-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltojo švyturio istorija Klaipėdoje atgims unikaliu renginiu

Lietuvos valstybės dienos išvakarėse Klaipėdos uosto šiaurinio molo gale vasario 15 dieną 19 val., kaip ir prieš 140 metų, bus įžiebtas Baltasis švyturys. Ar įsivaizduojate, kokio jis buvo dydžio? O kaip toli siekė jo spinduliai?
Klaipėdos švyturio panorama
Klaipėdos švyturio panorama / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Renginio „Šviečiantis molas“ metu prisiliesime prie inžinerinio ir šiandien jau istoriniu tapusio objekto – šiaurinio molo gale stūksojusio Baltojo švyturio. Šviesų pasirodymu pasimatuosime iki šių dienų neišlikusias Baltojo švyturio proporcijas, ir svarbiausia – pamatysime jo skleidžiamą spindulį. Kviečiu visus ketvirtadienio vakarą praleisti prie molo ir kartu pažvelgti į 140 metų atgal siekiančią istoriją“, – sako Klaipėdos uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Klaipėdos švyturys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Klaipėdos švyturys

Nedaugeliui yra žinoma, kad švyturiai skleisdavo ne tik šviesos signalą, jų bokštuose veikdavo ir radijo švyturiai, telegrafai, radijo bangomis siunčiantys įvairiausius pranešimus. Tai įprasminant, trumpais ir ilgais šviesos blyksniais Morzės abėcėle, pasauliui perduosime žinią, kurią bus kviečiamas perskaityti kiekvienas renginio dalyvis.

Unikalų ir vienintelų tokį muzikos, šviesų ir ugnies pasirodymą, kuris nukels šimtmečius atgal, miestiečiams ir jo svečiams dovanoja Klaipėdos uosto direkcija, o techninių sprendimų įgyvendinimu rūpinasi Norvydas Birulis, Tomas Jačionis, UAB „Pro Dj“ ir UAB „STS“ komandos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Klaipėdos švyturio panorama
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Klaipėdos švyturio panorama

„Sveikindamas Klaipėdą su švyturių metais, ypatingai džiaugiuosi Klaipėdos uosto iniciatyva puoselėti jūrines tradicijas ir miesto bendruomenei atverti naujų renginių galimybes jų pamėgtose erdvėse. Klaipėdos uosto vartai ta yra vieta, kurioje jūrinė valstybė pasitinka tolimųjų šalių svečius ir reprezentuoja Lietuvą. Tikėtina, kad būtent čia yra fotografuojami pirmieji keliautojų laivais kadrai, po ilgos kelionės jūra“, – teigia Tomas Jačionis, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Elektronikos fakulteto lektorius-inžinierius, kuriantis apšvietimo sprendimus Lietuvos švyturiams.

Pernai Pervalkoje buvo įkeltas ir įžiebtas ilgą laiką tamsoje skendinčio Pervalkos švyturio krištolinių Frenelio lęšių žibintas, 2022 metų vasario 16-os proga iš naujo įžiebtas Nidos švyturio senasis Frenelio lęšių žibintas, o tų pačių metų kovo 11-ąją įžiebtas specialiai Ventės rago švyturiui sukonstruotas Frenelio lęšių švyturio žibintas.

Renginys, įprasminantis Baltąjį švyturį ir Klaipėdoje bei Neringoje šiemet minimus švyturių metus, vyks vasario 15 d. 19 val. šiaurinio molo, Melnragėje, prieigose. Šviesų, muzikos ir ugnies pasirodymas vyks atviroje erdvėje, tad žmonės kviečiami pasiimti termosus su šilta arbata ar pledą apsigaubti, kad galėtų stebėti išskirtinį ir vienintelį tokį reginį, būtų šilta ir jauku. Numatoma trukmė – apie 30 min.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Klaipėdos švyturys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Klaipėdos švyturys

Į šventinį vakarą prie šiaurinio molo Uosto direkcija kviečia atvykti pėsčiomis ar viešuoju transportu. Atvykę automobiliu, jį galės pasistatyti mokamose ar nemokamose aikštelėse. AB KLASCO atvers savo teritorijos prie šiaurinio molo vartus, tad dalį automobilių bus galima statyti ten (stovėjimas šioje zonoje nemokamas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius