-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ir technikos muziejuje – Vilniaus modelių namų istoriją prikelianti paroda

Ketvirtadienį, rugsėjo 20 dieną, 17 val. Energetikos ir technikos muziejuje (Rinktinės g. 2) atidaroma paroda „Vilniaus modelių namai. Pagaminta Vilniuje“, kurią vilniečiai bei Vilniaus miesto svečiai galės lankyti visą mėnesį. Šia paroda siekiama prisiminti sovietinėje Lietuvoje stilių diktavusią madų kalvę.
Vilniaus modelių namai
Vilniaus modelių namai / Energetikos ir technikos muziejaus nuotr.

1954 m. pradėję veiklą, Vilniaus modelių namai sovietinėje Lietuvoje užėmė svarbią vietą lengvosios pramonės srityje. Čia buvo kuriami drabužių ir avalynės pavyzdžiai, skirti masinei gamybai, ir išskirtiniai, vienetiniai modeliai Lietuvos elitui. Vilniaus modelių namai ne tik kūrė madą, bet ir diegė naujus modelius į gamybą, bendradarbiavo su Lietuvos fabrikais, čia dirbo geriausi dailininkai, iškilūs talentai. Vilniaus modelių namai kartu su Rygos ir Talino modelių namais išsiskyrė iš kitų Sovietų Sąjungos respublikų, o sukurtos kolekcijos buvo įvertintos ir už Sąjungos ribų vykusiose tarptautinėse parodose.

„Žlugus sistemai, žlugo ir sistemos sukurti modelių namai, tačiau juos prisiminti kviečia paroda „Vilniaus modelių namai. Pagaminta Vilniuje“, skirta visiems neabejingiems mados ir lengvosios pramonės istorijai. Tai bene pirmoji paroda, skirta Vilniaus modelių namams ir jų veiklai“, – aiškino parodos kuratorė Edita Jusčiūtė.

Paroda sukurta bendradarbiaujant su buvusiais Vilniaus modelių namų darbuotojais. Jų išsaugoti kūriniai, fotografijos, eskizai atskleidžia mados kūrimo sovietmečiu užkulisius, kūrybinį gyvenimą, darbo procesą bei laisvalaikį, pasakoja beveik 50-ies metų istoriją bei primena dabartinės mados ištakas.

Energetikos ir technikos muziejuje veikia nuolatinė ekspozicija „Pagaminta Vilniuje“, kuri supažindina su Vilniaus pramonės istorija bei eksponatais, pagamintais Vilniaus mieste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius