Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Adolfo Meko žmona Pola Chapelle: „Adolfas buvo nuostabus – kaip tėvas, kaip vyras ir kaip menininkas“

Antradienį Jono Meko vizualiųjų menų centre atidaryta paroda „Visa tai ne sapnas: Adolfo Meko gyvenimas ir kūryba“, kurioje dalyvavo iš JAV atvykusi Adolfo Meko šeima – žmona Pola Chapelle ir sūnus Seanas Mekas.
Adolfo Meko žmona Pola Chapelle
Adolfo Meko žmona Pola Chapelle / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Man tikrai malonu šiandien čia matyti Polą, Seaną ir J.Meko sūnų Sebastianą. Visus vadinu vardais, nes šiuos žmones laikau draugais“, – sveikinimo žodį tarė į parodos atidarymą atvykęs Vilniaus meras A.Zuokas.

„Adolfas ir Jonas – puikaus humoro jausmo savininkai, visada varžęsi tarpusavyje, kurio kūryba yra geresnė. Tačiau šis vakaras skirtas tik Adolfui“, – pridūrė jis.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Adolfo Meko žmona Pola Chapelle
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Adolfo Meko žmona Pola Chapelle

„Norėčiau sklandžiai kalbėti lietuviškai, bet moku tik pasakyti „ačiū“. Dėkoju, kad čia susirinkote. Adolfo viduje visą laiką degė ugnis, įkvepianti gyvenimui. Jis buvo nuostabus – ir kaip žmogus, ir kaip tėvas, ir kaip menininkas“, – graudinosi A.Meko žmona Pola Chapelle.

A.Mekas buvo gabus kino režisierius, scenarijų autorius bei vienas talentingiausių Bardo koledžo dėstytojų. Apie trisdešimt metų jis darė didelę įtaką būsimiems kino kūrėjams, dėl to buvo itin gerbiamas ir mėgstamas savo studentų. Labiau jis žinomas kaip avangardinio kino pionieriaus Jono Meko brolis, neretai likdavęs jo šešėlyje, tačiau šis žmogus svariai prisidėjo prie J.Meko filmų atsiradimo ir dažnai buvo jų bendraautorius. Broliai Mekai kartu įkūrė įtakingu tapusį kino kritikos žurnalą „Film Culture“, o pirmąją kamerą jie įsigijo už drauge turėtus 10 dolerių.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Parodos Visa tai ne sapnas: Adolfo Meko gyvenimas ir kūryba atidarymas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Parodos „Visa tai ne sapnas: Adolfo Meko gyvenimas ir kūryba“ atidarymas

Spalvinga A.Meko biografija primena, kad šis žmogus per savo gyvenimą buvo susidūręs su kone šimtu profesijų: jis dirbo barmenu, vaikų prižiūrėtoju, vertėju, rašytoju, kino kūrėju, operatoriumi, taip pat kurį laiką buvo ir kareivis.

Parodoje „Visa tai ne sapnas: Adolfo Meko gyvenimas ir kūryba“ eksponuojama vaizdinga A.Meko retrospektyva: šeimos fotografijos, kadrai iš kino filmų, profesinio gyvenimo akimirkos. Atskirai parodoje pristatyti ir Bardo koledže skaitytų paskaitų įrašai, kolegų bei studentų atsiminimų apie A.Meką vaizdo koliažas.

Jono Meko vizualiųjų menų centro ir Šiuolaikinio meno centro kino salėse bus rodomi A.Meko mokinių trumpo ir pilno metražo kino ir animaciniai filmai. 

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Parodos Visa tai ne sapnas: Adolfo Meko gyvenimas ir kūryba atidarymas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Parodos „Visa tai ne sapnas: Adolfo Meko gyvenimas ir kūryba“ atidarymas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius