-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Balstogės Rasų Drujos“ premjera – garsų kelionė radijo bangomis

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) radijas inicijavo aplinkos įrašų kūrinių seriją, kuriai specialiai kūrinius sukūrė Audrius Šimkūnas, Arturas Bumšteinas ir Vitalijus Červiakovas. Šių metų sausio 14 d. 20 val. LTMKS radijo platformoje įvyks Vitalijaus Červiakovo kūrinio „Balstogės Rasų Drujos“ premjera, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Laidoje taip pat bus galima išgirsti autoriaus kūrinio pristatymą ir jo sudarytą aplinkos įrašų kūrinių grojaraštį. Renginį galite rasti – čia.

LTMKS radijas yra garso meno platforma, inicijuojanti kūrybinius procesus bei klausymosi seansus. Radijo programa skirta eksperimentams, neatrastoms garso patirtims bei asmeninėms audio klajonėms. Projekto tikslas – tyrinėti garso meno apraiškas, burti menininkų bendruomenę Lietuvoje ir internete, skatinti garso meno formų tyrinėjimą, kūrinių sukūrimą ir sklaidą.

LTMKS nuotr./Kūrinio „Balstogės Rasų Drujos“ premjera
LTMKS nuotr./Kūrinio „Balstogės Rasų Drujos“ premjera

„Rankoje garso įrašytuvas su apsauga nuo vėjo, kišenėje telefonas su įjungtu GPS. Pradedu ėjimą nuo pėsčiųjų tilto ir apeinu „SODAS 2123“ teritorijos pakraščius, apkarksėtus varnų. Nusileidžiu į Balstogės gatvę ir kartu su lėktuvu virš galvos tęsiu liniją link traukinių bėgių ir šalia esančios vietinių pamėgtos sporto aikštelės.

Aplenkdamas šunų vedžiotojus, kelkraščiu kylu link Rasų gatvės ir ties vaikų žaidimų aikštele bandau pripratinti ausis prie naujos automobilių plovyklos triukšmo. Kryžkelėje įsilieju į nuolatinį Drujos gatvės srovės ūžesį ir, persimetęs keliais žodžiais su praeiviais, vėl prieinu tiltą.

Ratu apeinu Rasų trikampį. Įrašau dar vieną garso sluoksnį. Surenku plika ausim girdimus garsus ir tikiuosi su kiekvienu bandymu pagauti kažką įdomaus. Į 10000 žingsnių ribą telpantis šiandienos pasivaikščiojimas keliauja į aplinkos garsų kolekciją. Kartoju tai iš naujo.

Traukinių, automobilių, lėktuvų triukšmai sumaišyti su miesto gamtos ir draugiškos kaimynystės atgarsiais jau tapo tipiniu šio mikrorajono garsynu, kurio atkarpas iš skirtingų paros laikų ir dienų suvedu į vieną takelį. Sluoksniuodamas, nieko nekeisdamas ir išsaugodamas laiko ir vietos santykį, atrenku ir pažymiu tik akcentus. Galbūt tuos naujus neuroninius tinklus, susidariusius ėjimo ir garso stebėjimo pagalba, pavyks išgirsti ir kažkam kitam“, – apie kūrybos procesą pasakoja menininkas.

Vitalij Červiakovo nuotr./„Balstogės Rasų Drujos“ kūrybos procesas
Vitalij Červiakovo nuotr./„Balstogės Rasų Drujos“ kūrybos procesas

V.Červiakovas yra Vilniuje gyvenantis ir kuriantis menininkas. Vilniaus dailės akademijoje jis baigė fotografijos ir medijų meno bakalauro ir skulptūros magistrantūros studijas, šiuo metu ten pat studijuoja meno doktorantūrą.

V.Červiakovas dalyvauja parodose ir organizuoja psichogeografinius performatyvius ėjimus, pagal paties sukurtas taisykles, parinktas atitinkamas lokacijas, grupės dinamiką ir skirtingas ėjimo veiksmo patirtis. 2015–2017 m. jis drauge su kitais kuravo meninio ir mokslinio tyrimo parodą Nacionalinėje dailės galerijoje „Miesto gamta: pradedant Vilniumi“. Nuo 2011 m. dirba su įvairiais edukaciniais projektais, pasitelkdamas savo meninę praktiką.

Sausio 15 d. 13 val. „Start FM 94,2“ eteryje vyks V.Červiakovo kūrinio „Balstogės Rasų Drujos“ pristatymas FM bangomis.

Renginį organizuoja Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga, projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius