Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Akademijos“ galerijoje pristatyta Raimundo Sližio paroda

Prieš nelinksmą sukaktį – tapytojo Raimundo Sližio (1952.07.22 – 2008.02.23) mirties metines – antradienį galerija „Akademija“ (Vilnius, Pilies g. 44/2) pakvietė į jo parodą. Parodos pavadinimas – „Kūryba“ – pasirinktas gerbiant nemėgusį tuščiažodžiauti autorių. Kone visas savo parodas R.Sližys įvardydavo tiesiog – tapyba.
Raimundas Sližys
Raimundas Sližys / Gretos Šuščevičiūtės nuotr.

Parodos kuratorė dr. Ramutė Rachlevičiūtė norėjo pristatyti kuo platesnį R.Sližio kūrybos spektrą, pirmiausia siekdama ištraukti iš užmaršties senuosius meistro darbus. Ir tai pavyko: parodoje eksponuojami dvidešimt penki 1976-2006 metų tapybos darbai, kurių daugumą parodai paskolino Lietuvos dailės, Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejai, privatūs kolekcionieriai Edmundas Armoška, Marius Šukliauskas, R.Sližio draugai ir kolegos – Valdas Jucius, Mindaugas Navakas, Danguolė ir Edmundas Brogos.

„Drobė pati turi kalbėti“, – mėgdavo atsikirsti tapytojas, klausiamas, kokia jo kūrybos esmė...Jau ankstyvieji tapytojo darbai atskleidžia profesinę meistrystę, gebėjimą meistriškai derinti netikėtą įvaizdžių santykį. Kaip parodos atidaryme sakė Vilniaus dailės akademijos studijų prorektorius doc. dr. Arūnas Gelūnas: „Be visa kita, tai puiki edukacinė paroda, akivaizdžiai įrodanti, kad tikras menininkas atsiskleidžia dar studijų metais, nelaukdamas dešimtmečių...“

Pasak paties R.Sližio, menas nėra publicistika, menas – tai deformacija, netikėtas įvaizdžių santykis, mastelių nesuderinamumas. R.Sližys visuomet buvo laisvas savo kūryboje, nepriklausomas nuo jokios konjunktūros ar gyvenimo realijų. Nemėgo pompastikos ir ilgų kontempliacijų kūrybos tema.

Toks buvo ir vakaras galerijoje: šiltas artimų draugų, kolegų, studentų ir meno gerbėjų sambūris. Visų, atėjusių dar kartą prisiminti kūrėją ir artimą žmogų. Visų, kurių dr. R.Rachlevičiūtė darsyk prašė neslėpti prisiminimų apie R.Sližį savyje – kitąmet jie atgims rengiamoje knygoje.

„Drobė pati turi kalbėti“, – mėgdavo atsikirsti tapytojas, klausiamas, kokia jo kūrybos esmė... „Akademijos“ galerija suteikia galimybę iki šių metų vasario 28 d. visiems R.Sližio talento gerbėjams pasikalbėti su jo darbais, prisiminti prieš metus išėjusį, bet savo kūryba ir gyvenimo meile tebešildantį likusiuosiuos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius