Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2020-ųjų Lietuvos kultūros sostinė Trakai metus užbaigia ypatingu projektu: visą gruodį kasdien kvies į virtualius renginius

Šių metų Lietuvos kultūros sostine paskelbti Trakai patyrė daug iššūkių: dėl pandemijos ir karantinų teko keisti suplanuotų renginių datas, o galiausiai nemažą dalį programos perkelti į internetą. Per atstumą teks mėgautis ir tradiciniu Trakų miesto Kalėdų eglės įžiebimu, kuris internetu bus transliuojamas gruodžio 4 d. Vis dėlto metų pabaigai trakiškiai parengė labai malonių staigmenų, kurias virtualiai galės pasiekti tiek vietiniai, tiek užsienyje esantys žiūrovai.
Trakų miesto eglę šiemet nušvies 12 000 lenpučių
Trakų miesto eglę šiemet nušvies 12 000 lenpučių / Aleksandro Aziulevičiaus nuotr.

Šventiniai renginiai internete – visą gruodį

„Taip jau atsitiko, kad antrą kartą per šiuos metus „Trakai – Lietuvos kultūros sostinės 2020“ renginiai priversti keltis į virtualią erdvę. Todėl gražiausiais metų šventes kviesime pasitikti kartu su Trakų kultūros rūmų virtualiu kalendoriumi. Šis kalendorius startavo nuo gruodžio 1 d. Kiekvieną dieną iki gruodžio 25-osios 19 val. „atversime“ vieną iš 25 kultūros sostinės ikonėlių, po kuriomis slėpsis skirtingi virtualūs renginiai: susitikimai, edukacijos, koncertai, eglučių įžiebimai, konkursai ir pan. Pavyzdžiui, gruodžio 2-ąją kalendorius pakvietė nusikelti į Trakų rajone esantį alpakų ūkį.

Šis kalendorius taps baigiamuoju programos „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ renginiu. Labai tikimės, kad žmonėms praskaidrinsime nuotaiką ir šventinį laikotarpį mūsų „Virtualiu kalendoriumi“ bei kiekvienas jame atras tai, kas miela jo širdžiai“, – pasakojo Trakų rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus specialistas Algirdas Šochas.

Vienu svarbiausių ir tikriausiai laukiamiausiu šio „virtualaus kalendoriaus“ renginiu taps Trakų Kalėdų eglutės įžiebimas, kuris šiemet vyks virtaliai Trakų kultūros rūmų „YouTube“ kanale gruodžio 4 d. 19 val.

Trakų Kalėdų eglės puošybą įkvėpė žvaigždės

Šiemet, kaip ir pernai, pagrindinė Trakų miesto žaliaskarė stovės Trakų Salos pilies fone, Galvės ežero pakrantėje esančioje apžvalgos aikštelėje.

„Virtualiame Trakų Kalėdų eglės įžiebime Trakų miestą nušvies artėjančių švenčių stebuklai. Emocijomis ir šokiais stebuklų kupiną vakarą pripildys nuostabūs nykštukai iš šokio teatro „Solė“ (vadovė Sofiko Vyšniauskė) ir, žinoma, Lietuvos vyriausiasis Senelis Kalėda“, – pasakojo vienas iš renginio organizatorių A.Šochas.

Pasak jo, Trakų kalėdinės eglės papuošimą įkvėpė žvaigždės, kurių apsuptyje ji šiemet ir atsidūrė.

„Eglutę apgaubusios net 12 000 lempučių sukuria pilnatvės, puošnumo ir magijos pojūtį – tarsi iš dangaus besileidžiančios ir pabirusios baltos žvaigždės kvies pasijusti lyg paukščių take“, – kalbėjo Trakų rajono savivaldybės atstovas, kvietęs visus gruodžio 4-osios vakarą praleisti internete stebint Trakų miesto eglės įžiebimo šventę.

Trakų kalėdinės eglės papuošimą įkvėpė žvaigždės.

Aleksandro Aziulevičiaus nuotr./Antroji eglė stovi prie Trakų kultūros rūmų
Aleksandro Aziulevičiaus nuotr./Antroji eglė stovi prie Trakų kultūros rūmų

Svarbiausi renginiai įvyko

2020-uosius Trakai pradėjo su dideliais planais – Lietuvos Respublikos kultūros ministerija 2020 metų Lietuvos kultūros sostine paskelbė istorinį, daugiatautį miestą – Trakus ir davė naują užduotį – tapti kultūrinės traukos centru, ašimi, aplink kurią ir kurioje suksis svarbiausias šalies kultūrinis gyvenimas. Deja, ambicingus planus skubiai teko koreguoti dėl visą pasaulį apėmusios netikėtos krizės – prasidėjusios koronaviruso (COVID-19) pandemijos. Tačiau nepaisant nerimo ir įvairių pakeitimų, programa nebuvo nutraukta. Apie tai, kokie šiemet buvo didžiausi iššūkiai ir kaip juos pavyko įveikti papasakojo Trakų kultūros rūmų direktorius Edvard Keizik.

Organizatorių nuotr./Edvard Keizik
Organizatorių nuotr./Edvard Keizik

„Stengėmės ir įgyvendinome renginius istorinėse ir kultūros paveldo teritorijose, atskleisdami ir aktualizuodami jų kultūrinį potencialą. Ypatingo dėmesio susilaukė naujai atrasta Tujų alėja Trakuose, bei laikinai prikeltas restorano „Nendrė“ pastatas, kurį svečiai galėjo aplankyti Joninių šventės metu. Subūrėme įvairaus amžiaus, tautybės ir kultūrų žmones bendram kultūriniam tikslui. Plėtojome kultūrinį bendradarbiavimą su užsienio valstybėmis tiek, kiek leido dabartinė pandeminė situacija pasaulyje“, – kalbėjo pašnekovas.

Vienas svarbiausių programos renginių buvo tarptautinio menų festivalis „Transmisijos“, kuris Trakuose vyko rugsėjo mėnesį. Jo metu, pasak E.Keizik, buvo užmegztos naujos partnerystės tarp mūsų, Lietuvos ir Lenkijos, Latvijos, Čekijos, Vengrijos, Ukrainos, Slovakijos ambasadų.

„Glaudaus bendradarbiavimo dėka įvyko 38 kultūriniai renginiai. Visi dalyviai, kurie galėjo, atvyko ir įnešė labai didelį indėlį ir į „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ programą, ir į patį „Trans/misijų“ festivalį. Trakiečiai ir miesto svečiai galėjo išvysti meno parodas, spektaklius ir filmus neišvažiuodami iš savo miesto ir rajono. Svarbu priminti, kad didžioji dauguma renginių buvo nemokami“, – kalbėjo Trakų kultūros rūmų vadovas.

Jis neslėpė, kad sunkiausia buvo reaguoti ir dirbti nuolat besikeičiančioje epidemiologinėje padėtyje, valdyti ir užtikrinti visus reikiamus ribojimus, dėl kurių kaskart buvo keičiama programa.

„Džiaugiamės padarę tiek, kiek galėjome. Pandemija padiktavo naujas užduotis. Keitėsi programos, taip pat ir dalyvių skaičius bei renginių kiekis. Dalį renginių teko perkelti į virtualų formatą ir priimti paskutinės minutės sprendimus. Reikėjo ieškoti kitų darbo organizavimo formų. Tačiau matome ir pliusų: užmezgėme glaudesnę partnerystę su teatro aktoriais ir režisieriais, sustiprinome ryšius su techninio renginių aptarnavimo specialistais, filmuotojais, maketuotojais. Mums teko pasitempti ir pasistengti surasti kuo įdomesnių būdų pateikti informaciją, suorganizuoti renginius, parodas virtualioje erdvėje. O žiūrovui teko išbandyti įvairias formas, ypač įsitraukti paskatino vidutinio ir senesnio amžiaus lankytojus“, – sakė pašnekovas.

Matome ir pliusų – užmezgėme glaudesnę partnerystę.

Organizatorių sugebėjimus greitai ir kūrybingai reaguoti į susidariusią situaciją ir vis iškylančias naujas kliūtis puikiai įvertino Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė.

Trakai tapo virtualia Lietuvos kultūros sostine.

„Galima sakyti, kad Trakai tapo virtualia Lietuvos kultūros sostine, kurios patirtis galės pritaikyti ir kitos savivaldybės, perimsiančios šį titulą. Nors Trakai atrasti naujas formas, organizuoti virtualius susitikimus ir kitus renginius turėjo ne savo noru, bet dėl pandemijos, neabejoju, kad kai kuriuos dalykus, organizuojant Lietuvos kultūros sostinės renginius, galima tęsti ir vėliau, jau pasibaigus sudėtingai situacijai“, – kalbėjo merė.

Kitoms savivaldybėms, tapsiančioms Lietuvos kultūros sostinėmis, E.Rudelienė linkėjo būti drąsiems ir nebijoti jokių iššūkių.

Svarbiausia – tikėti tuo, ką darai

Jis prisiminė sunkiausius momentus: pavyzdžiui, tuomet, kai unikalų vasaros atviros kultūros festivalį „Laumių pieva“ teko atidėti, nes koronavirusu susirgo keturi Trakų rajono savivaldybės gyventojai.

„Festivalis turėjo įvykti liepos 18 d., tačiau Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui nustačius, kad koronavirusu susirgo keturi mūsų rajono savivaldybės gyventojai, Trakų rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdyje buvo nutarta užkirsti kelią galimam susirgimų koronavirusu plitimui ir festivalį atšaukti. Perkėlus renginį į rugpjūtį, praradome dalį dalyvių, kas tikrai nepastiprino bendros festivalio programos. Džiugu, kad festivalis įvyko, nors ir kitaip“, – sakė E.Keizik.

Aleksandro Aziulevičiaus nuotr./Festivalio „Trans/misijos“ akimirka
Aleksandro Aziulevičiaus nuotr./Festivalio „Trans/misijos“ akimirka

Vis dėlto daugiausia kūrybiškumo ir greitos reakcijos pareikalavo tarptautinio menų festivalio „Trans/Misijos“ organizavimas. Rugsėjį visoje Europoje ėmė sparčiai daugėti naujų koronaviruso atvejų, tad dėl pandemijos teko padaryti nemažai pakeitimų programoje.

„Labai gaila buvo atsisakyti Žešuvo Vandos Šemaškovos teatro (Lenkija) pasiūlymo atvykti ir gyvai suvaidinti spektaklį „Linksmosios Windsoro žmonos“ pagal V.Šekspyrą. Tai buvo vienas brangiausių šio teatro pristatymų, kainuojantis 1,5 mln. zlotų. Puošnūs kostiumai, beveik 20 aktorių ant scenos ir grandiozinės dekoracijos… Mes, tiesiog, pabijojome ir nerizikavome žmonių sveikata. Tačiau nesinori kalbėti apie tai, kas galėjo būti, bet nebuvo. Labiausiai dabar norisi džiaugtis, kad šis festivalis ir kiti kultūros sostinės programoje numatyti renginiai vis dėlto įvyko“, – kalbėjo Trakų kultūros rūmų direktorius.

Paklaustas, kas jam atrodo reikšmingiausia, kalbant apie besibaigiančius metus, E.Keizik pabrėžė, jog jam svarbiausias kūrybinis variklis, kaip ir kiekvienoje veikloje – tikėjimas tuo ką darai.

„Tuomet visi nesklandumai, sunkumai, nesėkmės nueina į antrą planą. Mano manymu, šioje situacijoje svarbiausia neprarasti kūrybinio polėkio ir nuolat ieškoti sprendimų, galvoti kaip galima padaryti geriau“, – teigė pašnekovas.

Parodų šiemet – net daugiau nei planuota

Ieškoti naujų formų, kaip pasiekti lankytojus, teko ir Trakų kultūros rūmų meno galerijos „Fojė“ darbuotojams. Pasak galerijos parodų kuratorės Editos Tamulytės, šiemet veikla neapsiribojo tik parodų organizavimu galerijos patalpose, todėl parodų skaičius net išaugo: metų pradžioje iš viso buvo suplanuota 14 parodų, bet vėliau jų skaičius išaugo iki 20. Daugiausia įvairių pristatymų įvyko tarptautinio meno festivalio metu „Trans/Misijos“: parodos buvo eksponuojamos skirtingose vietose Trakuose ir Vilniuje.

„Vos per vieną rugsėjo savaitę sukvietėme žiūrovus net į 7 parodas, vykusias Trakų pilyje, Užutrakio dvaro sodyboje bei Vilniaus Dailės Akademijoje (VDA). Ypatingai smagu, kad užsimezgusi draugystė su akademija bei Lietuvos dailininkų sąjunga virto sutartimis ir tolimesniais įsipareigojimais profesionaliems dailininkams, talentingiems jauniems kūrėjams sudaryti sąlygas dalyvauti galerijos veikloje. Apmaudu buvo tik dėl vienos parodos: tik išeksponavus Romualdo Požerskio fotografijų parodą, teko atšaukti jos atidarymą ir pristatyti ją virtualiai. Tiesa, pats parodos autorius net apsidžiaugė, kad taip ją pamatė daugiau žiūrovų nei įprastai. Tad kartais virtualūs parodos pristatymai gali būti naudingi. Žinoma, eksponuojant parodą virtualiai netenka gyvai bendrauti su autoriais, bet tuomet žiūrovai gali apžiūrėti darbus net ir pasibaigus parodai“, – mintimis dalinosi E.Tamulytė.

Autorius apsidžiaugė, kad internete ją pamatė daugiau žiūrovų nei įprastai – kartais virtualūs parodos pristatymai gali būti naudingi.

Panašiai nutiko ir su jungtine 10-ies menininkų paroda „Turbulencija“, kuri taip pat buvo perkelta į rudenį. „Dėl to turėjome daug laiko analizuoti kiekvieno dailininko darbus virtualiai ir išsamiai susipažinti su kiekvieno dailininko kūrybos ypatumais. Mano galva, toks išskirtinis dėmesys kiekvienam autoriui tarsi tapo savotiška reklama būsimai parodai“, – kalbėjo galerijos „Fojė“ atstovė.

Vertindama 2020-uosius E.Tamulytė taip pat džiaugėsi: „Sėkmingas bendradarbiavimas su Žešuvo Vandos Semaškovos teatro meno galerija kiekvienais metais mus stebina tarptautinės teatrų plakatų bienalės dalyvių gausa bei įdomiais profesionaliais teatro plakatais. Šios bienalės eksponavimas Lietuvoje jau tampa tradicija, o susidomėjimas šia paroda skatina tęsti veiklą. Šiemet teko sutikti labai įdomių, įvairaus žanro menininkų iš Lietuvos ir užsienio, kurie stebino, o kartais ir šokiravo publiką savo kūriniais. Tikiu, kad ateinantys metai bus vėl kupini įvairovės. Tikiuosi, kad žiūrovams bus leista lankytis galerijose“.

Paskutinė paroda, kurią galerija „Fojė“ lankytojams siūlys apžiūrėti tiek gyvai, tiek virtualiai nuo gruodžio 15 d., bus Bartosz Frątczak fotografijų ciklas „Vaizdas užmerktomis akimis. Užribio eskizai“.

Paskutiniu programos „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ akcentu taps simbolinis Kultūros medžio perdavimas kitai Lietuvos kultūros sostinei – ja 2021-aisiais paskelbta Neringos savivaldybė. Šis renginys numatytas gruodžio pabaigoje. Tiksli data bus paskelbta interneto puslapyje ir „Facebook“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius