Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

A.Dudos-Gracz naujausias spektaklis „Meilė“ prasideda šermenimis

Pirma Klaipėdos dramos teatro 87-ojo sezono premjera jau šį šeštadienį ir sekmadienį. Režisierės Agatos Dudos-Gracz „Meilė“ pasakos meilės, mirties, didžiulio tikėjimo ir prisikėlimo istoriją. Mažo kaimo pasaulyje verda žemiško žmonių skruzdėlyno gyventojų likimai, o juos nuo laiko pradžios stebi senovinės antgamtinės jėgos.
Klaipėdos dramos teatras ruošiasi premjerai – spektakliui „Meilė“
Klaipėdos dramos teatras ruošiasi premjerai – spektakliui „Meilė“ / Klaipėdos dramos teatro nuotr.

„Meilė“ jau antras A. Dudos-Gracz spektaklis Klaipėdoje – pernai Klaipėdos dramos teatre ji sukūrė spektaklį pagal vieno iškiliausių baroko menininkų gyvenimą ir kūrybą – „Tarp Lenos kojų, arba „Švenčiausiosios Mergelės Marijos mirtis“ pagal Mikelandželą Karavadžą“.

Antradienį vykusioje spaudos konferencijoje buvo pristatyta nuo vasaros pradžios kurto spektaklio ištrauka. Pirmą kartą atskleista spektaklio scenografija ir kostiumai. A. Duda-Gracz žiūrovus į spektaklio erdvę įtrauks jiems dar nesuėjus į salę – teatro fojė ir menėse paveikslus dengia juodas audinys, po juo paslėptos ir Mūzų skulptūros, visur išeksponuotos spektaklio kaimo gyventojų nuotraukos. Tik jose jų veidai nenatūralūs, sustingę bauginančiomis mirties grimasomis. Spektaklis prasideda šermenimis – artimieji, draugai ir kaimynai gedi mirusio jauno vyro – Kapininių Čigono (akt. Bartosz Roch-Nowicki). Labiausiai sielvartauja jo aštuntą mėnesį nėščia žmona (akt. Justina Vanžodytė). Spektaklio personažų – stulbinančiai daug, vaidina net 24 aktoriai.

Klaipėdos dramos teatro nuotr./Klaipėdos dramos teatras ruošiasi premjerai – spektakliui „Meilė“
Klaipėdos dramos teatro nuotr./Klaipėdos dramos teatras ruošiasi premjerai – spektakliui „Meilė“

A. Duda-Gracz garsėja tuo, kad yra ne tik savo spektaklių režisierė, bet ir dramaturgė, kostiumų dailininkė bei scenografė. „Meilės“ atveju ji taip pat kūrė visą spektaklio vizualinę plotmę. Kartu su ja dirbo kompozitorius Łukasz Wójcik-Zawierucha bei šviesų dailininkė Katarzyna Łuszczyk (pernai už šviesas „Tarp Lenos kojų, arba „Švenčiausiosios Mergelės Marijos mirtis“ pagal Mikelandželą Karavadžą“ ji apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi).

Režisierė pasakojo, kad „Meilės“ atsiradimo istorija sudėtinga – šį spektaklį ji pradėjo kurti Lenkijoje, su Silezijos teatro aktorių komanda, bet mamos mirtis ir iškart po šios asmeninės tragedijos sekusi pandemija su visais ribojimais – privertė padaryti pauzę. „Planavau prie spektaklio grįžti po metų. Atvykau į Silezijos teatrą po darbo pagal Karavadžą Klaipėdoje, bet supratau, kad tiesiog negaliu ir negalėsiu grįžti prie šio spektaklio toje pačioje vietoje, su tais pačiais žmonėmis. Nebaigto spektaklio scenarijų nutariau perkelti į Lietuvą ir atiduoti komandai, kurią pamilau dirbdama su Karavadžo medžiaga. Keičiau tekstą, kitaip dėliojau akcentus, keitėsi ir pavadinimas“, – vardijo A. Duda-Gracz. Prieš tai spektaklio pavadinimas buvo sudėliotas iš žodžio „Tiesa“, Klaipėdoje jis keitėsi į lakonišką, bet daugiaprasmį „Meilė“.

Spektaklio personažai, visa kaimo bendruomenė, grumiasi su jiems tekusiu stebuklu – mirusiojo prisikėlimu. Šis stebuklas peržengia bet kokias įprasto pasaulio taisykles ir net jei visa ko pamatas – meilė, ji scenoje atsiskleis pačiomis netikėčiausiomis, net makabriškomis formomis. „Spektaklis apie tai, prie ko mus gali privesti meilė. Moters meilė vyrui, vyro – moteriai, motinos – sūnui, dukros – tėvui, vieno žmogaus – kitam žmogui. Meilė taip pat yra tai, kas sąlygoja visus personažų veiksmus, nesvarbu, kokie jie būtų – geri ar blogi“, – apibendrino režisierė.

Klaipėdos dramos teatro nuotr./Klaipėdos dramos teatras ruošiasi premjerai – spektakliui „Meilė“
Klaipėdos dramos teatro nuotr./Klaipėdos dramos teatras ruošiasi premjerai – spektakliui „Meilė“

Pirmąją premjeros dieną (spalio 1d.) iškart po spektaklio teatro antrojo aukšto fojė vyks susitikimas su režisiere ir kitais spektaklio kūrėjais.

A. Dudos-Gracz spektaklio „Meilė“ premjera spalio 1 ir 2 dienomis bei lapkričio 11 ir 12 dienomis Klaipėdos dramos teatre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius