-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Babriškėse paminėtos maestro Virgilijaus Noreikos mirties metinės

Babriškių Šv. arkangelo Mykolo parapijos bažnytėlėje dvasingai ir ypatingai gražiai paminėtos čia daugybę metų Sekminių ir kitomis progomis giedojusio maestro Virgilijaus Noreikos pirmosios mirties metinės. Mažutė bažnytėlė vos sutalpino visus atvykusius pasimelsti už šią išskirtinę asmenybę ir jai simboliškai nusilenkti.
Babriškių bažnyčioje paminėtos V.Noreikos mirties metinės
Babriškių bažnyčioje paminėtos V.Noreikos mirties metinės / Rūtos Averkienės nuotr.

Šv. Mišiose dalyvavo jo žmona Loreta Bartusevičiūtė–Noreikienė, sūnus, artimieji bei visi, kam brangus talentingo menininko atminimas. Šv. Mišias V.Noreikos mirties metinių proga aukojo Kaišiadorių vyskupas emeritas J.E. Juozas Matulaitis. Įspūdingą ir jautriomis gaidomis suskambėjusį sakralinės muzikos koncertą „In Memoriam maestro Virgilijui Noreikai“ Šv. Mišių metu ir po jų dovanojo lietuvių ir užsienio kompozitorių kūrinius atlikdami jo mokiniai ir bendražygiai – Čiurlionio kvartetas: Jonas Tankevičius (I smuikas),Darius Dikšaitis (II smuikas), Gediminas Dačinskas (altas), Gleb Pyšniak (violončelė), solistai Dovilė Kazonaitė, Fausta Savickaitė bei Dainius Puišys.

Pamokslo metu J.E. vyskupas J.Matulaitis pasakė daug prasmingų minčių, maestro V.Noreikos asmenybę palygindamas su Lietuvos globėju Šv. Kazimieru. „Šiandien prisimename didelį mūsų tautos šviesulį Virgilijų Noreiką, kuris nuostabiu balsu dalijosi su savo tautiečiais ir savo neeiliniu talentu gražiai atstovavo Lietuvai visame pasaulyje. Maestro buvo išskirtinis žmogus. Ne tik talentu, bet ir savo širdies gerumu jis dalijosi su visais žmonėmis. Mes jo jau nebeturime, bet turime džiaugtis, kad turėjome, kad jis mus kėlė į dvasines aukštumas. Už tai esame jam dėkingi ir šiandien meldžiame, kad Dievas būtų jam gailestingas“.

Mes jo jau nebeturime, bet turime džiaugtis, kad turėjome, kad jis mus kėlė į dvasines aukštumas. Už tai esame jam dėkingi ir šiandien meldžiame, kad Dievas būtų jam gailestingas.

Babriškių parapijos klebonas Pranciškus Čivilis, kurį su maestro siejo daugelio metų dvasinė bičiulystė, jam negailėjo daug gražių žodžių: „Virgilijus – ne tik didis talentas ir didis menininkas, bet ir didelės širdies žmogus. Jis labai globojo, mylėjo mažesniuosius. Deja, bet šiandien čia jau nebeskambėjo dieviškas maestro balsas, kuris dešimtis kartų drebino šios bažnytėlės skliautus ir užgaudavo jautriausias žmonių sielos stygas. Liūdna gaida nuskambėjo tik jautrūs prisiminimai apie šią iškilią asmenybę, kuri labai mylėjo mūsų mažutę Babriškių parapiją ir jos žmones. Už tai jam būsime dėkingi visada“. Nenuostabu – šią daug metų trukusią bičiulystę lydėjo abiejų asmenybių dvasinė šiluma ir ypatinga bendrystės dovana. Kunigo Pranciškaus maldos ir prasmingi pamokslai, o Virgilijaus Noreikos dieviškas giedojimas kasmet į Sekmines ir kitomis progomis sukviesdavo ne tik parapijiečius, bet ir daug tikinčiųjų iš svetur.

Maestro V.Noreika Varėnos rajono žmonėms yra dovanojęs ne vieną įspūdingą ir nepakartojamą koncertą. Jo žinomiausios dainos „Malda“, „Sapnas“, „Švelnumas“ ir kitos ne kartą skambėjo po Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios skliautais ir Varėnos kultūros centre, o kasmet bene dešimtmetį Babriškių Šv. arkangelo Mykolo parapijos bažnytėlėje Sekminių atlaidų metu Šv. Mišiose ir po jų Virgilijaus Noreikos giedojimas būdavo prasmingiausia dvasinė dovana. 2014 metais V. Noreika už naujų meninių procesų skatinimą rengiant koncertus Varėnos krašto bažnyčiose, kultūros įstaigose, aktyvią kūrybinę veiklą ir nuoširdų bendradarbiavimą populiarinant klasikinę muziką Dainavos krašte buvo apdovanotas Varėnos rajono savivaldybės kultūros premija bei Kultūros ir meno tarybos ženklu ,,Sidabrinė bitė“. Maestro Virgilijus Noreika didžiavosi, jog jam tai pats didžiausias įvertinimas. Juolab, kad įteiktas Dzūkijos žemėje, kur gimė didis kūrėjas M.K.Čiurlionis, krašte, kurį bei jo žmones ir pats yra pamilęs. V.Noreika su žmona Loreta daugybę metų vasarodavo savo sodyboje Kalėnų kaime šalia Babriškių.

Po Šv. Mišių parapijos klebonas, kun. Pranciškus Čivilis padėkojo visiems susirinkusiems bendrai maldai už Virgilijų Noreiką. Nuoširdžius užuojautos žodžius klebonas tarė Loretai Bartusevičiūtei–Noreikienei bei dėkojo, kad ji kasmet šioje bažnyčioje dalyvauja Sekminių pamaldose.

Ypatinga padėka, kaip sakė kunigas, „daug dvasinio medaus į sielą prinešusiam garbingam ganytojui“ J.E. vyskupui J.Matulaičiui, kuris globoja mažytę Babriškių parapiją ir jos žmones. Jis vyskupui padovanojo du lietuvybės simbolius – ženklelius, kuriuose – Vyčio kryžius ir gediminaičių stulpai. Šiuos ženklelius bei padėkas kunigas padovanojo ir koncertavusiems muzikams, solistams bei su kolegomis laidą kūrusiai Zitai Kelmickaitei. Kunigas Pranciškus Čivilis sakė, jog šie ženkleliai sukurti maestro Virgilijaus Noreikos garbei, nes jis iki sielos gelmių buvo tikras Lietuvos patriotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius