-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrasis atvirosios architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“ į miestą leis pažvelgti naujomis akimis

Ketvirtadienio vakarą atidarytas jau antrasis atvirosios architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“, balandžio 23–24 d. vilniečius ir miesto svečius kviesiantis iš arčiau susipažinti su Vilniaus architektūra – lankytojams duris atvers net 40 pastatų, sukurtų per kelis pastaruosius dešimtmečius.
Ketvirtadienio vakarą buvo atidarytas jau antrasis atvirosios architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“
Ketvirtadienio vakarą buvo atidarytas jau antrasis atvirosios architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Architektūra

Atidarymo metu organizatoriai teigė, jog vienas pagrindinių kriterijų, sudarant šių metų Open House Vilnius programą, buvo kokybė. Programa taip pat nebuvo ribojama konkrečių laikotarpių ar stilių.

Sveikinimo žodį taręs Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis tikino, jog tokie renginiai miestui labai svarbūs, nes suteikia unikalią galimybę pažvelgti į pastato vidų, o miestą pamatyti pačiais įvairiausiais rakursais. M.Pakalnis dėkojo pastatų savininkams, kurie atveria duris, negaili savo laiko ir lėšų, o taip pat ir renginio savanoriams, vesiantiems ekskursijas – nors visi esame įpratę gėrėtis senąja architektūra, papasakoti apie naujų pastatų vertę yra nemenkas iššūkis.

Vilniaus miesto vyr. architektas M.Pakalnis tikino, jog tokie renginiai miestui labai svarbūs, nes suteikia unikalią galimybę pažvelgti į pastato vidų, o miestą pamatyti pačiais įvairiausiais rakursais.

M.Pakalnis taip pat pabrėžė, jog Vilnius į UNESCO paveldo sąrašą buvo įtrauktas kaip gyvas, besikeičiantis, savo veidą formuojantis miestas, o prie to smarkiai prisideda ir atvirosios architektūros savaitgalis.

Kad miestiečiams būtų lengviau dėliotis savuosius Open House Vilniusžemėlapius, renginio organizatoriai atidarymo metu pristatė septynis maršrutus.

Pirmasis, Gamtos prieglobstis, yra skirtas pasiilgusiems žalumos ir norintiems pabėgti nuo miesto ritmo. Maršrutas kvies apsilankyti Čekijos ambasadoje, Santuokų rūmuose, kūrybinių industrijų centre „Pakrantė“, Tuskulėnų rimties parko koplyčioje-kolumbariume ir kt., o renginio organizatoriai ragino neaplenkti tikriausiai netikėčiausio maršruto pastato – „Pixelmator team biuro, galinčio pasigirti 40 kv. m. ploto gyvų augalų siena.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ketvirtadienio vakarą buvo atidarytas jau antrasis atvirosios architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ketvirtadienio vakarą buvo atidarytas jau antrasis atvirosios architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“

Maršrutas Bendrystės idėjos kvies susipažinti su neeilinėmis miesto bendruomenėmis, kurias vienija architektūra. Vienas įdomiausių šio maršruto objektų – Pilaitėje įkurtos laikinosios Beepart kūrybinės dirbtuvės, miegamojo rajono gyventojų nepaliaujančios džiuginti įvairiausio pobūdžio renginiais.

Norintiems Vilnių pamatyti netikėtais rakursais siūlomas maršrutas „Paukščio skrydis“, leisiantis miesto panoramą išvysti nuo terasų – pavyzdžiui, nuo administracinio pastato „Victoria“ stogo.

Norintiems Vilnių pamatyti netikėtais rakursais siūlomas maršrutas Paukščio skrydis, leisiantis miesto panoramą išvysti nuo terasų – pavyzdžiui, nuo administracinio pastato Victoria stogo, o su naujausiais, vos prieš keletą metų iškilusiais pastatais bus galima susipažinti maršrute Miesto naujokai, kuriame, anot organizatorių, derėtų nepraleisti 2015 m. suprojektuoto elipsės formos administracinio pastato K29.

Ne paslaptis, jog Vilnius – vidinių kiemelių miestas. Tai pastebėję architektai Algimantas ir Vytautas Nasvyčiai šį elementą integravo į modernistinę architektūrą, o taip pat ir Lietuvos nacionalinio dramos teatro pastatą. Nors tikro vidinio kiemelio čia nėra, renginio metu teatre apsilankę miestiečiai sužinos, kaip šiame pastate kuriama menama kiemelio erdvė.

Renginio organizatoriai meniškas sielas kvies leistis į maršrutą „Laisvės pojūtis“, kuris ves po teatrus, architektų dirbtuves, galerijas, o pasiilgę nuotykių ir intriguojančių paslapčių galės išbandyti maršrutą „Nuotykių skonis“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ketvirtadienio vakarą buvo atidarytas jau antrasis atvirosios architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ketvirtadienio vakarą buvo atidarytas jau antrasis atvirosios architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“

Renginio atidarymo vakarą vainikavo Žygimanto Gudelio Gon audio-architektūrinis performansas.

Pirmą kartą 1992 m. Londone inicijuotas projektas Open Housešiandien vienija daugiau nei 30 miestų visuose žemynuose. Lietuvoje renginį jau antrus metus iš eilės organizuoja Architektūros fondas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius