Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pirmininkaujančios Lietuvos kultūros pristatymas pasauliui – nuo Violetos Urmanos iki Oskaro Koršunovo „Hamleto“

Kultūros ministerija per Lietuvos pirmininkavimą Europos sąjungos (ES) Tarybai ruošiasi skirti didelį dėmesį kultūros srities teisės aktų priėmimui, o tuo metu Lietuvos menininkai, kuriuos atsirinko užsienio meno organizacijos, pristatys Lietuvos kultūrą Europai.
Violeta Urmana
Violeta Urmana / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

 

„ES institucijos kultūrai skiria vis didesnę reikšmę. Daugelis valstybių kultūrą įrašė į pirmąsias vietas savo prioritetų sąrašuose. Deja, kol kas mes tik vejamės – tarp pirmųjų Lietuvos prioritetų kultūros nėra. Tačiau per Lietuvos pirmininkavimo pusmetį sieksime, kad svečiai suprastų ir pamatytų, jog Lietuva yra aukšto kultūros lygio, turtinga tradicijomis šalis, – pristatydamas LR Kultūros ministerijos pirmininkavimo prioritetus, sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis. – Niekas neatsimins Lietuvos kaip pirmininkaujančios valstybės pagal priimtus teisės aktus, nes jų bus labai daug. Bet tikrai atsimins kultūrinius renginius, kuriuos pristatysime tiek mūsų šalyje, tiek užsienyje.“

Viena didžiausių Lietuvos kultūros programų bus pristatyta Briuselyje ir Gente, bendradarbiaujant su Belgijos meno institucijomis – BOZAR ir Flagey menų centrais bei Gento dailės muziejumi.

„Ši programa buvo ruošiama bendradarbiavimo principu – paprašėme Belgijos meno institucijų pačioms atsirinkti, kokius Lietuvos menininkus jos norėtų pristatyti savo šalyje. 2011 metais prasidėjus organizaciniams darbams, belgų kultūros atstovai sakė, kad nežino Lietuvos menininkų ir jiems sunku nuspręsti, bet ilgainiui susiformavo programa, kuria šiandien galime didžiuotis, – pasakojo Kultūros ministerijos Tarptautinių ryšių ir Europos reikalų skyriaus vedėja Daiva Parulskienė. – Programą Briuselyje, pradės atidarymo koncertas, kuriame pasirodys mūsų primadona Violeta Urmana ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, kuriam diriguos Modestas Pitrėnas. Beje, koncerte pristatyti Lietuvos dirigentą buvo tikrai nepaprasta.“

Gento dailės muziejuje rugsėjo-gruodžio mėnesiais bus eksponuojama viena didžiausių M.K.Čiurlionio darbų parodų užsienyje. O Flandrijos muzikos festivalyje Petars Geniušas ir Čiurlionio kvartetas atliks šio kompozitoriaus kūrinius.

BOZAR menų centre lankytojai išvys Jono Meko filmų programą, šio menininko ir Fluxus parodą. Čia bus parodytas ir Oskaro Koršunovo spektaklis „Hamletas“.

Briuselio menų centre Flagey lapkričio 15-gruodžio 15 dienomis įvyks Lietuvos kultūros sezonas, kuriame bus pristatyta Šarūno Barto filmų retrospektyva, vokalinės muzikos festivalyje „Balso mėnuo“ koncertuos „Ąžuoliuko“ choras, o Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai uždarymo renginyje bus parodytas Justės Janulytės audiovizualinis spektaklis „Smėlio laikrodžiai“, kuris iki to laiko aplankys ir kitas šalis.

„Kultūros atašė ir ambasadų pagalba daugelyje šalių Lietuva bus pagrindinė viešnia įvairiuose festivaliuose: Varšuvos festivalyje „Muzikos sodai“, Šlėzvigo-Holšteino muzikos festivalyje, Vokietijoje, Borealio festivalyje, Prancūzijoje, taip pat Lietuvos menininkai pasirodys Grenoblyje, Velse, Lietuvos fotografija bus išsamiai pristatyta Škotijoje, Berlyne įvyks Lietuvos šiuolaikinio šokio savaitė, Lietuvos kamerinis orkestras išvyks koncertuoti į Kiniją. Amerikoje įvyks vienas pirmųjų profesionalių kultūros pristatymų“, – vardijo D.Parulskienė, pridūrusi, kad ir Lietuvos džiazo muzikantai aktyviai koncertuos užsienio festivaliuose, daug gastroliuos Nacionalinės filharmonijos atlikėjai.

Kaip ir kiekviena pirmininkaujanti šalis, Lietuva ES Tarybos būstinę Justus Lipsius papuoš lietuviškais „Europos sodais“.

Užsienio ministerija, bendradarbiaudama su Kultūros ministerija, parengė penkis keliaujančius Lietuvą pristatančius projektus: interaktyvią parodą „Lietuva pašto siuntoje“, parodą „Poetiniai dokumentai“, rinkinį „Didesnio dalis: šiuolaikinis Lietuvos menas“, Lietuvos dokumentinio kino klasikos projektą „Kino inkliuzai“ ir interaktyvią parodą „Lietuva Europoje ir Europa Lietuvoje“.

„Džiugu, kad pirmininkavimas tapo gera proga pasižiūrėti plačiau į Lietuvos kultūrą. Tarptautinių kultūros programų centras išleido Lietuvos menininkus, meno kūrinius ir reiškinius pristatančią leidinių seriją „Lietuvos kultūros gidas“. Tai – šešios knygelės, suskirstytos į architektūros ir dizaino, literatūros, kino, muzikos, scenos menų ir vaizduojamųjų menų sritis. Šalia pridedamoje USB laikmenoje pateikiamas autorių sąrašas ir galimybė pamatyti jų darbus“, – pristatė Tarptautinių kultūros programų centro l.e.p. Direktorė Eglė Deltuvaitė, pakvietusi lankytis ir specialioje interneto svetainėje cultureguide.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius