Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Atžalyno“ koncerte sublizgės jaunimas

Nacionalinė filharmonija tęsia unikalią tradiciją ir scenoje pristato mūsų „atžalyną“ – jaunuosius muzikantus. Šį sekmadienį, spalio 10 d., 12 val. klausytojai kviečiami susipažinti su trim vos dvidešimt metų perkopusiais jaunuoliais, savo gabumais ir talentu jau spėjusiais nustebinti ne vienos šalies klausytojus.
Agata Daraškaitė
Agata Daraškaitė / Lietuvos nacionalinės filharmonijos nuotr.

Su jaunosios kartos dirigento Dainiaus Pavilionio diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru Filharmonijos Didžiojoje salėje koncertuos smuikininkė Agata Daraškaitė, violončelininkas Justas Kulikauskas ir pianistas Motiejus Bazaras. Koncertą komentuos orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas.

Renginių ciklas „Atžalynas“ jauniems ir talentingiems atlikėjams suteikia retą galimybę pasirodyti svarbiausioje mūsų šalies koncertų salėje, groti solo su prityrusiais orkestro muzikantais. Šių renginių, pavadintų jaunąją kartą apibūdinančiu žodžiu atžalynas, istorija prasidėjo daugiau kaip prieš trisdešimt metų Maestro Juozo Domarko dėka. Kaip prisimena pats Maestro, aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje labai sustiprėjo atlikėjų parengimas. Vis daugiau gabių muzikų studijuodavo Muzikos ir teatro akademijoje, labai daug talentingų mokinių parengdavo M. K. Čiurlionio menų ir J.Naujalio muzikos mokyklos. Jaunieji atlikėjai dažnai dalyvaudavo rimtuose konkursuose, kurių vienas reikalavimų – baigiamajame ture groti solo su orkestru. Uolūs pedagogai ieškodavo galimybių savo mokiniams bent parepetuoti su orkestru. Išryškėjus tokioms reikmėms, gimė idėja ne tik repetuoti, bet ir surengti orkestro koncertus su jaunaisiais solistais.

„Filharmonijos scena plačiajai publikai pristatė ne tik jaunus talentingus instrumentininkus ar dainininkus, bet ir visus jaunosios kartos dirigentus. „Atžalyno“ solistais buvo kone visos garsiausios klasikinės muzikos dabarties asmenybės“, – pabrėžia J.Domarkas.

Jis džiaugiasi, kad „Atžalyno“ tradicijos tęsiamos, kad mūsų jaunimas pasirodo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu ar Kameriniu orkestrais, o šie koncertai jauniesiems atlikėjams atveria duris į didžiąją sceną ir platų kūrybinį kelią. „Atžalyno“ idėjoms pritaria ir jaunųjų talentų koncerto partneris – Vilniaus tarptautinis Rotary klubas. Šio programa „Padėkime žvaigždėms žibėti“ numato specialią paramą „Atžalyno“ talentingiesiems.

Šį sekmadienį koncertuosiantys trys gabūs jaunuoliai anaiptol ne naujokai didžiojoje scenoje, koncertus lankanti ir Lietuvos muzikiniu gyvenimu besidominti publika juos jau tikrai pastebėjo. Poznanėje gimusi smuikininkė Agata Daraškaitė, nuo 1992 m. apsigyvenusi Vilniuje, vos penkiolikos metų išvyko studijuoti į Londoną ir šiandien jau yra kelių prestižinių konkursų nugalėtoja, Karališkojo muzikos koledžo Londone orkestro koncertmeisterė. Kaip solistė ir kamerinės muzikos atlikėja A.Daraškaitė koncertavo įvairiose šalyse; grojo festivaliuose – J.Brahmso Mančesteryje, W.A.Mozarto Stambule, „Lamp of Lothian“ Škotijoje bei „Incontri in Terra di Siena“ Italijoje; pasirodė garsiose Londono koncertų salėse „Wigmore Hall“, „Fairfield Hall“, „Queen Elizabeth Hall“. 

Muzikantų šeimoje gimusio violončelininko Justo Kulikausko kelią nesunku buvo nuspėti, o jo laimėjimai konkursuose suteikė galimybę didžiojoje scenoje pasirodyti su svarbiausiais Lietuvos simfoniniais ir kameriniais orkestrais bei ansambliais. Jaunasis violončelininkas grojo su Lietuvos nacionaliniu ir Valstybiniu simfoniniais bei Lietuvos, Šv. Kristoforo ir Kauno kameriniais orkestrais, ansambliu „Intermezzo“ bei trio „Kaskados“, šiuo metu yra Naujų idėjų kamerinio orkestro (NIKO) artistas. J. Kulikauskas ne tik griežia klasikinius violončelės opusus, bet ir pats rašo bei atlieka kitų muzikos stilių kūrinius, mėgsta improvizuoti.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijuojantis pianistas Motiejus Bazaras yra ne tik įvairių pianistų konkursų nugalėtojas bei prizininkas (šių metų pavasarį jis sublizgėjo Tarptautiniame Stasio Vainiūno pianistų ir kamerinių ansamblių konkurse ir tapo neabejotinu jo lyderiu bei prizininku), bet ir išsiskiria nepaprastu atvirumu naujoms muzikinėms idėjoms, gilinasi į skirtingus specifinius stilius (tango, salsa), eksperimentuoja elektroninės muzikos srityje. Pianistas atlieka ne tik akademinę, bet ir ypač entuziastingai – džiazo muziką, yra daugelio šios muzikos ansamblių, projektų dalyvis.

„Atžalyno“ koncerte Filharmonijoje A. Daraškaitė grieš K. Szymanowskio Pirmą smuiko koncertą, J. Kulikauskas atliks A. Dvořáko Antro koncerto violončelei ir orkestrui I dalį, o M. Bazaras skambins G.Gershwino Koncertą fortepijonui ir orkestrui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius