Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Birma – Lietuva prieš dvidešimt metų

Šių metų lapkričio 26 dieną, Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute vyko danų režisieriaus Anderso Ostergaardo dokumentinio filmo „Burma VJ: Reporting from a closed country“ peržiūra bei aptarimas.
Daugelyje pasaulio šalių įvyko protestai dėl Mianmaro karinės chuntos teismo sprendimo.
Daugelyje pasaulio šalių įvyko protestai dėl Mianmaro karinės chuntos teismo sprendimo. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Filme „Burma VJ “ pasakojama apie 2007 metų rugpjūčio 19 dieną Birmoje (dabar Mianmaras) prasidėjusias taikias vienuolių bei paprastų piliečių protesto akcijas prieš valdžios represijas. Praėjus beveik mėnesiui nuo demonstracijų pradžios valdžia pirmą, tačiau ne paskutinį kartą panaudojo jėgą prieš protestantus. Žmonės buvo suimami be jokios aiškios priežasties, nepaklususieji – žudomi. Represijas vykdę policijos pareigūnai smurtavo prieš visus jiems nepaklususius: moteris, vaikus, net vienuolius.

Nevengdamas aštrių bei sukrečiančių scenų režisierius siekia priversti žiūrovą susimąstyti, apie tai, kad tokie dalykai vis dar vyksta civilizuotame, globaliame pasaulyje. Autentiški kadrai filmuoti mėgėjiška vaizdo kamera, todėl vaizdas daugelyje filmo vietų netolygus, trūkinėjantis, tačiau tai netrukdo, atvirkščiai, suteikia dalyvavimo veiksme įspūdį, perteikia emocijas, kurios užliejo operatorių, besistengiantį ne tik užfiksuoti kuo daugiau tiesos atskleidžiančių kadrų, bet ir išsaugoti savo gyvybę. 

Pasibaigus filmui vyko aptarimas, kuriame dalyvavo „Burma Campaign UK“ direktorius Mark Farmaner, „Burma Campaign UK“ tarptautinė koordinatorė, pabėgėlė iš Birmos, karenų tautinės mažumos atstovė Daughter Zoya Phan, ir pagrindinis filmo „Burma VJ“ herojus, žurnalistas, žmogus stebėjęs bei rizikuodamas savo gyvybe, slapta filmavęs 2007 metais vykusį sukilimą – Joshua.

Joshua ir Zoya žiūrovams pasakojo apie gyvenimą bei dabartinę situaciją savo šalyje, pasidalijo prisiminimais apie gyvenimą Birmoje iki teroro ir jam prasidėjus, tai atskleidė visiškai skirtingas vienos šalies puses. Zoya priminė, kad prieš dvidešimt metų Lietuva buvo panašioje situacijoje kaip dabar jos tėvynė. Mes siekėme nepriklausomybės, dabar tai daro Birma.

Tarptautinės organizacijos „Burma Campaign UK“ direktorius Mark Farmaner supažindinęs susirinkusiuosius su organizacijos veikla akcentavo, kad mes visi galime padėti Birmai. Be materialinės paramos galime supažindinti aplinkinius su situacija šioje šalyje: skleisti žinią, kad vyrauja priespauda, cenzūra ir propaganda,  kad prieš bet kokį sukilimą valdžia naudoja jėgą, kad šalis trokšta laisvės ir nepriklausomybės. Markas Farmaneris paragino kreiptis į savo šalies diplomatus skatinant oficialiai palaikyti Birmos nepriklausomybės siekimą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius