-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aleksandros Jacovskytės fotografijų paroda „Vilniaus veidai“ prikėlė senąją sostinės bohemą

„Gatvėje fotografuodavau savo sutiktus draugus ir man kartais pavykdavo“, – apie žymių Lietuvos kultūros veikėjų portretus, nuo ketvirtadienio puošiančius ekspozicijų salę „Titanikas“, pasakoja teatro dailininkė Aleksandra Jacovskytė. Iki rugsėjo 29 d. visi norintieji galės pamatyti ir įvertinti jau legendomis tapusių žmonių fotografijas Vilniaus miesto fone. Dauguma fotografuotų žmonių jau yra mirę.
Aleksandra Jacovskytė
Aleksandra Jacovskytė / Monikos Baltrušaitytės nuotr.

Parodoje „Vilniaus veidai“ galima išvysti dvidešimt A3 formato nuotraukų, išspaustų ant metalo, ir šimtą originalaus formato autentiškų fotografijų, kurios yra autorės atspaudai. Visose nuotraukose vaizduojami A. Jacovskytės bičiuliai ir pažįstami: Rimtautas Gibavičius, Vytautas Kalinauskas, Audrius Puipa, Mečislovas Bulaka, Antanas Mončys, Algimantas Švėgžda ir kiti. Žmonės įamžinti tuometinio Vilniaus fone, kuriame galima įžvelgti primirštų architektūros fragmentų. Nostalgija dvelkiančios fotografijos primins, atrodo, ne tokius senus laikus, kai Gedimino prospektas buvo vadinamas Lenino prospektu.

Projektą kuravusi Violeta Juškutė teigia, kad A. Jacovskytė niekada nebuvo karjeros siekiantis ir per galvas lipantis žmogus, todėl ir fotografijos, darytos 1963–1993 metais, viešai eksponuojamos tik dabar. Parodos atidarymo metu ji dėkojo menininkės tėvams, nupirkusiems jai fotoaparatą ir, žinoma, pačiai A. Jacovskytei, kuri jo nenumetė, o panaudojo meniniams tikslams.

Kiekviena nuotrauka turi atskirą istoriją ir aprašą, kurie bus spausdinami A. Jacovskytės fotografijų albume.

„Tie tekstai nėra literatūriniai. Albume greičiausiai liks tik mano rašytas įvadas ir Giedrės Jankevičiūtės tekstas. Apie kiekvieną nuotrauką galima pasakoti be galo, be krašto, todėl aprašai nebus ilgi, bet bus išsamūs“, – apie būsimą fotografijų albumą pasakojo parodos kuratorė V. Juškutė.

Visus portretus jungia ta pati tema – miestas ir žmogus. Mažesnės nuotraukos įamžintos juodame fone, todėl visa ekspozicija primena kino kadrus. Dokumentacijos įspūdį kuria išsamūs nuotraukų aprašai: vieta, asmuo, laikas, detalės.

Nuotraukų spausdinimo technologija, anot V. Juškutės, buvo gana sudėtinga: atrinktos nuotraukos buvo skenuojamos iš negatyvų ir spaudžiamos ant metalinės plokštės.

„Tai skenuotas, senas negatyvas, kuris net nėra retušuotas. Pasirinktas A3 formatas yra maksimalus, nes didesnės nuotraukos nesižiūrėtų ir išsilietų“, – tikino V. Juškutė.

„Vilniaus veidai“ žada apkeliauti įvairias užsienio šalis: Jeruzalę, JAV, Prancūziją, Angliją, Italiją, Lenkiją.

„Nuotraukos specialiai sukomponuotos taip, kad trauktų akį – vienos iššokusios, kitos įdubusios, vienos didesnės, kitos mažesnės. Čia itališkas neorealizmas“, – apie fotografijų išdėstymo specifiką pasakojo V. Juškutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius