Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dizaino asas iš Lenkijos surengė seminarą Klaipėdos studentams

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre (KKKC) viešintis lenkų grafikos dizaineris, Gdansko dailės akademijos profesorius Tomaszas Boguslawskis, vienas iš šiuo metu Parodų rūmuose vykstančioje parodoje „Faces Of Polish Posters“ pristatomų autorių, surengė grafinio dizaino kūrybines dirbtuves Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakulteto studentams. Jų rezultatus klaipėdiečiai galės apžiūrėti parodoje Meno kiemo dirbtuvių languose.
Gdansko dailės akademijos profesorius Tomaszas Boguslawskis klaipėdiečiams studentams vedė seminarą.
Gdansko dailės akademijos profesorius Tomaszas Boguslawskis klaipėdiečiams studentams vedė seminarą. / Kultūrpolio nuotr.

Svečias su grafinio bei vizualiojo dizaino specialybių antrojo bei trešiojo kursų studentais, suburtais dėstytojo bei parodos „Faces Of Polish Posters“ kuratoriaus Sauliaus Jusionio, dirbo keturias dienas. Tiesa, anot pačių dalyvių, atrodo, kad kartu praleista kur kas daugiau laiko, mat T. Boguslawskis per mažiau nei savaitę jiems pateikė gausybę informacijos.

T. Boguslawskis puikiai kalba angliškai, tačiau, kaip ir visi žmonės, profesionaliai žvelgiantys į minčių išraišką ir suvokiantys tikslumo reikšmę, skuba atsiprašyti, kad jo užsienio kalbos žinios nėra tobulos. „Ryšio tarp žodžių ir vaizdo nenuneigsi. Jis priklauso ir nuo to, kiek tiksliai turime perteikti detales“, – pristatydamas jauniesiems dizaineriams pateiktą užduotį, sakė profesorius. 

Studentų jis paprašė sukurti ampersando logogramos, arba „&“ ženklo, žyminčio jungtuką „ir“, grafinę aplinką, kuri turėtų atskleisti šio ženklo reikšmę. Anot dizainerio, „&“ suponuoja tokias reikšmes kaip „jungti“, „kartu“, „draugystė“, „pora“. Opozicija gali būti ir nedraugiška – juk konfrontacija taip pat yra susitikimas. Studentams pasiūlyta pasirinkti bet kurias patrauklias grafines priemones. 

Vieni mėgino atskleisti reikšmę per paties ženklo formą, kiti – į ją įkomponuodami kitokias įprastas prasmių poras. Vizualiojo dizaino antrakursė Vestina Petrauskaitė ženklą nupiešė žalią – kaip mėlynos ir geltonos spalvų sąjungą. „Turėjau kitokią idėją, bet, dėstytojui pakomentavus, ėmiausi kito varianto, ir viskas išsivystė labai greitai. Plakatų parodoje pamačiau, kokie profesionalūs yra lenkų dizaineriai. Man tai – geras spyris padirbėti“, – sakė mergina. Vestinos kurso draugė Indrė Staniūtė monitoriuje komponavo vandens sklidinos stiklinės ir apdegusio popieriaus vaizdus, gretindama ugnį ir vandenį. „Užsiėmimai man labai patinka – dėstytojas yra kupinas idėjų ir užkrečia įkvėpimu“, – įspūdžiais dalijosi studentė. 

Anot vizualiojo dizaino trečiakursės Gretos Šiuparytės, lenkų dizainerių dėmesys detalėms bei plakato žanrui, skleidžiamas ir paties T. Boguslawskio, ir plakatų parodos eksponatų, tapo įdomiu atradimu, praturtinančiu profesionaliai. „Visada įdomu apsikeisti požiūriais su kolegomis. Šiuo atveju didžiulį įspūdį daro ir profesoriaus patirtis, jo filosofija, požiūris į plakatą, reikalaujantis asmeninio ir net kolektyvinio įdirbio, kūrybos paslaptys“, – kalbėjo studentė.

Kūrybinį darbą studentai ir jų vadovas užbaigs šiandien, antradienį, o jo rezultatai bus sudėti į parodą, kuri bus eksponuojama KKKC Meno kiemo dirbtuvių languose. Tuo metu KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2) II a. iki gruodžio 8 d. veikia paroda „Faces Of Polish Posters“, pristatanti Gdansko dailės akademijos Grafinio dizaino fakulteto profesorių bei studentų darbus, atstovaujančius savitai Lenkijos plakato mokyklai, kuri yra pripažįstama vienu iš įdomiųjų pasaulio grafikos dizaino reiškinių. I a. veikia kita Lenkijos dizainui skirta paroda „Materia Prima“, pristatoma Lenkų kultūros instituto Vilniuje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius