Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėja prancūziškai lietuviška „Dėdės Vanios“ premjera

Minėdamas savo veiklos dešimtmetį, OKT/Vilniaus miesto teatras žiūrovus pakvies ne tik į Jubiliejinį teatro festivalį (balandžio 16–gegužės 3 d.), bet ir į tarptautinę premjerą. Balandžio 7-8 d. Rusų dramos teatre lietuvių aktoriai pasirodys naujame spektaklyje „Dėdė Vania“, kurį režisavo garsus prancūzų režisierius Ericas Lacascade. Vėliau spektaklis persikels į naują OKT erdvę – Teatro areną.
Spektaklio „Dėdė Vania“ kūrėjai
Spektaklio „Dėdė Vania“ kūrėjai / Alvydo Opulskio montažas
Temos: 1 Premjera
D.Matvejevo nuotr./Spektaklis „Dėdė Vania“: I.Lavrinovič, A.Dapšys
D.Matvejevo nuotr./Spektaklis „Dėdė Vania“: I.Lavrinovič, A.Dapšys

„Ši Čechovo pjesė labai graži. Aš pasirenku kūrinį, kai jis mane paliečia, sujaudina, sukrečia – taip atsitiko ir su šia pjese. Šioje pjesėje labai daug humaniškumo ir kančios. Mano nuomone, kančia suteikia daug žmogiškumo, be to – tai labai gera medžiaga aktoriams, nes jie turi būti kūrybiški“, – savo pasirinkimą aiškino režisierius, laikomas vienu įdomiausiu šių laikų Antono Čechovo interpretatoriumi.

Naujajame spektaklyje kūrėjas apjungė dvi A. Čechovo pjeses – „Dėdė Vania“ ir „Miškinis“.

„Dėdė Vania“ man pasirodė labai tamsi pjesė – kaip juodas deimantas, o „Miškinis“ – lengvesnė, juokingesnė. Todėl kilo mintis apjungti jas abi ir padaryti eksperimentą. To niekas anksčiau nebuvo padaręs, todėl sau pasakiau: kodėl gi ne?“, – pasakojo E. Lacascade, pridurdamas, kad taip pat jis norėjo dirbti su daugiau aktorių, nei reikalavo pjesė „Dėdė Vania“.

Šioje pjesėje labai daug humaniškumo ir kančios. Mano nuomone, kančia suteikia daug žmogiškumo, be to – tai labai gera medžiaga aktoriams, nes jie turi būti kūrybiški.Būsimojoje premjeroje vaidins 11 Lietuvos aktorių, surinktų ne tik iš OKT trupės, bet ir iš Vilniaus mažojo teatro, Rimo Tumino kurso. Pagrindinį – dėdės Vanios – vaidmenį spektaklyje atliks Vaidotas Martinaitis.

„Tai yra iššūkis ne tik režisieriui, bet ir aktoriui, tai – abipusis ieškojimas bendros, universalios kalbos, kad galėtumėte suprasti vienas kitą. Man buvo labai daug netikėtumų šiame darbe, bet kai ieškai – tai ir atrandi“, – šypsodamasis kalbėjo V. Martinaitis, prisimindamas, kaip nelengva buvo bendrauti skirtingomis kalbomis kalbantiems aktoriams ir režisieriui.

Spektaklio kūrėjai galėjo palyginti dvi skirtingas teatro mokyklas. E. Lacascade garsėja savo režisūros metodu, kai visiems aktoriams liepia išmokti visų personažų tekstus ir tik vėliau paskirsto vaidmenis.

„Savo trupėje vienas kitą pažįsti ir supranti iš vieno žodžio, o čia mes turime skirtingas patirtis, todėl darbas pareikalavo daug tolerancijos ir kantrybės. Juk mes surinkti iš skirtingų teatrų, o režisierius duodavo mums įvairias užduotis ir mes kartu turėjome ieškoti variantų“, – prisiminė aktorė Rasa Samuolytė, kuriai kartą teko įkūnyti ir dėdę Vanią.

„Dėdės Vanios“ scenografas Gintaras Makarevičius išdavė, kad ir šiame spektaklyje išliks E.

D.Matvejevo muotr./Spektaklis „Dėdė Vania“: D.Gavenonis, J.Verseckas, A.Martinaitis
D.Matvejevo muotr./Spektaklis „Dėdė Vania“: D.Gavenonis, J.Verseckas, A.Martinaitis

Lacascade stilius.

„Visa spektaklio esmė yra aktoriai. Todėl scenografija yra minimalistinė, o daiktai – labai tiksliai parinkti. Ericas jau buvo labai daug ką sumąstęs, o mano darbas buvo adaptuoti tuos daiktus lietuviškam suvokimui“, – sakė scenografas.

Spektaklyje taip pat vaidins Dainius Gavenonis, Airida Gintautaitė, Gediminas Girdvainis, Arvydas Dapšys, Irina Lavrinovič, Tomas Rinkūnas, Aurelija Tamulytė, Paulius Tamolė ir Jonas Verseckas.

Po pirmųjų premjerų Rusų dramos teatre „Dėdė Vania“ žiūrovus pakvies į Teatro areną (Olimpiečių g. 3) gegužės 11-12 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius