-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alytaus šventė: dzūkai nepasiduoda sunkmečiui

Šį savaitgalį alytiškiai tradiciškai švenčia miesto dieną, o kartu pasilinksminti pakviesta ir daug garbių svečių.
Alytiškiai ištikimi tradicijoms – jie ir šiemet švenčia miesto šventę.
Alytiškiai ištikimi tradicijoms – jie ir šiemet švenčia miesto šventę. / Rengėjų archyvo nuotrauka/„Lietuvos žinios“
Temos: 2 Dzūkija Alytus

Šiemet šventė įvyks birželio 12-14 dienomis. Anksčiau buvo pasigirdę abejonių, kad sunkmečiu, kai visi priversti susiveržti diržus, galbūt nevertėtų švęsti net tris dienas. Pasak Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojos Nijolės Makštutienės, dėl sudėtingos ekonominės situacijos stengiamasi taupyti kiekvieną litą. Tokiame kontekste išties atrodė, jog švęsti ir pramogauti - ne laikas. Vis dėlto nuspręsta, kad žmonės nori linksmintis, bent trumpam pamiršti nepriteklius ir problemas.

Surengė apklausą

Buvo paskelbta gyventojų apklausa - ar jie nori tradicinės miesto šventės, kaip pageidauja minėti Alytaus gimtadienį, kiek dienų reikėtų švęsti? Miestelėnai ne tik išsakė pageidavimus, bet ir parodė iniciatyvą paremti šios šventės organizavimą.

N.Makštutienės teigimu, malonu, kad bendruomenė sujudo ir prisidės prie šešių renginių organizavimo. Ypač aktyvus jaunimas: jie pasisiūlė savo jėgomis surengti penktadienio vakaro koncertą, būtent jie nusprendė išrinkti geriausias miesto muzikos grupes, pasikvietė kraštiečius - LNK televizijos projekto "Žvaigždžių duetai" nugalėtoją Giedrių Leškevičių, dainuojantį Seimo narį Antaną Nedzinską ir kitus populiarius atlikėjus. Be to, tikimasi, kad miesto šventę pavyks surengti vien tik rėmėjų lėšomis, nenaudojant savivaldybės biudžeto pinigų.

Dzūkas yra dzūkas

Šiemet Alytaus miesto gimtadienis praplėtė savo geografiją, jis pavadintas Dzūkų sostinės švente, kviečiančia į bendrą ratą visus Pietų Lietuvos žmones, kitų vietovių dzūkus. M.Makštutienė sako, kad Alytus, kaip šio regiono pramonės, kultūros, mokslo centras, telkia aplink save mažesnių rajonų ir apylinkių gyventojus, jie mielai dalyvauja šventėse. Pagaliau, dzūkas yra dzūkas, kad ir kur jis gyventų - mieste ar kaime, Vilniuje, Lazdijuose ar Varėnos rajono pakrašty. Visų dzūkų sostinė viena - Alytus. Be to, yra dar viena proga - Alytaus apskrities 90 metų sukaktis, minima kaip tik tomis pačiomis dienomis kaip ir miesto šventė.

Patraukli programa

Kuo išsiskirs šių metų miesto dienos? Iš daugiau kaip 30 numatytų šventės renginių ypač įsimintini turėtų būti liaudies meno kolektyvų pasirodymai, tradicinis vaikų ir jaunimo folkloro festivalis "Ateik, saulute, su pyragais!", tautodailininkų, amatininkų dirbinių mugė, parodos, istorinių knygų pristatymas, Menų parkas, Alytaus krašto šviesuolių pagerbimas.

Antrą šventės dieną, šeštadienį, bus galima pamatyti jubiliejinės Pasaulio lietuvių dainų ir šokių šventės, kuri liepos pradžioje vyks Vilniuje, koncertinę programą "Metai". Ansamblių vakaro programą režisuoja žinoma šalies choreografė, baletmeisterė Leokadija Dabužinskaitė. Šeštadienį šventę papuoš Krašto apsaugos savanoriškųjų pajėgų paradas ir XIX sporto žaidynės, dėmesį patrauks tarptautinis pučiamųjų instrumentų orkestrų festivalis "Dainavos fanfaros".

Sekmadienis, birželio 14-oji, yra Gedulo ir vilties diena, todėl ši diena bus skirta ne triukšmingoms pramogoms, o susikaupimui, žuvusiųjų už Lietuvos laisvę pagerbimui. Vis dėlto ir šią dieną skambės daug gražios muzikos, kurią šventės dalyviams dovanos geriausi Alytaus chorai, žinomi šalies atlikėjai bei Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, vadovaujamas prof. Juozo Domarko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius