Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Baltojo kaspino festivalis 2017: menas stipresnis už smurtą

Labdaros ir paramos fondas FRIDA, prisidėdamas prie pasaulinės akcijos, skirtos atkreipti dėmesį į smurtą prieš moteris, jau trečiąjį kartą lapkričio 25 – gruodžio 10 dienomis Kaune ir Vilniuje organizuoja tradiciniu tampantį „Baltojo Kaspino” festivalį. Šiemet jis dedikuojamas Fridos Kahlo 110-osioms gimimo metinėms.
Baltojo kaspino festivalis
Baltojo kaspino festivalis / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Menas

„Smurtas prieš moteris mūsų visuomenėje pasireiškia pačiomis įvairiausiomis formomis: į smurto artimoje aplinkoje iškvietimus 2016 metais policija mūsų šalyje vyko 66547 kartus, per pasaulį socialiniais tinklais vilnijanti akcija #meetoo neaplenkė ir Lietuvos, o į labiau paslėptas ar net „socialiai priimtinas“ formas mes kartais net dėmesio neatkreipiame: vaikai auklėjami „beržine koše“, o berniukai muša mergaites, nes tokio „bendravimo modelio“ išmoksta savo šeimose...

Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Baranauskė
Asmeninio archyvo nuotr./Daiva Baranauskė

Lyčių smurto problema sudėtinga, kreiptis pagalbos ir viešai apie tai kalbėti nedrąsu, o visuomenės nuostatos, skatinančios smurtauti, labai gajos. Ko gero efektyviausias, nors ir lėtas būdas jas pakeisti – tai menas. Jis ir yra ta kalba, geriausiai padedanti skatinti tiek visuomenės sąmoningumą, tiek kritinį mąstymą. Baltas kaspinėlis- tradicinis visame pasaulyje žinomas smurto prieš moteris įveikimo simbolis, jį įsisegs visi, kartu su mumis tariantys: „Nulis tolerancijos smurtui!“, – apie festivalio problematiką pasakoja labdaros ir paramos fondo „Frida“ direktorė Daiva Baranauskė.

Šiemet į Festivalio programą įtrauktuose 23 skirtingų žanrų renginiuose dalyvauja: Švedijos karalystės ambasadorė Maria Christina Lundquist, LR Seimo narė Dovilė Šakalienė, Kovos su kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras, Kauno šokio teatras AURA, aktorės Virginija Kochanskytė ir Ernesta Žemaitytė, režisierė Hana Šumilaitė, dr. Austėja Landsbergienė, Meksikos ambasada, Prancūzų institutas Lietuvoje, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, televizijos laidų vedėjos Daiva Žeimytė ir Renata Šakalytė-Jakovleva, knygos „Dukra“ autorė Erika Burinskaitė, šokio kolektyvas SPOKŠOK, Maironio lietuvių literatūros muziejus, Šokio kolektyvas SPOKŠOK bei kiti meno, mokslo ir kultūros atstovai, kolektyvai bei nevyriausybinės organizacijos.

Organizatorių nuotr./Baltojo kaspino festivalis
Organizatorių nuotr./Baltojo kaspino festivalis

Visi Festivalio renginiai nemokami.

Festivalio atidarymas (su Kauno šokio teatru „Aura ir filmu „Fridos gyvenimas“, “Frida, naturaleza viva“, 1983, Meksika) – lapkričio 25 d. 16 val. Kauno technologijos universiteto Kultūros ir renginių centre, Laisvės al. 13, Kaunas.

Labdaros ir paramos fondas „Frida“ –nuo 2010 metų Lietuvos Respublikoje veikianti nevyriausybinė moterų bei su jaunimu dirbanti organizacija, siekianti skatinti ir diegti faktinę lyčių lygybę Lietuvoje, mažinti moterų diskriminaciją ir kovoti su smurtu prieš moteris, vaikus bei jaunus žmones, skatinti visuomenės pagarbą ir toleranciją pažeidžiamoms visuomenės grupėms, vykdyti advokaciją, edukacinę ir prevencinę veiklas. Fondas bendradarbiauja su psichikoss veikatos priežiūros atstovais, VTAS, socialiniais darbuotojais, policija, aukštosiomis mokyklomis ir kitomis ugdymo, kultūros bei socialinėmis įstaigomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius