-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsinaujinusi 15min Kultūros rubrika: apie meną kitaip

Atsinaujinanti 15min Kultūros rubrika siūlys skaitytojams kitokiu žvilgsniu pažvelgti į meno pasaulį – atrasti naujus požiūrio kampus, pamatyti, kad apie kultūrą galima kalbėti įvairiais būdais, ieškoti naujų išraiškos formų, taip pat ir patiems skaitytojams ugdyti savo kūrybiškumą.
15min kultūra
15min kultūra

Kultūra yra visur. Tai ne tik baleto spektaklis Nacionaliniame operos ir baleto teatre ar paroda Vilniaus paveikslų galerijoje, bet ir grafičių menininko darbas, vietinės grupės koncertas ir naujausias filmas. Kultūra yra viešosios miesto erdvės, literatūriniai ieškojimai, teatro spektakliai. Muzika, skambanti per radiją. Muzika, skambanti filharmonijoje. Architektūra. Šokis. Komiksai. Dizainas. Muziejai. Galų gale – galbūt kultūros apraiškų galime įžvelgti ir masiniuose renginiuose, kurie siūlo visai kitokį požiūrį į meną, tačiau ar mes jį suprantame?

Suprasti akimirksniu

  • Kultūros rubrikoje: recenzijos, pokalbiai, reportažai
  • Daug dėmesio vizualinėms pateikimo formoms
  • Bus atspindima ir populiarioji kultūra
  • Savo įžvalgomis dalinsis žinomi kultūros srities žmonės
  • Rubrikoje – ne tik tekstai, bet ir nuotraukos, videolaidos

Sugriauti skirtį tarp elitinio meno ir populiariosios kultūros, atspindėti šiuolaikiniame meno lauke vykstančius procesus ir atrasti netikėtus požiūrio kampus – toks yra atsinaujinusios 15min Kultūros rubrikos tikslas. Čia aptariama tai, kas neretai prasprūsta pro akis, ir tai, kas, atrodytų, taip akivaizdu, jog kartais nepelnytai nesulaukia dėmesio. Iš dalies tai yra dėl to, kad iki šiol egzistuoja du pasauliai: kultūra besidominčių žmonių pasaulis ir tų, kuriems šios temos sunkiai pasiekiamos ir neįdomios. Juos skiria specifinio žodyno, istorijos, konteksto ir žinių stygius. 15min Kultūros rubrika pasinaudoja galimybe nutiesti tekstines ir vaizdines gijas tarp šių dviejų pasaulių.

„Norime skatinti dialogą ir tapti tarpininkais tarp skaitytojo ir kultūros reiškinio, tarp suvokėjo ir kūrėjo. Tiesti tiltą, o ne statyti sieną“, – teigia 15min Kultūros rubrikoje rašanti Monika Gimbutaitė.

15min kultūra
15min kultūra

Daug požiūrių, daug žinomų autorių

Kultūros rubrikoje skaitytojai ras naujausių filmų, spektaklių, knygų recenzijų, interviu su Lietuvos ir užsienio menininkais, aktualių kultūrinių renginių apžvalgų ir komentarų, rekomendacijų, kurių renginių nereikėtų praleisti.

Su 15min Kultūros rubrikoje bendradarbiaus nemažai šia tema rašančių puikiai Lietuvoje žinomų žmonių.

Apie literatūrą savo įžvalgomis dalinsis Marius Burokas, apie teatro įvykius pasakos Andrius Jevsejevas, kas vyksta vizualiųjų menų pasaulyje, rašys Lina Michelkevičė, kultūros įvykius apžvelgs Liutauras Degėsys, Andrius Jakučiūnas, Tomas Vaiseta, kiti autoriai. Mindaugas Nastaravičius pateiks išsamius pokalbius su svarbiais mūsų kultūros žmonėmis, Laura Kešytė pateiks rekomendacijas apie vasaros muzikos festivalius. Miglė Anušauskaitė, kuri žinoma kaip komiksų autorė, savo straipsniuose aptars populiariosios kultūros tendencijas.

Teatro kritikas A.Jevsejevas tikina, kad jį visad labiau domino ne tiek teatro meniniai laimėjimai ar estetinė raida, kiek scenos meno visuomeninė funkcija. Kaip tai, kas regima ir girdima scenoje, atspindi socialinę, kultūrinę ar politinę žmogaus dabartį.

„Kaip ir menas, kuriamas dėl meno, kritika, savotiškai aptarnaujanti vadinamųjų „kultūrininkų“ rezervatą, visuomet domino tik labai siaurą žmonių ratą, todėl viliuosi, kad naujo kultūrinės žiniasklaidos rinkos žaidėjo – 15min – atsiradimas padės atkurti gerokai apsilpusius meno kūrėjų, kritikų ir kultūros vartotojų tarpusavio saitus“, – sakė A.Jevsejevas.

Viliuosi, kad naujo kultūrinės žiniasklaidos rinkos žaidėjo – 15min – atsiradimas padės atkurti gerokai apsilpusius meno kūrėjų, kritikų ir kultūros vartotojų tarpusavio saitus.

Kiekvieno mėnesio įdomiausių albumų apžvalgas rengsianti Emilija Visockaitė teigia, jog nors pagal savo išsilavinimą turėtų rūpintis literatūra, jos gyvenime karaliauja muzika. „Kasdien savo grotuvą pildydama naujais įvairiausių stilių kūriniais, noriu apie juos pasakoti kitiems. Juolab kad žiniasklaidoje to beveik niekas nedaro. O labiausiai noriu kuo daugiau skaitytojų įtikinti neignoruoti atsipeikėjančios lietuviškos muzikos“, – pasakojo E.Visockaitė.

Portalui taip pat rašysianti jaunosios kartos kino ir teatro dramaturgė Teklė Kavtaradzė sako, kad kalbėti apie skirtingas dramaturgijos apraiškas ir jos aspektus lietuviškame kontekste yra tiesiog būtina – tam, kad būtų atpažįstama ir įvardijama tai, kas svarbu. „Tai, kad ne tik kultūriniai leidiniai ar platformos skatina apie tai kalbėti, mane be galo džiugina ir rodo jau esamus pokyčius“, – kalbėjo T.Kavtaradzė.

L.Michelkevičė sakė, kad jai svarbu rašyti ne tik apie „didžiuosius“ meno įvykius, bet ir tuos, kurie dažnai nepakliūna į pirmą planą. „Egzistuoja ir kiti – rutiniški, pasikartojantys, tęstiniai dalykai, pvz., dailės mokyklos mokiniai, diena iš dienos „kankinantys“ apdulkėjusį natiurmortą, ar menininkų paraiškų prigrūsti kultūros valdininkų stalčiai. Ko gero, ta rutina ir yra kultūros pagrindas, ir tai, kaip jis funkcionuoja, man įdomiau net ir už „didžiuosius“ įvykius“, – sakė ji.

Laidoje apie knygas ieškoma naujų formų

15min Kultūros rubrikoje ieškoma ir kitokių pateikimo formų.

Tai kartu ir žaidimas formomis, kiekvieną kartą bandant surasti, ką dar naujo galima rasti knygų pristatymo žanre.

To pavyzdys – skaitytojų jau pamėgta „15min knygos“ videolaida. Joje kiekvieną ketvirtadienį laidos kūrėjai Audrius Ožalas, Mažvydas Karalius, Lina Zaveckytė, Audrius Gavėnas netradicinėmis formomis pateikia informaciją apie knygas – supažindina skaitytojus su vertomis dėmesio knygomis, apie skaitymo įpročius kalbina žinomus žmones, ruošia įvairias literatūrines temas.

Laidos pristatymą žiūrėkite čia:

VIDEO: 15min laida apie knygas

„Pastebėjome, kad skaitytojus domina naujos informacijos apie knygas pateikimo formos. Žinoma, tai nereiškia, kad tradicinės knygų recenzijos ar pokalbiai nebeaktualūs – toli gražu ne. Tačiau nemažai daliai skaitytojų įdomu pamatyti ir visiškai kitokius, greitus, vizualius knygų pristatymus. Tai kartu ir žaidimas formomis, kiekvieną kartą bandant surasti, ką dar naujo galima rasti knygų pristatymo žanre“, – sako vienas iš laidos kūrėjų Audrius Ožalas.

Ši laida taip pat yra ir bandymas knygomis sudominti tuos žmones, kurie literatūrą įsivaizduoja kaip nuobodžią meno ir mokymosi formą. Vienas laidos tikslų – parodyti, kad literatūra yra įdomus save ir pasaulį pažinti padedantis būdas, kurį daug kas yra primiršę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius