Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Archeologai papasakos apie Gedimino kalno paslaptis ir šimtmečio atradimą

Pernai Gedimino kalno aikštelėje vykdant kalno tvarkybos darbus Lietuvos nacionalinio muziejaus (LNM) archeologų grupė atliko archeologinius tyrimus, kurių metu buvo aptikti 17-os asmenų palaikai. Kaip paaiškėjo, čia buvo palaidoti 1863 metų sukilimo vadai ir dalyviai.
Archeologiniai tyrimai Gedimino pilies kalno aikštelėje
Archeologiniai tyrimai Gedimino pilies kalno aikštelėje / Kęstučio Stoškaus, Lietuvos nacionalinis muziejaus nuotr.

Šis atradimas vadinamas vienu svarbiausių šimtmečio atradimu. Todėl, kaip praneša LNM, nenuostabu, kad šis atradimas sustiprino poreikį supažindinti visuomenę su 1863–1864 metų sukilimu ir jo dalyviais bei nulėmė Lietuvos nacionalinio muziejaus tradiciškai rengiamų ketvirtadienio kultūros istorijos vakarų ciklo temą.

„Būtina pabrėžti, kad iki šio atradimo, istorikų vertinamo kaip šimtmečio atradimas, tikslių dokumentinių žinių apie palaidojimus Gedimino kalne nebuvo. Vakarų ciklas pasibaigs rastų palaikų antropologinių tyrimų pristatymu. Tačiau prieš tai dar kartą prisiminsime šio atradimo istoriją ir tyrimų eigą“, – sakė vakarų organizatorė dr. Birutė Rūta Vitkauskienė.

Apie didelio visuomenės susidomėjimo sulaukusius ir beveik metus trukusius archeologinius tyrimus papasakos Lietuvos nacionalinio muziejaus archeologai, tyrimų vadovai Gytis Grižas ir Valdas Steponaitis.

„Remiantis istoriniais ir archeologiniais duomenimis nustatyta, kad tai 1863–1864 metų sukilimo dalyvių, nubaustų mirties bausme Vilniuje, Lukiškių aikštėje, palaikai. Keliuose kapuose buvo aptikta kulkų ar jų fragmentų. Prie mirusiųjų palaikų buvo rasta medaliukų, kryželių, aprangos detalių“, – pasakoja archeologai.

Vakaro dalyviai turės galimybę išvysti surastus asmeninius sukilėlių daiktus, kuriais remiantis bandoma identifikuoti sukilėlių tapatybes, ir išgirs apie sudėtingus kapų tyrimus.

Kaip 15min jau ne kartą rašė, archeologai atrado 17-os sukilėlių palaikus, manoma, kad iš viso ant Gedimino kalno palaidotas 21 sukilėlis. Ppernai vasarą paskelbta apie atrastus sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko ir greičiausiai Konstantino Kalinausko palaikus.

Archeologų Gyčio Grižo ir Valdo Steponaičio paskaita „Archeologiniai tyrimai Gedimino kalne: sukilėlių kapai ir radiniai“ Lietuvos nacionalinio muziejaus salėje (Arsenalo g. 3) vyks kovo 15 d., 17.30 val.

VIDEO: Ant Gedimino kalno archeologai atkasė dar penkių sukilėlių palaikus
VIDEO: Ant Gedimino kalno tęsiantis archeologiniams kasinėjimams sprendžiamas ir jau rastų sukilėlių palaikų likimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius