-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atidaryta rašytojo Rimanto Budrio biblioteka

Raudondvario gimnazijoje vyko rašytojo, gamtos mylėtojo, Rimanto Budrio vardo bibliotekos atidarymo šventė. Renginio vedantieji Enrika Dovydovaitė ir Donatas Stankūnas pradėjo šv. Augustino žodžiais: „Pasaulis yra knyga, o tie, kurie nekeliauja, skaito tik pirmąjį puslapį“.
Renginio vedėjai
Renginio vedėjai

Ir prasidėjo kelionė gamtos taku, nes tai mėgo Didvyrių kaime, gražias vaikystės dienas  leisti  rašytojas, žurnalistas, gamtosaugininkas Rimantas Budrys. Jis gimė 1930 m. sausio 11d. Vaikystė, praleista Raudondvario valsčiuje, buvo kupina emocijų, ieškojimų, atradimų, neužmirštamų minučių ir įspūdžių. Rašytojas Rimantas Budrys Raudondvaryje lankė ir  pradžios mokyklą.

Didvyrių kaime, ant Nemuno kranto Budrių įkurtame dendroparke tebėra 101 su meile pasodintas medis, kur moksleiviams rengiamos gamtos pamokos. Raudondvario gimnazijai dukra Elena Budrytė-Rinkevičienė  padovanojo visą  tėvo sukauptą biblioteką, kurioje beveik 800 knygų.

Renginio kelionė prasidėjo  Panemune, ten, kur  vingiuoja Nevėžis, kur upės slėnyje raudonuoja ir pilkuoja namų stogai, o ant Nemuno kranto puikuojasi jaukiomis spalvomis nudažyti namai, pavasario žaluma spindi pievos ir laukai, besistiebiantys baluoja Raudondvario bažnyčios bokštai. Tai išvydome skaidrių pagalba ekrane.

Džiugu gimnazijoje buvo išvysti Rimanto Budrio artimuosius ir svečius. Į šį renginį atvyko rašytojo Rimanto Budrio artimieji: sūnus Rimantas ir dukros Elena, sesuo Sigita, anūkės Saulė ir Elžbieta, sūnėnas, Lietuvos Respublikos finansų ministras, Rimantas Šadžius, seimo narė Raminta Popovienė, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, mokytojai, mokiniai, gimnazijos bendruomenės nariai.

Kas sieja rašytoją ir Raudondvarį? Pirmiausia tai didžiulis mūsų gamtosaugos klodas. Didvyrių kaime, ant Nemuno kranto Budrių įkurtame dendroparke tebėra 101 su meile pasodintas medis, kur moksleiviams rengiamos gamtos pamokos. Raudondvario gimnazijai dukra Elena Budrytė-Rinkevičienė  padovanojo visą  tėvo sukauptą biblioteką, kurioje beveik 800 knygų.

Atidarymo svečiai
Atidarymo svečiai

Rašytojas labai mėgo keliones ir iš jų parsiveždavo mums nematytų, negirdėtų dalykų apie kitų kraštų gamtą, tenykščių žmonių santykį su ja. Renginys irgi vyko pagal kelionės scenarijų.

Rašytojas labai mėgo keliones ir iš jų parsiveždavo mums nematytų, negirdėtų dalykų apie kitų kraštų gamtą, tenykščių žmonių santykį su ja. Renginys irgi vyko pagal kelionės scenarijų.

Pirmąją kelionės dalį pradėjo Edvinas Stankūnas žemiečio Leono Milčiaus eilėraščiu „Kai žydi žemė“, toliau aštuntų klasių mokiniai skaitė Rimanto Budrio novelės  iš knygos  „Audra, pušis ir mano aviliai“, gitara  ir lūpine armonikėle grojo Ignas Lapienis, lietuvių liaudies dainą „Lėk, gerve“  atliko Sandra Šarikovaitė ir Dainius Imbrasas, smuiko stygas virpino Kostas Paškevičius.

Pamatėme  žydinčią pievą, bundantį mišką, smėlėtą kalvą, čiurlenantį upelį, pavasarinę ryto gaivą geriantį ir čiulbantį paukštį, spindintį, žvaigždėtą dangaus skliautą, dirbantį pavasario darbus žmogų, tylintį ir laukiantį medžiotoją.

Raudondvario gimnazijos moksleiviai
Raudondvario gimnazijos moksleiviai

Nesutalpinsi tai, ką sudėjo į savo noveles, kur amžiams liko Lietuvos kultūros  ir gamtos istorijoje. Net  pirmosios, 1957 metais parašytos jo knygos,  „Baltųjų naktų krašte“,  „Per kalnus snaudžiančias girias ir vėliau išleistose knygose rašytojas R.Budrys jautriai rašė apie gamtos ir žmogaus santykius, mūsų ekologiją. Ypač įtaigūs pasakojimai vaikams, jo mokslo populiarinimo knygos.

Sėdėdami mokiniai ant kelmų klausė šeimos nario pasakojimo apie vaikystes dienas praleistas su tėveliu, kaip mokė pažinti kraštą, jos gamtą ir žmones.

Kaip vėliau pašmaikštavo ministras Rimantas Šadžius, kad verta paskaityti knygą „Kelionė į griovį“ ir sužinoti, kaip nuvaryti Moskvičių. Sūnus Rimantas R.Budrys kalbėjo, kad tėtis buvo aistringas medžiotojas, gamtininkas. Bibliotekai vyriausias jo sūnus Rimantas R. Budrys padovanojo rašytojo  kompasą, sulankstomą medžiotojo kėdutę ir pažymėjimą, švilpynių.

Sėdėdami mokiniai ant kelmų klausė šeimos nario pasakojimo apie vaikystes dienas praleistas su tėveliu, kaip mokė pažinti kraštą, jos gamtą ir žmones. „Už gerą mokymąsi padovanojo man tėtis kelionę po tundras (buvau 6 klasėje), o už varovo darbą medžioklėje gavau tris rublius“, – pasakojo Rimantas R. Budrys. O dukra Elena sakė, kad tėvelio kiekvienas žingsnis buvo kūryba.

Rajono meras gimnazijai padovanojo šūsnį knygų, pasidžiaugė gražia Raudondvario gimnazijos tradicija, iniciatyva: kabineto Vlado Dautarto įkūrimas, bibliotekos  rašytojo Rimanto vardu atidarymas, kuri  paskatins vaikus dažniau atsiversti knygą ir dar labiau pamilti gamtą.

Seimo narė Raminta Popovienė padovanojo angelą, kad saugotų ir globotų knygą.

Finansų ministras  Rimantas Šadžius, gamtininko sūnėnas, Raudondvario gimnazijai taip pat įteikė dėžę knygų. „Tegul šios knygos, išleistos 1862 metais, šiugžda jūsų bibliotekoje“, – kalbėjo R. Šadžius.

Kelionė laiku
Kelionė laiku

Raudondvario kunigas Alfonsas Bulotas pašventino naująsias bibliotekos lentynas, rašytojo šeimos nariai ir gimnazijos direktorius perkirpo tradicinę juostelę, aplankė biblioteką.

Gimnazijos direktorius Ilmaras Embrektas padėkojo  šeimos nariams, svečiams  už rūpestį, pagalbą ir norą visada pabūti  Raudondvario gimnazijoje, prisiliesti prie rašytojo Rimanto Budrio knygų. Tikino, kad šis žingsnis, tai dar vienas laiptelis, kaip šiuolaikinį mokinį sudominti knyga, žinių šaltiniu.

Raudondvario kunigas Alfonsas Bulotas pašventino naująsias bibliotekos lentynas, rašytojo šeimos nariai ir gimnazijos direktorius perkirpo tradicinę juostelę, aplankė biblioteką.

Mokiniams, mokytojams  bus įdomu užsukti į bibliotekos vedėjos Onos Ivoškienės valdas ir pavartyti ne tik  rašytojo Rimanto Budrio, bet ir dar šioje bibliotekoje 23 700 esančių knygų. Lieka tik pasakyti rašytojo Martyno Mažvydo žodžius: „Broliai, seserys, imkit mane ir skaitykit...“, kuriais renginį ir baigė vedantieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius