pasaulį be ribų, stebinantis išmone, dinamika ir optinėmis šviesos iliuzijomis. Gyvai skambant čekų kompozitoriaus Filipo Míšeko muzikai, netikėtai greitai kyla, griūva, formas keičia menamos sienos. Įspūdis kuriamas ne tiek išmaniosiomis technologijomis, kiek dėl dviejų šokėjų tikslumo, žmogiškumo ir organikos. Senas ir jaunas kūnas scenoje ištrina ribas tarp „tada“ ir „dabar“, klausia: ar atsigręžę į nugyventas dienas, sugebėtume išvengti to, ką šiandien pripažįstame buvus klaidomis? Ar mokėtume paklausti, priimti patarimus?

Kada

Renginio žiūrovų skaičius ribotas, registracija: 19.00 val., 20.00 val., 21.00 val., 22.00 val.;

Kur

„Menų spaustuvėje“

8.

Spektaklis „Karalius UBU“

Absurdo teatro pradininko Alfredo Jarry „Karalius Ūbas“ – chrestomatinis kūrinys lėlių teatro istorijoje – „Lėlėje“ dar nebuvo statytas. Pirmą kartą jo ėmėsi ir vienas žymiausių šiuolaikinio Europos lėlių teatro kūrėjų ir pedagogų – režisierius, aktorius ir dailininkas iš Nyderlandų – Neville’is Tranteris, dirbdamas kartu su keturiais „Lėlės“ teatro aktoriais bei žinomais Lietuvos teatro kūrėjais – kompozitoriumi Faustu Latėnu ir dramaturge Vaiva Grainyte.

Kada

19.00–20.10 val.

Kur

Vilniaus teatras „Lėlė“, Arklių g. 5

9.

Performansas ir neofreska, dedikuota Clarai Rockmore

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelyje bus sukurta Clarai Rockmore dedikuota neofreska. Įgyvendinant meno kūrinį (dalyviai galės gyvai stebėti čia pat, performanso metu, vykstantį kūrimo procesą), jį lydės muzikinis pasirodymas – Raminta Naujanytė-Bjelle surengs gyvą koncertą su teremino „anūku“ – šiuolaikiniu gestais valdomu instrumentu MI.MU Gloves.

Dar viena renginio sudedamoji dalis – pasakojimas apie C.Rockmore gyvenimą, parengtas iniciatyvos „Idėjų karalystė“ įkūrėja, edukatorė ir Vilniaus gidė, edukacinių ekskursijų maršrutų apie Vilniaus moteris „(Ne)pamirštos Vilniaus moterys“ ir „(Ne) pamirštos XX a. vilnietės“ autorė Rūta Norkūnė.

Taip bus sukurta unikali kelių disciplinų sintezė, šiuolaikiška kalba ir priemonėmis kalbanti apie vilnietę, padariusią įtaką pasaulinei kultūros raidai ir deramai įamžinanti C.Rockmore atmintį Lietuvos sostinėje. Muziejaus edukatorės Karolina ir Eglė kvies renginio dalyvius išbandyti patiems šią techniką ir naudojant trafaretus bei purškiamus dažus sukursti savo neofreską.

Kada

18.00–21:.00 val. ir 21.00–22.00 val.

Kur

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus

10.

Agnės Jagelavičiūtės performansas: „Tiesa į akis“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Jagelavičiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Jagelavičiūtė

Į Kultūros nakties programą įtrauktas ir interneto žvaigždės Agnės Jagelavičiūtės performansas, kuriuo žadama užduoti klausimą: ar kada nors me grįžtame į tikrąjį save bei ar mokame sakyti tiesą į akis?

„Kiekvieną kartą atverdami nešiojamąjį kompiuterį mes pasineriame į siurrealų pasaulį. Jame po netikromis anketomis slepiame savo identitetą, vardą, savo unikalias patirtis ir istoriją. Po susigalvota sintetine asmenybe ištirpsta atsakomybės, realus situacijos suvokimas ir dažnai – net žmogiškumas. Apsiginklavę skaitmeniniu „automatu“, mes tratiname žodžius į kairę ir dešinę visai negalvodami, kad žodžiai lyg kulkos sminga į visai neišgalvotus, bet tikrus, gyvus žmones. Mes be jokio gailesčio švaistomės vertinimais nuolat pabrėždami, jog tai – nieko baisaus, tiesiog – tokia mano nuomonė. Mes mėtomės sąvokomis „demokratija“ ir „mano teisė“ lyg tai būtų leidimas savo egzistencinį skausmą perduoti kitam žmogui jo net neatsiklausus. Mes išliejame tulžį besislėpdami po išgalvotais vardais ir vėl šypsomės visiems į veidą grįžę į tikrąjį save“, – teigiama programoje.

Kada

18.00–23.00 val.

Kur

Aušros Vartų g. 7

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius