Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Diskusijoje bus patariama, kaip apsaugoti savo kūrybą nuo plagijavimo

Gruodžio 1 d. 13 val. Asociacija LATGA kviečia vizualiojo meno kūrėjus ir žinovus į seminarą-diskusiją „Svetimo kūrinio naudojimas mene: inspiracija, citavimas ar plagijavimas?“. Renginys vyks LATGA salėje (Vilniuje, J. Basanavičiaus g. 4B), rašoma pranešime spaudai.
LATGA
LATGA / Leonardo Borotinsko nuotr.
Temos: 2 LATGA Plagijavimas

„Renginio metu pasidalinsime patarimais, kaip apsaugoti savo kūrybą nuo neteisėto kopijavimo, išsklaidysime populiarius mitus apie kitų autorių kūrinių naudojimą savo kūryboje ir naudodami pavyzdžius paaiškinsime, kas yra plagiatas. Po trumpo seminaro vyks diskusija, kurios metu padiskutuosime apie plagijavimo mūsų šalyje mastus, su tuo susijusius Lietuvos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo punktus (ATGTĮ) ir problemos sprendimo būdus“, – sako LATGA Menų skyriaus vadovė Ingrida Radovič.

Pastaruoju metu į viešumą iškilo keletas plagijavimo atvejų, kurie buvo gana plačiai nušviesti žiniasklaidoje. Pasidomėti plagijavimo atvejais žurnalistus paskatino dailininkų ir menotyrininkų feisbuke įkurtos viešos grupės „Stop plagiatui ir klastotei“, kurios atstovai taip pat žada dalyvauti diskusijoje, įrašai.

Beje, plagiato sąvokos LR Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas nepateikia. Tačiau bendrąja prasme plagiatas yra suprantamas kaip svetimo autorių teisių objekto ar jo dalies neteisėtos kopijos padarymas ir pateikimas kaip savo. Iš esmės plagiatą galima apibrėžti kaip autorių teisių objekto autorystės (visos ar dalies) pasisavinimą pažeidžiant tiek turtines, tiek neturtines autoriaus teises.

Diskusiją moderuos Asociacijos LATGA Menų poskyrio vadovė I.Radovič, kuri kartu su Vizualiųjų menų poskyrio vadove Gabriele Vorobjoviene pasistengs atsakyti į visus renginio dalyvių klausimus.

Į renginį pažadėjo atvykti ir savo mintimis pasidalinti Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė, LATGA tarybos narė Eglė Ganda Bogdanienė, nuo neteisėto kūrinių naudojimo nukentėjusi menininkė, LATGA narė Eurika Urbonavičiūtė. Renginyje gali dalyvauti visi norintys, registracija nereikalinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius