Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 performansai, kuriuos bus galima išvysti meninių akcijų savaitę

Atsižvelgdama į karo kontekstą, nepriklausoma šiuolaikinio šokio organizacija „Be kompanijos“ tiki, kad šiuo metu labai svarbu skatinti žmones permąstyti laisvos visuomenės idėją bei gilinti supratingumą apie jautrias temas – žodžio laisvę ir jos atsakomybę, psichologinę sveikatą, lytinį švietimą, lygiavertes LGBTQ+ teises, rašoma organizacijos pranešime spaudai.
Merginų bučinio performansas šalia LR Seimo
Merginų bučinio performansas šalia LR Seimo / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Meninių akcijų savaitė vyks nuo balandžio 25 iki 30 d. įvairiose Vilniaus erdvėse.

„Menas pasaulio neišgelbės, bet jis yra nuostabus įrankis kalbėti jautriomis temomis ir suteikti pasauliui šviesos“, – teigia idėjos autorės Agnietė Lisičkinaitė ir Greta Grinevičiūtė.

Būtent dėl šių priežasčių gausus būrys menininkų kviečia į nepriklausomą, jokiais finansiniais įsipareigojimais nesusaistytą, Meninių akcijų savaitę stebėti įvairius meninius veiksmus netikėčiausiose viešose miesto erdvėse.

Menininkai tikisi, jog tai nebus savitiksliai meniniai kūriniai, bet paskatins bent akimirkai sustoti ir pagalvoti, kiek kiekvienas asmeniškai esame atsakingas už saugios, atviros ir laisvos mūsų visuomenės kūrimą.

Meninių akcijų savaitė prasidės balandžio 25-ąją, pirmadienį 18.00 val. prie Žaliojo tilto, kur Vilniaus miesto gyventojai turės galimybę išvysti Agnietės Lisičkinaitės šokio vyksmo „Hands up“ inspiruotą meninę akciją „Tai ne tik skaičiai“, skirtą Ukrainoje žuvusiems civiliams pagerbti.

Asmeninio archyvo nuotr./Agnietė Lisičkinaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Agnietė Lisičkinaitė

Antradienį 18.00 val. prie Sveikatos apsaugos ministerijos aktorius ir muzikantas Dominykas Vaitiekūnas kartu su gitaristu Kęstučiu Vaitkevičiumi, pristatydami Zuikio ir arklio darbo akciją, sieks atkreipti dėmesį į psichologinio perdegimo problemą visuomenėje.

Trečiadienį 18.00 val. ant Baltojo tilto šokio menininkė Greta Grinevičiūtė ir kompozitorė Agnė Matulevičiūtė kvies kartu kontempliuoti apie veikiančio, kovojančio ir jį iš toli stebinčio galios pozicijų skirtumus. Kaip galime padėti vieni kitiems? Jų meninė akcija vadinasi „Žmonės люди“.

Menininkė Inga Galinytė ketvirtadienį 18.00 val. kvies visus į Halės turgų. Čia ji atliks meninę akciją pavadinimu „Blogas sapnas“. Tai performatyvi instaliacija, kurios metu ji kalbės apie kolektyvinių traumų patirtis, kurios atsikartoja ir yra perduodamos iš kartos į kartą. Karas, prasidėjęs vasario 24-ąją, atvėrė dar vieną pasaulio žaizdą, kuriai užgyti prireiks daugybės metų.

Fotografijos ir virtualaus meno studija Stul/Inga Galinytė
Fotografijos ir virtualaus meno studija Stul/Inga Galinytė

Penktadienį, tarptautinę šokio dieną, vyks dvi meninės akcijos. Pirmoji pavadinimu „Namai“ bus atliekama 18.00 val. Pilies gatvėje (sankirtoje su Šv. Mykolo g.) jaunų ir talentingų Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, šokio specialybės studentų Dominykos Markevičiūtės, Juozo Veiverio ir Povilo Jurgaičio. Antroji meninė akcija tą pačią dieną 19.00 val. vyks Pylimo g. 56 siena su MILLO, kur Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air“ jaunuolių kompanija „Savoj krūvoj“ drąsins kelti klausimus ir kalbėtis tokiomis temomis kaip: lytiškumas, patyčios ar seksualinis priekabiavimas, ieškoti savos krūvos, kuri kviestų pasisakyti ir drąsiai atsakytų „aš irgi“.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Spektaklis „Savoj krūvoj“, 2021 m.
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Spektaklis „Savoj krūvoj“, 2021 m.

Šeštadienį meninių akcijų savaitę užbaigs du įvykiai. Pirmasis - 16.00 val. vyksiantis aktoriaus ir režisieriaus Pauliaus Markevičiaus „ropojimas“ Gedimino prospektu nuo V.Kudirkos aikštės iki M.Mažvydo bibliotekos.

Paskutinę akciją bus galima pamatyti 18.00 val. prie M.Mažvydo bibliotekos „Bučinys“ – šis taikus gestas, kada du tos pačios lyties asmenys suspaudžia savo lūpas ir sustingsta, simbolizuoja LGBTQ+ bendruomenės ne lygiateisiškumą, šios grupės narių priverstinį užtildymą mūsų visuomenėje. Prie šios akcijos jungiasi ir nepriklausoma organizacija „Mamos už LGBTQ+ vaikus“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Merginų bučinio performansas šalia LR Seimo
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Merginų bučinio performansas šalia LR Seimo

Dar vienas svarbus Meninių akcijų savaitės vyksmas – Deniso Kolomyckio instaliacijos „Femina“ ir „Taikinys“, kurias bus galima išvysti prie Šiuolaikinio meno centro esančiame skulptūrų parke nuo balandžio 26 iki 30 dienos.

Tarpdisciplininio meno ir šokio kūrėjas D.Kolomyckis pristatys objektus, kurie tiesiogiai sugestijuoja prievartos elementus. Transgresyvus objektų skaitymas atveria perspektyvas analizuoti socialinius konstruktus per meninę išraišką.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Denisas Kolomyckis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Denisas Kolomyckis

Šių metų Meninių akcijų savaitės tema – laisvė yra atsakomybė, organizatorių teigimu, laisvė nėra duotybė, bet vienareikšmiškai –vertybė, kurią turime gerbti ir puoselėti. Laisva ir laiminga visuomenė yra tuomet, kai VISI mūsų visuomenės nariai jaučiasi saugūs, matomi ir girdimi.

Meninių akcijų savaitė vyks nuo balandžio 25 iki 30 d. įvairiose Vilniaus erdvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Ar dalyvausite?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius