Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Artėja Vilniaus 700 metų jubiliejus – patvirtintas šios sukakties minėjimo planas

Vyriausybė patvirtino Kultūros ministerijos parengtą Lietuvos sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų metų minėjimo 2023 metais planą, rašoma ministerijos pranešime žiniasklaidai.
Vilnius
Vilnius / Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr.

Lietuvos sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų metais 2023-iuosius Seimas paskelbė atsižvelgdamas į tai, kad 1323 m. sausio 25 d. Vilniaus miestas pirmą kartą paminėtas rašytiniuose šaltiniuose. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino Europai skirtuose laiškuose buvo pabrėžta Lietuvos ir Vilniaus kaip valstybės sostinės orientacija į Europą. Tuo pačiu nutarimu Seimas pavedė Vyriausybei parengti šių atmintinų metų minėjimo planą.

Vyriausybės patvirtintame plane numatyta kitų metų sausio 25–29 dienomis surengti Vilniaus 700-ąjį gimtadienį. 2023 m. bus rengiamas ir parlamentinių Ateities komitetų susitikimas – „Vilniaus konferencija“, taip pat senųjų, Lietuvos valstybę įkūnijančių giminių atstovų (Radvilų, Sanguškų, Giedraičių ir kt.) susitikimas. Numatyta sukurti ir pristatyti septynių tarptautinio masto kompozitorių koncertinę programą ir garso instaliacijų mieste projektą „Muzika Vilniui“, sukurti ir įgyvendinti projektą „Connect: Vilnius – operos miestas“, parengti ir pristatyti audiovizualinį projektą „Kartą Vilniuje“, įgyvendinti kuriant filmą „Vilniaus pokeris“ jį lydinčias koncertinę ir parodinę projekto dalis, taip pat sukurti ir įgyvendinti Vilniaus pažinimo programą, skirtą Lietuvos moksleiviams.

Minėjimo plane numatyta įrengti paviljoną ir parengti edukacines programas parodai „Vilnius prieš 200 metų“, projektą „Triumfo arka“, skirtą Vilniaus 700 metų sukakčiai paminėti, surengti muzikos festivalį „Jaunas kaip Vilnius“ Vingio parke, Vilniaus performanso meno bienalę. Kitąmet taip pat planuojamas „Liublino ketverto“ intelektualų forumas ir Nobelio premijos laureatų diskusija „Vilnius – UNESCO literatūrinio paveldo miestas“ bei „Liublino ketverto“ istorikų kongresas.

Jubiliejiniams metams bus skirta parodos „Aš esu Vilnietis“ ir „Vilniaus pokeris“, „Gedimino laiškai: tada ir dabar“, „Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija kaip istorinės atminties objektas XVIII a. pabaigoje – XX a. pabaigoje“, „Žygimanto Augusto gobelenų sugrįžimas į Vilnių“.

Bendru sutarimu į Vyriausybės patvirtintą planą integruoti ir pagrindiniai viešosios įstaigos „GO Vilnius“ suplanuoti projektai šiems atmintiniems metams pažymėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius