Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Balete „Silfidė“ – Danijos karališkojo baleto žvaigždės

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje sausio 27 d., penktadienį, rodomas klasikinis Hermano Liovenskjoldo baletas „Silfidė“, kuriame šoks Danijos karališkojo baleto žvaigždės Susanne Grinder ir Ulrikas Birkkiaeris.
Susanne Grinder
Susanne Grinder / LNOBT archyvo nuotr.

Vilniuje baletas „Silfidė“ sukurtas pagal visame pasaulyje baleto klasiku laikomo dano Auguste’o Bournonville’o (1805–1879) choreografiją. Tad Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje turite progos pamatyti būtent tokią „Silfidę“, kokią 1836 m. pirmą kartą išvydo baleto gerbėjai Danijoje. Deja vu įspūdį turėtų sustiprinti spektaklyje šoksiantys pagrindiniai Danijos karališkojo baleto solistai, savo gimtąją baleto tradiciją jie yra perpratę nuo „a iki ž“.

Balerina Susanne Grinder (g. 1981) pagrindinėje Danijos baleto trupėje šoka nuo 1998 metų. Iki tol mokiusis Danijos karališkojo baleto mokykloje, 1998 metais tapo trupės nare. 2000 metais pradėjo šokti kordebalete, nuo 2005 metų – solo partijas, o 2010-aisiais įkopė į aukščiausią baleto trupės hierarchijos pakopą – įspūdingai įkūnijusi Odetą-Odilę Piotro Čaikovskio balete „Gulbių ežeras“ tapo pagrindine trupės soliste. Įdomu, kad balerina lygiagrečiai darbui studijuoja literatūrą, filosofiją ir vaizduojamuosius menus.

LNOBT archyvo nuotr./Ulrikas Birkkjaeris
LNOBT archyvo nuotr./Ulrikas Birkkjaeris

Kaip pagrindinė Danijos karališkojo baleto solistė Susanne Grinder atlieka bene visus didžiuosius repertuaro vaidmenis: Hildą (Nielso Gadeso balete „Padavimas“ pagal A. Bournonville’o choreografiją), Undinėlę to pat pavadinimo garsaus choreografo Johno Neumeierio balete, Džujetą „Romeo ir Džuljetoje“, Žizel, Silfidę, Ipolitą ir Titaniją balete „Vasarvidžio nakties sapnas“, Mirštančią gulbę ir kt.

Taip pat yra šokusi solo partijas „Miegančiojoje gražuolėje“, „Spragtuke“, klasikiniuose ir šiuolaikinio baleto pastatymuose. Specialiai Susanne Grinder choreografiją kūrė, be kitų baletmeisterių, ir Johanas Kobborgas – vilniškės „Silfidės“ statytojas. Solistė yra pelniusi ne vieną kūrybinę stipendiją bei apdovanojimų.

Pagrindinis Danijos karališkojo baleto solistas Ulrikas Birkkjæris (g. 1985), kaip ir jo partnerė Susanne Grinder, yra  Danijos karališkojo baleto mokyklos absolventas. Trupėje pradėjo šokti 2002 m., 2004 m. tapo koredebaleto artistu, 2007 m. – solistu, nuo 2009-ųjų – pagrindinis solistas. Ulrikas Birkkjæris šoka pagrindinius vaidmenis „Miegančiojoje gražuolėje“ ir „Spragtuke“ (Princas), „Romeo ir Džuljetoje“ (Romeo), „Silfidėje“ (Džeimsas), „Padavime“ (Ove), „Gulbių ežere“ (Zygfridas), „Žizel“ (Albertas) ir kituose spektakliuose. Taip pat yra parengęs solo partijas baletuose „Manon“, „Vasarvidžio nakties sapnas“, George’o Balanchine’o „Simfonija in C“, Jirí Kyliáno „Sechs Tänze“ ir „Petite Mort“, Jerome’o Robbsinso „Dances at the Gathering“ pagal F. Chopino muziką ir kt.

Solistas sukūrė pagrindinius vaidmenis naujuose šiuolaikinių choreografų Kimo Brandstrupo, Nicolo Fonte, Jormos Uotineno ir kitų spektakliuose. Yra šokęs su „New York City Ballet“ Prancūzijoje ir Ispanijoje, gastroliavęs Šanchajuje, Kinijoje, JAV. 2007 m. pelnė Eriko Bruhno konkurso Toronte auksinį medalį, yra keleto stipendijų (tarp jų – Balanchine’o stipendija) laureatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius