Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Džiazo legenda Stanley Clarke'as atvyksta į Vilnių

Festivalis „Kaunas Jazz“ toliau pildo 2018-ųjų sezono programą ir skelbia dar vieną ryškų vardą. Balandžio 26-ąją į festivalio sceną žengs vienas žymiausių pasaulio džiazo bosistų – amerikietis Stanley Clarke'as, su savo grupe surengsiantis koncertą Vilniaus salėje „Compensa“.
Stanley Clarke'as
Stanley Clarke'as / Organizatorių nuotr.

Legendinės džiazroko grupės „Return To Forever“ vienas įkūrėjų, keturių „Grammy“ statulėlių ir prestižinio Mileso Daviso vardo apdovanojimo laimėtojas, bosinės gitaros vaidmenį džiaze pakeitęs Stanley Clarke'as pirmą sykį į Lietuvą atvyks kaip savo grupės lyderis.

Pakviesti Stanley Clarke'ą jau daug metų buvo „Kaunas Jazz“ svajonė.

„Pakviesti Stanley Clarke'ą jau daug metų buvo „Kaunas Jazz“ svajonė. Pagaliau ji pildosi – Stanley jungiasi prie dalyvavimą 2018-ųjų festivalio sezone jau patvirtinusių Lauros Mvulos ir Gregory Porterio. Jau dabar galime džiaugtis, jog tai bus vieni iš įspūdingiausių metų per visą renginio istoriją“, – pranešime žiniasklaidai cituojama rengiamo festivalio meno vadovė Indrė Jučaitė.

Anot jos, Vilniaus salė „Compensa“ pasirinkta, pasitarus su atlikėjo atstovais – dėl gerų akustinių šios erdvės savybių, kurioms Stanley Clarke'as – itin reiklus.

Stanley Clarke'as galbūt vienintelis atlikėjas pasaulyje, bendradarbiavęs ir su žymiausiais džiazo grandais, ir su popmuzikos bei roko legendomis Paulu McCartney, Carlosu Santana bei grupės „The Rolling Stones“ senbuviais Keithu Richardsu ir Ronnie Woodu (grupėje „The New Barbarians“).

VIDEO: Stanley Clarke'o grupės pasirodymo ištrauka:

Filadelfijoje augęs operos dainininkės sūnus vaikystėje mokėsi groti akordeonu, smuiku, tačiau mokykloje pasuko prie kontraboso, o paaugęs pasirinko bosinę gitarą – ir ją tvirtai rankose laiko iki šiol.

1971-aisiais į Niujorką persikraustęs muzikantas kone akimirksniu įsiliejo į šio miesto sceną – netrukus jau grojo su Pharoah Sandersu, Dexteriu Gordonu, Artu Blakey ir kitais žymiais džiazo atlikėjais.

1972-aisiais kartu su pianistu Chicku Corea jis įkūrė „Return To Forever“ – vieną žymiausių visų laikų fusion kolektyvų, padariusį didelę įtaką džiazo muzikos raidai. Iki 1977-ųjų gyvavusi grupė vėliau keletą sykių sugrįžo į sceną – visose jos sudėtyse grojo ir tebegroja Stanley Clarke'as.

Pasakojama, kad susižavėję bosisto talentu, jam groti kartu „Return To Forever“ karjeros pradžioje siūlė ir legendinis Milesas Davisas, ir Billas Evansas, ir kiti džiazo šviesuliai. Tačiau Stanley išliko ištikimas savo grupei. Be to, dar 1973-aisiais jis įrašė pirmąjį solinį albumą „Children Of Forever“, kurį prodiusavo Chickas Corea, o balsus „paskolino“ žinomi džiazo vokalistai Dee Dee Bridgewater ir Andy Bey.

VIDEO: „Return To Forever“ kūrinys „Sorceress“:

Šiandien Stanley Clarke'o diskografijoje – šimtai įrašų, ir jo paties, kaip grupių lyderio, ir tokių, kuriuose jis grojo kaip svečias ar užėmė prodiuserio kėdę.

Stanley ne vienus metus muzikavo su vienu geriausių pasaulio gitaristų Jeffu Becku, buvo įkūręs projektą su garsiu džiazo klavišininku George'u Duke'u ir fantastiška bosistų trio SMV su Marcusu Milleriu ir Victoru Wootenu.

Projekte „Trio!“ jis koncertavo su smuikininku Jeanu-Lucu Ponty ir „Kaunas Jazz“ viešėjusiu bandžos virtuozu Bela Flecku, o grupėje „Animal Logic“ – su žymiosios roko grupės „The Police“ būgnininku Stewartu Copelandu.

Stanley Clarke'as grojo ir su Alu Di Meola, Herbie Hancocku, Wayne'u Shorteriu, Micheliu Petrucciani. Freddie Hubbardu ir kitais džiazo šviesuliais, soulo legenda Aretha Franklin, o jo 2009-ųjų albume „Jazz In The Garden“ įsiamžino ne tik ilgametis bendražygis Lenny White'as (iš grupės „Return To Forever“), bet ir japonų džiazo atlikėja, „Kaunas Jazz“ publiką sužavėjusi Hiromi Uehara.

Organizatorių nuotr./Stanley Clarke'as
Organizatorių nuotr./Stanley Clarke'as

Be to, Stanley Clarke'as yra rašęs ar atlikęs muziką daugiau nei 70 televizijos bei kino filmų – tarp jų tokioms populiarioms juostoms kaip „Romeo turi mirti“, „Transporteris“, „57 keleivis“ ar filmas apie dainininkės Tinos Turner gyvenimą „Kuo čia dėta meilė?“. Muzikantas įsiamžino ir popkaraliaus Michaelo Jacksono biografijoje – dirbo su šio atlikėjo vaizdo klipo „Remember The Time“ muzika.

VIDEO: Stanley Clarke'as ir Chickas Corea – „Waltz For Debby“:

„Jei tik ši bosinė gitara prabiltų“ – tai vieno Stanley albumų pavadinimas, nusakantis jo įspūdingą karjerą. Joje netrūksta įspūdingų aukštumų ir apdovanojimų – greta jau minėtų „Grammy“ statulėlių, šis muzikantas tris kartus buvo nominuotas „Emmy“ apdovanojimui, buvo pirmasis atlikėjas, garsaus žurnalo „Rolling Stone“ paskelbtas Metų džiazo muzikantu, džiazo žurnalo „Downbeat“ kritikų daugybę sykių išrinktas geriausiu metų bosistu. Filadelfijos miestas jam įteikė simbolinius raktus, o šio miesto menų universitetas jį paskelbė garbės daktaru.

Pirmą sykį „Kaunas Jazz“ scenoje grosiantis muzikantas – dar viena pavardė jau dabar ryškai šviečiančiame festivalio pakviestų žvaigždžių sąraše. Kaip skelbta anksčiau, gruodžio 4-ąją Lietuvos nacionaliniame dramos teatre Vilniuje šių metų „Kaunas Jazz“ sezoną pabaigs JAV džiazo dainininkė Stacey Kent. Kitų metų balandžio 30-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje į festivalio sceną kils britų žvaigždė Laura Mvula, o liepos 8-ąją sostinės LDK Valdovų rūmų kieme koncertuos „Kaunas Jazz“ publikos numylėtinis Gregory Porteris.

Bilietus į Stanley Clarke'o koncertą, kaip ir į kitus „Kaunas Jazz“ renginius, galima įsigyti visose Bilietai.lt kasose ir internetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius