Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos tarptautinio meno trienalėje – užsienio ir Lietuvos menininkų eksperimentai su Mindaugu

Rugpjūčio pabaigoje Vilniuje įvyks 11-oji Baltijos tarptautinio meno trienalė, šiemet skirta vien kinui ir performansui. Jos kuratoriai – Roterdamo Witte de With meno centro direktorė Defne Ayas ir Londono LUX direktorius Benjaminas Cookas. Defnės Ayas kvietimu prie komandos prisijungė ir Niujorke gyvenantys menininkai Michaelas Portnoy ir Ieva Misevičiūtė. Kuratoriai nutarė pristatyti Trienalės menininkų kūrybą radikaliai mažu tūriu – vienu vieninteliu žmogumi.
Darius Gumauskas
Darius Gumauskas / ŠMC nuotr.

Mindaugą (šis vardas reiškia „daugelio minimas, garsus“ arba „daug menantis“, „daugiamintis, išmintingas“), kurį įkūnys aktorius Darius Gumauskas, Trienalės metu kasdien instruktuos, režisuos, užduotis jam skirs vis kitas menininkas, o publika jį sutikti ir pamatyti galės kasdien vis kitose Vilniaus vietose. Vakarais Mindaugas ilsėsis – jo įkūnytos idėjos persikels į menininkų solo performansų ir kino renginių programą, kuri vyks Šiuolaikiniame meno centre (ŠMC).

Rugpjūčio 24 d. renginį atidarys šimtas Mindaugo pasirodymų, režisuojamų Michaelo Portnoy. Bus pristatytas ir pirmasis iš dvylikos Marko Aerialo Wallerio filmo epizodų, kurį šis britų menininkas filmuos visos Trienalės metu. „Charizmaterijoje“ – ŠMC Didžiosios salės scenoje – atidarymo vakarą bus parodytas šveicarų choreografės Alexandros Bachzetsis projektas „Kūrinys, šokamas solo“.

„Bachzetsis „Kūrinys, šokamas solo“ – tai serija mikroperformansų, kurių kiekviename metodiškai kartojamos tam tikros judesio instrukcijos. Jas atlieka dvi vienodai apsirengusios šokėjos, kurios, lyg viena iš kitos mokydamosis ar vogdamos, keičiasi choreografijos elementais ir palaipsniui juos transformuoja. Kūrinys prasideda apgaulingai paprastais, besikartojančiais judesio pratimais, kurie po truputėlį vis labiau pasiduoda kontroliuojamam taisyklių laužymui. (…) Bachzetsis tyrinėjimai yra erotiški, empatiški, pabrėžtinai neakademiški. Gestai ir žodžiai kuriami, įkūnijami ir galiausiai išlaisvinami nuo savo pirminių prasmių. Lyg veidrodžių kambaryje skirtumas tarp originalo ir imitacijos palengva ištirpsta vaizdo atspindyje.“ (Christoph Meneghetti)

Trienalė iš viso truks 12 dienų: rugpjūčio 24 d. – rugsėjo 9 d., išskyrus pirmadienius ir antradienius. Atidarymo savaitgalį Mindaugą taip pat režisuos Asli Çavuşoğlu (Turkija), surengsianti Mindaugo sapno aiškinimą, ir Timas Etchellsas (Didžioji Britanija). Sekmadienį vakare scenoje bus parodytas austrų menininkės Ursulos Mayer performansas „Gonda“, kuriame dalyvaus ir šio projekto žvaigždė Valentijn de Hingh.

Pasak menininkės, „Gonda“ „gali būti bet kas – filmas, opera, knyga, performansas... „Gonda“ yra nežemiška. Tai „čia ir dabar“ atradimo procesas. Šie „čia ir dabar“ nėra atskiri nuo praeities, dabarties ar ateities. Jie kuria savo istoriją. Jie cikliški, nenuspėjami ir netgi neįmanomi. Jie eina pirmyn ir žengia atgal, kartojasi, juda apylankomis, nepaiso nei priežasčių, nei pasekmių, nes kuria savo istoriją. Tai post-gender spekuliacija, distopinis postapokaliptinis naratyvas. (...) Kūrinys apie tai, kaip estetika, etika ir politika įsikūnija kino kalboje. Apie kino patirties galimybę tapti kolektyviniu sapnu.“ (Bettinos Steinbruegge interviu, žurnalas „Mousse“, Nr. 3)

Po daugiau nei dešimtmečio pertraukos atsidarančioje ŠMC Kino salėje visą Trienalės laiką kasdien bus rodoma 8 valandų trukmės filmų programa „Cinema of the Self“. Joje tarp kitų kino juostų – škotų menininko Luke’o Fowlerio sukurtas filmas „Visos pasidalijusios asmenybės“ – radikaliojo škotų psichiatro R.D. Laingo portretas; kanadietės Moyros Davey „Les Goddesses“ apie XVIII a. britų rašytoją Mary Wollstonecraft; filmas „Apgaulingas protas“, kurį sukūrė André Bretono bute likusių daiktų suintriguotas britų menininkas Edas Atkinsas.

Tarp kitų Trienalės dalyvių yra ir Ericas Baudelaire, Neïl Beloufa, Eglė Budvytytė, Oscaras Dawickis, Goodiepal, Ragnaras Kjartanssonas, Valentinas Klimašauskas ir Morten Norbye Halvorsen, Erkka Nissinen, Benjaminas Seroras, Catherine Sullivan ir Farhad Sharmini, Rania Stephan, Rimas Šapauskas, Marianne Vitale, Claude Wampler, Hu Xiangqian, Ivo Dimchev.

Pilna programa netrukus bus paskelbta ŠMC interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius