Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Energetikos ir technikos muziejuje – paroda apie grėsmes virtualybėje

Ketvirtadienį 18 val. Energetikos ir technikos muziejuje Vilniuje vyks medijų meno parodos „Globali kontrolė ir cenzūra“ atidarymas. Paroda kviečia apmąstyti kartu su žaibiška skaitmenizacijos pažanga iškilusias naujas grėsmes – žmonių stebėjimą elektroniniais prietaisais, asmens duomenų rinkimą, (ne)saugumą internete, naujas formas įgaunančią cenzūrą bei dažnai nepakankamą asmenų sąmoningumą susiduriant su šiais reiškiniais.
DatenSpuren. Alex Wenger, Max-Gerd Retzlaff
DatenSpuren. Alex Wenger, Max-Gerd Retzlaff / ZKM Zentrum für Kunst und Medien Karlsruhe/ Anatole Serexhe nuotr.

Beatodairiškai naudojantis mobiliojo ryšio priemonėmis atsitiko taip, kad šiandien milijardai žmonių visame pasaulyje yra susieti vienas su kitu. Kasdien sukuriama daugybė įrašų ir duomenų, kurie tą pačią sekundę pasklinda po visą pasaulį. Dar prieš pasiekiant gavėją tuos duomenis didžiuliais kiekiais surenka, kontroliuoja ir galiausiai savo reikmėms panaudoja privatūs paslaugų teikėjai bei valstybinės institucijos.

ZKM Zentrum für Kunst und Medien Karlsruhe/ Anatole Serexhe nuotr./Waterboarding. Frédéric Krauke
ZKM Zentrum für Kunst und Medien Karlsruhe/ Anatole Serexhe nuotr./Waterboarding. Frédéric Krauke

„Žinios – tai galia. Tačiau dar galingesni yra tie, kurie valdo informacijos srautą, – pranešime žiniasklaidai cituojamas atidaryme Vilniuje dalyvausiantis parodos kuratorius Bernhardas Serexhe iš visame pasaulyje žinomo Karlsrūhes meno ir medijų technologijų centro (ZKM). –Nuo seno valstybės tarnybos sekdavo piliečius, institucijas ir įmones, netgi demokratiškai išrinktus politikus, taip pat žurnalistus ir advokatus – tai slapta ir sykiu viešai žinoma šių tarnybų paskirtis. Tačiau pastaruoju metu ši istoriškai susiklosčiusi veikla buvo išplėsta: ją taiko įtakingos paslaugų teikimo bendrovės ir komercinės įmonės, gavusios valstybės leidimą šnipinėti visus piliečius.“

Paroda „Globali kontrolė ir cenzūra“ šiuo metu Goethe‘s instituto iniciatyva keliauja po Europos šalis. Joje pristatomi daugiau kaip 40 darbų, nagrinėjančių visų gyvenimo sričių skaitmeninimą, kuriuos sukūrė per 30 menininkų iš įvairių pasaulio šalių. Kiekvienoje šalyje į ekspoziciją įtraukiami ir vietos menininkų darbai. Lietuvoje ekspozicija papildyta Kaune gimusios ir šiuo metu Vokietijoje dirbančios menininkės Patricijos Gilytės, kurios performansas vyks atidarymo metu, bei Česlovo Lukensko parodos tematiką atitinkančiais darbais.

Atidaryme taip pat dalyvaus lenkų menininkas Michaelis Grudzieckis bei vokiečių menininkai Frédéricas Krauke ir Alexas Wengeris.

„Parodos rengėjai labiausiai norėtų padėkoti visiems sistemos kritikams, kurie turėjo ir turi drąsos parodyti visuomenei, kokias nedemokratiškas priemones dažnai taiko institucijos bei privačios įmonės. Tik jei mes visi labiau domėsimės šia tema ir geriau su ja susipažinsime – tik tuomet bus galima kurti pasipriešinimo strategijas, nes ir šiuo atveju galioja taisyklė: žinios – tai galia“, – rašoma pranešime žiniasklaidai,

Atsižvelgdamas į tai, Goethe‘s institutas kartu su Energetikos ir technikos muziejumi sukūrė specialias edukacines programas įvairių amžiaus grupių moksleiviams, į kurias siūloma registruotis visu parodos veikimo laikotarpiu.

Michael Grudziecki nuotr./Michael Grudziecki. Sea Forts
Michael Grudziecki nuotr./Michael Grudziecki. Sea Forts

Parodos kuratoriai – B.Serexhe, Lívia Nolasco-Rózsás. Parodos rengėjai – ZKM | Zentrum für Kunst und Medien Karlsruhe, Goethe-Institut.

Partneriai: Energetikos ir technikos muziejus Vilniuje, Heidelbergo Ruprechto Karlo universiteto Politinių mokslų instituto Tinklo politikos darbo grupė, Karlsrūhės technologijų instituto (KIT) Taikomųjų saugumo technologijų kompetencijų centras (KASTEL), „Reporteriai be sienų“, Chaos Computer Club e.V. (CCC) ir netzpolitik.org.

Paroda „Globali kontrolė ir cenzūra“ muziejuje veiks iki gegužės 19-osios.

Kuratoriaus B.Serexhe vedamos ekskursijos po parodą (vokiečių kalba su vertimu į lietuvių kalbą) vyks balandžio 13 d., penktadienį, 15.00 ir 17.30 val.

Daugiau informacijos apie parodą rasite čia.

VIDEO: Medijų meno paroda „Globali kontrolė ir cenzūra“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius