Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atviruose pokalbiuose apie Afriką – nuo kelionių iki politikos

Jau šią savaitę prasidėsiantis Juodosios Afrikos kultūros festivalis „Afrikos dienos“ pakvies ne tik į koncertus, filmus ar kitus pramoginius renginius, tačiau taip pat pasiūlys pasikalbėti rimtomis su Afrika susijusiomis temomis.
Atviruose pokalbiuose apie Afriką – nuo kelionių iki politikos.
Atviruose pokalbiuose apie Afriką – nuo kelionių iki politikos. / Organizatorių nuotr.

Vilniečiai ir miesto svečiai galės pasiklausyti asmeninių savanorių istorijų iš kelionių po šį margaspalvį žemyną bei išgirsti žymių Lietuvos keliautojų nuotykių Juodajame žemyne. Dar rimtesnės temos bus gvildenamos diskusijoje apie Europos įtaką Afrikoje – tiek šviesiąsias, tiek tamsiąsias puses.

Neformaliame susitikime „Lietuviai Afrikoje“ skambės asmeninės istorijos žmonių, kuriems yra tekę savanoriauti ir keliauti po Juodąjį žemyną. Pasakojimai iš Mozambiko, Kenijos, Ganos, Ugandos ir kitų egzotiškų šalių persipins su patarimais, ką reikia žinoti, norint užsiimti savanoriška veikla tokiose šalyse, kaip tam pasiruošti.

„Vaizdas, kuris pirmiausia iškyla prisiminus Keniją: pilnos gatvės margų žmonių, nuolatinis bruzdesys, šauksmai – bet tame judėjime jokio streso, visur tik šypsenos. Pasiilgstu to juoko ir lengvo chaoso miesto gatvėse!“ – dalinasi prisiminimais savanoris Justinas, taip pat dalyvausiantis susitikime „Lietuviai Afrikoje“, kuris vyks Vilniaus Mokytojų namų svetainėje, gegužės 18 d. 18 val.

Tuo tarpu viešoje diskusijoje „Europa Afrikoje: šviesioji ir tamsioji pusės“ bus kalbama apie tai, kiek Europos šalių politika prisideda prie Afrikos vystymosi, o kiek lemia ekonominį ir politinį jos atsilikimą. Bus aptariamas poveikis Afrikos švietimo raidai ir net lyčių tarpusavio santykiams. Taip pat renginio dalyviai diskutuos apie demokratizacijos pastangas, tarptautinių organizacijų ir humanitarinės pagalbos poveikį Juodojo žemyno valstybių visuomenėms.

Diskusijoje, kuri vyks gegužės 19 d. 18 val. Vilniaus mokytojų namų svetainėje, dalyvaus tiek lietuviai, tiek Afrikos atstovai. Pavyzdžiui, iš Togo kaimelio kilęs Mawuna Koutonin, kuris pirmasis iš savo 36 brolių ir seserų sugebėjo baigti universitetą, įgyti du magistro laipsnius, o šiuo metu vadovauja kompanijai „GoodBuzz“ bei iki 2017 m. yra užsibrėžęs Afrikoje įkurti tarptautinę asmenybės ugdymo mokyklą. Prie jo prisijungs lietuviai Lukas Pukelis, Martynas Galkus, Eugenijus Kovaliovas ir kt.

Sekmadienį, gegužės 22 d. 17 val. žymūs „Artistų“ kiemelyje (Šv.Kazimiero g.3) Lietuvos keliautojai dalinsis savo įspūdingomis kelionių patirtimis. Kazys Almenas pasakos, kaip dar prieš keturis dešimtmečius įgyvendino sumanymą išmaišyti Afriką nedideliu motociklus. Tiesiogiai iš Donato Puzaro ir Dainiaus Kinderio lūpų bus galimybė išgirsti apie keliones po Afriką autostopu, kelyje patiriant daugybę nuotykių ir susipažįstant su skirtingų kultūrų žmonėmis. Po susitikimo „Afrikos dienas 2011“ užbaigs bendras lietuvių ir afrikiečių koncertas „Afro – LT projektas“.

„Afrikos dienos 2011“ – ne pelno siekiantis Juodosios Afrikos kultūros festivalis šiemet rengiamas pirmą kartą. Jo programoje – muzikos koncertai, meno dirbtuvės, kino seansai, parodos, diskusijos ir kiti renginiai. Festivalis vyks Vilniuje gegužės 18-22 d.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius