Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min rekomenduoja: 10 renginių, kuriuose verta pasimatyti Kultūros naktį

Jau šį penktadienį Vilniuje keturioliktą kartą vyks Kultūros naktis. Kaip ir kasmet, šią naktį lankytojams atsiveria netikėtos erdvės, kuriose galima bus išvysti apie šimtą renginių bei reginių. Visus juos rasite Kultūros nakties puslapyje arba tiesiog išėję panaktinėti į miestą. Jūsų dėmesiui – dešimt 15min rekomendacijų.
Kultūros naktis 2018
Kultūros naktis 2018 / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Teisingų istorijų naktis teisme
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Gynėjų g. 6
18–22 val.

Kam teisme reikalinga yla? Kada ir kodėl Lietuvoje buvo paskirta pirmoji moteris teisėja? Kas sovietmečiu veikė gražiausioje Lietuvos apeliacinio teismo salėje? Smalsu? Lietuvos teismai kviečia nerti į unikalią programą, kuri atsakys į šiuos ir dar begales klausimų. „Teisingų istorijų naktį teisme“ Lietuvos apeliacinis teismas atvers autentiško XIX a. Vilniaus širdyje išdygusio pastato duris ir kvies į ekskursijas su gidu, kuriose lauks unikali galimybė suvaidinti teismo posėdį.

Būtina registracija čia.

Ekskursija po buvusį Jėzuitų noviciatą
Šv. Ignoto g. 6
18–22 val.

Kokias paslaptis mena Vilniaus senamiesčio širdyje įsikūręs pastatų kvartalas? Kas ir ką kūrė, statė, sunaikino, o galiausiai vėl atstatė? Kuo susiję jėzuitai ir krašto apsauga? Kur dingo Vilniaus senamiestyje tekėjęs Kačergos upelis? Norėdami išgirsti atsakymus į visus šiuos klausimus ir susipažinti su buvusio Vilniaus Jėzuitų noviciato architektūriniu ansambliu, dalyvaukite ekskursijoje.

Būtina registracija el. p. dalia.kalmantiene@lka.lt.

Ugnies piešinys Katedros aikštėje
Katedros aikštė
18–23 val.

Povilas Kupčinskas – ugnies menininkas, kuris dirbdamas su ugnies stichija sugauna jos suodžius, įamžindamas istorijas – piešinius, kurie primena Viduramžių freskas ar priešistorinių laikų urvinę paišybą. Pasirodymo metu menininkas sukurs piešinį ant Katedros aikštėje pastatytų plokščių.

Apsišviesk. Pabėgimo kambarys Valstybės pažinimo centre
Valstybės pažinimo centras
18–00 val.

Valstybės pažinimo centras kviečia apsišviesti apie Lietuvą tamsoje – interaktyviame pabėgimo kambaryje! Svajojote po muziejų ar centrą pasivaikščioti netradiciniu būdu? Mėgstate spręsti galvosūkius ir tamsa jūsų negąsdina? Tuomet jūsų laukia galvosūkiai, interaktyvių užduočių narpliojimas bei ekspozicijos ir parodų tyrinėjimas.

Ekskursija „Aplink Istorijų namus“
Istorijų namų kiemelis
18–19 val.

Pavasarį duris atvėręs Istorijų namų kompleksas ilgus metus buvo uždara teritorija. Šioje vietoje anksčiau buvo politinis kalėjimas, kariuomenės areštinė, civilinė areštinė, kareivinės, mokykla-internatas ir galiausiai – muziejus. Įsikūręs unikalioje istorinėje bei gamtinėje teritorijoje, muziejus kviečia į ekskursiją, kurios metu bus galima ne tik pasivaikščioti po Istorijų namų aplinką, bet ir aplankyti buvusios areštinės vidinius kiemelius.

Šviesos instaliacija „Švytinčios skrybėlės“
Stiklių g.4-7 ir Stiklių g.18
18–23 val.

Menininko Artūro Šimonio šviesos instaliaciją sudaro 25 baltos kabančios švytinčios skrybėlės. Šitokia forma autorius primena XVI–XX a. Stiklių ir Gaono gatvėse gyvenusius žydų tautybės žmones – amatininkus, prekeivius, smulkiuosius verslininkus, intelektualus ir t. t., kurių gyvensena, buitis, veikla ar folkloras darė įtaką tuometiniam Vilniaus gyvenimui. Instaliacijos tikslas – panaudoti būdingų skrybėlių siluetus ir juose įrašyti nykstančios jidiš kalbos žodžius, kurių vertimas ir transkripcija būtų perskaitoma pakėlus galvą į skrybėles, tokiu būdu primenant apie turtingą kultūrą, kuri kūrėsi ir daugiau nei 400 m. gyvavo šioje Vilniaus vietoje.

Erdvinio garso muzikos koncertas: muzikiniai pasakojimai in 5D
Valstybinis Vilniaus mažasis teatras
19–22 val.

Erdvinis garsas / garso imersija – eksperimentinės elektroninės muzikos ir kūrybinių industrijų virtualios realybės kontekstuose naudojama sąvoka, apibūdinanti klausytojo panardinimą į garsą, padidintas psichoakustinio poveikio galimybes. Koncerte skambės gana teatrališki Fausto Latėno, Vidmanto Bartulio, Algirdo Martinaičio, Lino Rimšos bei Londone reziduojančios kompozitorės Gedmintės Samsonaitės kūriniai, F. Latėnui dedikuotas G.Samsono kūrinys „FL update“.

Įėjimas tik su galimybių pasu. Būtina registracija registracija@arssonoris.eu.

Gražiausi kino filmų garso takeliai fortepijonu
MO muziejus, skulptūrų parkas
20–21 val.

Profesionali pianistė, tarptautinių konkursų laureatė Aušrinė Garsonaitė prieš klausytojų akis pianinu paskambins garso takelių aranžuotes iš tokių gerai žinomų juostų kaip „Haris Poteris“, „Kalifornijos svajos“, „Didysis šou meistras“, „Raganius“, „Karibų piratai“ bei daugybės kitų. Muzikinius garsus iliustruos dialogai iš filmų. Jie bus kuriami jaunų, bet jau nemenką patirtį turinčių Vilniaus miuziklo mokyklos aktorių.

Pažink Vilniaus širdį
Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas
20–22 val.

„Pažink Vilniaus širdį“ siekiama pristatyti dažnam dar neatrastą Vilniaus miesto istorinį ir kultūrinį paveldą – vientisą Vilniaus pilių gynybinį-reprezentacinį-sakralinį kompleksą. Bus siekiama supažindinti su vientisa teritorija, pažinti trijų Vilniaus pilių ir kitų objektų, esančių šioje teritorijoje, istorinį naratyvą. Tai yra pažinti Lietuvos sostinės širdį – miesto pradžią, gynybinius įtvirtinimus, sakralinius ir administracinius valstybės objektus, kurie buvo ir yra svarbi viso miesto praeities pažinimo dalis.

Būtina registracija: vilniauspilys@gmail.com, +37061800838.

Nakties muzika
Nacionalinė dailės galerija
21–23 val.

„Nakties muzika“ – ambicinga šiuolaikinės muzikos programa, kurią pristatys pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“. Siekiant praplėsi įprastą koncertinio atlikimo sampratą, sujungiant erdvės, šviesos ir garso sinergiją, bus pristatytos amerikiečių avangardo klasikų – John Cage bei Morton Feldman – kompozicijos. Šiais kūriniais bus mėginama artikuliuoti garso ir tamsos santykį. Dalis programoje skambėsiančių kūrinių Lietuvoje bus atliekami pirmą sykį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius