Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvi tapytojos iš senosios Klaipėdos

Penktadienį, 17 val., LDM Klaipėdos Prano Domšaičio galerijoje atidaroma paroda „Dvi tapytojos iš senosios Klaipėdos. Ana ir Margaretė Zinhuber“, kurią pristato Liuneburge (Vokietija) įsikūręs Rytprūsių krašto muziejus.
A Zinnhuber paveikslas „Molas prie Klaipedos“ apie 1880 m.
A Zinnhuber paveikslas „Molas prie Klaipedos“ apie 1880 m. / Paveikslas

Atidaryme dalyvaus muziejaus kuratorius dr. Jornas Barfodas, garsus Nidos dailininkų kolonijos tyrinėtojas.

Apie Klaipėdoje gimusių tapytojų Anos (1864–1947) ir Margaretės (1876–1953) Zinhuber kūrybą iki šiol beveik nieko nežinojome. 2007 m. Rytprūsių krašto muziejus Liūneburge surengė jų kūrybos parodą, kuriai paveikslus skolino privatūs asmenys. Tikimės, kad ir Klaipėdos visuomenę sudomins iš mūsų miesto kilusių dailininkių kūryba.

Parodoje Prano Domšaičio galerijoje eksponuojami iš privačių rinkinių Vokietijoje surinkti dviejų seserų tapytojų aliejiniai paveikslai, akvarelės, piešiniai. Nors apie 1908 m. seserys persikėlė į Berlyną, vasaromis jos  nuolat atvykdavo į Kuršių neriją, dalyvavo Nidos dailininkų kolonijos veikloje, lankydavosi Klaipėdoje. Apie tai byloja A. ir M. Zinhuber peizažai, kuriuose užfiksuoti Tomo Mano namelis Nidoje, bažnyčia Juodkrantėje, kiti Juodkrantės kampeliai. Gausu parodoje senosios Klaipėdos ir jos apylinkių vaizdų – gimtojo miesto vaizdai Anos ir Margaretės kūryboje  išliko nuo pirmųjų kūrinių iki prisiminimų paveikslų, sukurtų jau gyvenimo saulėlydyje. Abi seserys kūrė tradiciniu, realistiniu stiliumi. Kūriniams būdingas lyrizmas, jie nestokoja romantiško, kartais sentimentalaus atspalvio. Tai nuoširdi, gamtos grožį ir meilę jai deklaruojanti kūryba.

Sudėtinga krašto istorija nunešė užmarštin daugelio dailininkų, gimusių mūsų krašte, pavardes, didžioji dalis jų kūrinių negrįžtamai prarasta. Tuo labiau brangi kiekviena nauja pažintis su praeities vaizdais ir jų kūrėjais.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius