Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baldų gamintojų verdiktas: lietuvių interjeras tampa vis labiau šiaurietiškas

Vertindami pastarųjų metų tendencijas baldų gamintojai pastebi, jog lietuvių interjere ima vyrauti šviesios spalvos, natūralus medis. Atsispyrę nuo sovietmečio daugiabučio paveldo – milžiniškų sekcijų, ryškių kilimų – žmonės renkasi skandinavišką, lakonišką, modernaus stiliaus interjerą.
Paroda „Baldai. Interjeras. Dizainas“
Paroda „Baldai. Interjeras. Dizainas“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

 „Po sovietinio laikotarpio visi norėjome būti išraiškingi, išskirtiniai, naudojome daug spalvų, formų, o dabar, atsikandę to, pradėjome, kaip šiauriečiai, norėti daugiau šviesos“, – tokias mintis išsako UAB „Lino baldai“ projektų vadovė Rasa Andre.

„Lietuviams nepatinka ryškios spalvos interjere. Baldai turi būti žemiškų spalvų, švelnūs, kad žmogus galėtų ramiai jaustis namuose ir ilsėtis.

Vyraujančios spalvos – tamsiai ruda, pieno spalvos, biežinė ir netgi balta. Ryškesnėmis spalvomis dažniau pasižymi vaiko kambario baldų detalės“, – pastebi parodoje „Baldai“ dalyvaujančio „Berry“ baldų salono marketingo ir pardavimų vadovė Giedrė Jasienė.

Lietuviams nepatinka ryškios spalvos interjere. Baldai turi būti žemiškų spalvų, švelnūs, kad žmogus galėtų ramiai jaustis namuose ir ilsėtis

R.Andre teigimu, lietuviai ilgą laiką vertino itališką stilių, tačiau pastaruosius metus vis dažniau renkasi skandinaviško tipo baldus ir lakonišką interjerą.

Tuo tarpu G.Jasienė teigia, jog klasiką mėgę lietuviai krypsta prie moderno, tačiau skandinaviškas minimalizmas jų interjere pilnai nevyrauja: „Žmonės pirmiausia kuria jaukius namus ir pastato ganėtinai nemažai baldų pastato kambariuose.

Tarkime, vien žiūrint į tai, kad vis dar populiarios yra korpusinės kolekcijos, žmonės perka tiek indaujas, tiek televizoriaus staliukus, komodas, nesakyčiau, jog liek daug atvirų erdvių, ar žmonės renkasi vien tik skandinaviškus baldus.“

Oda ar tekstilė?

„Lino baldai“ atstovė pastebi, jog vis daugiau populiarumo susilaukia tekstiliniai baldai: „Anksčiau lietuviai labai mėgo odą, dabar lygiavertiškai renkasi tiek odą, tiek tekstilę“. Jos teigimu, įsitikinimo, jog oda yra praktiškiau, nebėra, nes atsirado daug aukštos klasės tekstilės.

„Žmonės šiandien daugiau renkasi pagal interjerą. Jeigu skandinaviškas, tai renkasi tekstilę, o jeigu itališkas – odą“, – papildo pašnekovė.

Anksčiau lietuviai labai mėgo odą, dabar lygiavertiškai renkasi tiek odą, tiek tekstilę

Tačiau oda aptraukti baldai niekuomet neišeina iš mados, pastebi G.Jasienė. Paprastai juos renkasi didesnes pajamas turintys žmonės, kadangi šių baldų kaina visuomet yra didesnė.

“Natūrali oda jau nuo senų laikų yra vertinama kaip itin patvari bei ilgaamžė medžiaga, tačiau šis produktas yra „gyvas“, t.y. kvėpuoja, yra pralaidi drėgmei ir reikalauja atitinkamos priežiūros. Oda yra ne tik natūralus produktas, bet ir prestižo bei prabangos prekė.

Tuo tarpu tekstilė yra patraukli savo įvairovės prasme ir priklausomai nuo audinių gamybos technologijos, klientas gali išsirinkti iš skirtingų techninių charakteristikų, skirtingos sudėties, raštų bei tekstūrų audinių“, – teigia UAB „Nevotex“ direktorius Darijus Zakarauskas.

Pašnekovo pastebėjimu, paklausiausia yra šiek tiek koreguota klasikinė juoda bei žemės spalvų oda, t.y. aukso vidurys tarp brangiausios gryno anilino odos bei koreguotosios odos, pagamintos iš pigesnės žaliavos.

“Baldų gamybai ieškantys tekstilės audinių vartotojai dažniausiai renkasi lengvai valomus, atsparius blukimui bei aukštus tvirtumo parametrus turinčius poliesterio maišyto su natūraliais pluoštais produktus, t.y. praktiškus ir ypatingos priežiūros nereikalaujančius audinius”, – teigia D.Zakarauskas.

"WoodWood" gaminiai

Vis dar puoselėjama mediena

Baldų gamintojai pastebi, jog medis ilgus metus yra mylima, interjere dažnai naudojama medžiaga.

„Mano akimis šiuo metu skoningiausi baldai yra minimalistiniai su kokia nors viena ryškia detale. Tarkime medinis stalas su stiklo, ar metalo detale. Tačiau kaip gamintojas, pastebiu dvi ryškias tendencijas, viena – moderniame stiliuje priderintas „laukinis“ medis, antra – autentiška sodyba, mediniai baldai, pirtis ir pan.,“ – pastebi „WoodWood“ vadovas Aurimas Mineikis.

medžio, kaip gamybinės medžiagos, unikalumas yra tas, jog medinio baldo formą, spalvą, pritaikomumą, padiktuoja pats medis

Jo teigimu, medžio, kaip gamybinės medžiagos, unikalumas yra tas, jog medinio baldo formą, spalvą, pritaikomumą, padiktuoja pats medis, todėl kartais tenka padirbėti, norint suderinti pačią medžiagos tekstūrą su turima baldo vizija. „Dažnai ilgiau užtrunku piešdamas, svarstydamas ir kurdamas, nei gamindamas gaminį,“ – atvirauja pašnekovas.

A.Mineikio požiūriu, šiuo metu, kai baldų pasiūla yra gausi, gamintojas, kuris nori išlikti, turi pateikti kažką savito, kitokio: „Vartotojas pavargo nuo „praeitų laikų“, kai buvo visi vienodi stalai ir kėdės. Nori kažko išskirtinio. Be to, kas mane be galo džiugina, vartotojai vertina natūralias medžiagas.

Pastebėjau, jog ir spalvų gama, ypač rengiant poilsio zonas tampa vis natūralesnės, žemės spalvos. Šiuo laikotarpiu, užsakovai yra pakankamai išprusę ir nevengia pasidomėti, koks medis kokiais klausimais galėtų pagelbėti, tarkim antibakteriniu požiūriu kadagys yra nepakeičiamas, ar kokia spalva, kokią nuotaiką kuria.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius