Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

13-osios Baltijos trienalės „Preliudas“: apie tai, kas lieka nematoma

Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) ketvirtadienį užsipildė poezija, judesiu ir svarstymais apie tai, kas dažniausiai lieka nematoma. Rugsėjo 14 d. 13-osios Baltijos trienalės „Preliudo“ atidarymo metu vyko 8 performansai, kurie tapo šio renginio įžanga. Šių metų trienalės pavadinimas – „Išsižadėk šmėklų“.
13-oji Baltijos trienalė – Preliudas
13-oji Baltijos trienalė – Preliudas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot organizatorių, 13-osios Baltijos trienalės „Preliudas“ atskleidžia tai, kas dažniausiai lieka nematoma: kėslus, įsipareigojimus, tyrinėjimus ir emocijas. „Preliudo“ tikslas – parodyti tai, kas brandina trienalę. Tai yra poezija (žodžiai, ritmai, mintys, muzika, teorija), kuri formuoja esminę projekto dalį ir jos branduolį. „Tai yra maža trienalės pirmoji dalis. „Preliude“ bandoma parodyti viską, kas paprastai yra nematoma – tyrimą arba visą verbalinę informaciją, kuri slypi už beveik visų šiuolaikinio meno projektų“, – teigia parodos kuratoriaus asistentė Neringa Bumblienė.

13-ojoje Baltijos trienalėje, o taip pat ir „Preliude“, poezija veikia kaip hibridinė kalba: ji išsprūsta iš norminių lingvistikos kategorijų, atsisakydama remtis tradicinėmis mainų sistemomis įtvirtina save kaip pereinamąją formą – dramatiškai individualią ir kartu giliai kolektyvinę.

„Preliudas“ išryškina ir trienalės politinę poziciją. Čia svarstoma apie klasę, lytį, rasę, neįgalius kūnus, feminizmą, geismo dekolonizaciją ir teritorijas. Siekdami peržengti nusistovėjusią tapatybės savoką, trienalės menininkai renkasi dinamišką buvimo kartu, priklausymo kažkam idėją. Trienalėje bus keliami identiteto klausimai ir analizuojamas šių laikų pasaulis, politinė pasaulio situacija

Menininkių Dorotos Gawęda ir Eglės Kulbokaitės („Young Girl Reading Group“) suprojektuotoje scenoje atidarymo metu vyko skaitymai, pokalbiai, susibūrimai. Anot organizatorių, atviros ir laisvos formos „Preliude“ nėra išvadų, o užsimezgęs dialogas ir tyrimas tęsis iki ir po trienalės atidarymo 2018 metų gegužę. Anot organizatorių, „Preliudu“ nesiekiama nei anonsuoti, nei apibrėžti, nei iki galo paaiškinti. „Atveriame duris tam, kad parodytume, kaip vyksta tyrimas, apie ką kalbamės, ką galvojame ir kas bus svarbia trienalės dalimi 2018 metais“, - tegia N.Bumblienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./13-oji Baltijos trienalė – Preliudas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./13-oji Baltijos trienalė – Preliudas

Pasak parodos kuratorių, „Preliudas“ yra erdvė tiems, kurie dažnai yra nutildomi. Pagrindiniai trienalės taškai: rašytinė bei šnekamoji kalba, žmogaus santykis su žinojimu. „Preliude“ pagrindinis dėmesys skiriamas kalbai. Ji reiškiasi įvairiomis formomis – tai yra poezija, skaitymai, spausdinti tekstai“, - teigia N. Bumblienė.

„Preliudo“ parodoje, kuri veiks iki spalio 18 dienos galėsite išvysti Harry Bruke, Penny Goring, Tarek Lakhrissi, Maria Minerva, Moor Mother ir daugelio kitų šiuolaikinio meno atstovų darbus. „Preliudo“ atidarymo metu performansus, kurių metu buvo paliestos trienalės temos, pristatė „Young Girl Reading Group“, Khairani Barokka, Agnese Krivade ir kiti. Didžioji dauguma dalyvaujančių menininkų yra moterys, o tai, anot organizatorių, nėra dažna tendencija.

Pirmą kartą savo istorijoje 13-oji Baltijos trienalė vyks visose trijose Baltijos valstybėse: Lietuvoje, Estijoje ir Latvijoje, nuo 2018 metų gegužės iki lapkričio.

Anot organizatorių, visos trys parodos bus skirtingos ir trienalės visumą formuos kartu su papildomais projektais, tokiais kaip „Preliudas“, trienalės katalogas ir tinklalapis. Trienalę kuruoja Vincentas Honoré, asistuojamas Neringos Bumblienės ir Cédrico Fauq.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius