Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estai jau sugriovė sienas mokyklose, lietuviai griaus netrukus

Šiandien į mokyklą sugrįžtantys ar pirmą kartą į suolus sėsiantys mokinukai svarbiu mokyklos atributu laiko sienų ribojamą klasės erdvę. Tačiau palaipsniui šie moksleiviai kartu su mokytojais ir tėvais ryžtasi griauti tiek fizines, tiek psichologines mokyklos sienas.
Mokykla
Mokykla / LITEXPO

Lapkričio 21-23 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyksiančios parodos „Mokykla 2014“ organizatoriai renginio akcentu pasirinko šūkį „Mokykla be sienų“. Parodos metu lankytojai – mokytojai, mokiniai ir jų tėvai – galės ne tik teoriškai sužinoti, kokia tai mokykla, bet ir praktiškai ją išbandyti, nes čia bus sukurta ir veiks „Mokykla be sienų“.

Juk „mokykla be sienų“ – tai erdvė, kurioje nėra baimių, nepasitikėjimo. Tokioje mokykloje problemos sprendžiamos bendradarbiaujant, čia galima klysti

„Kalbėdami apie „mokyklą be sienų“, mes kalbame ne apie realias sienas, bet apie kiekvieno mokyklos bendruomenės nario – mokytojo, mokinio, tėvų – vidinius barjerus, trukdančius kurti nestandartinę, įvairioms idėjoms atvirą aplinką. Juk „mokykla be sienų“ – tai erdvė, kurioje nėra baimių, nepasitikėjimo. Tokioje mokykloje problemos sprendžiamos bendradarbiaujant, čia galima klysti. Būtent tokią erdvę bandysime sukurti ir parodoje“, - teigia „Mokykla 2014“ projekto vadovė Lina Jurkėnaitė.

„Mokyklos be sienų“ koncepcija nurodo, kad vaikai mokosi ne tik pamokų metu ir ne tik mokyklos pastate. Ši koncepcija mokymosi procesą perkelia į kitas erdves ar žmonių grupes – miestą, gamtą, namus, keliones, šeimą, draugų ratą, internetą ir kitas medijas. Taigi, mokyklos dalimi turėtų būti laikomi ir mokinių tėvai, kiti visuomenės nariai.

Tokia mokykla yra integrali gyvenimo dalis, tad ją drauge kuria mokytojai, vaikai, tėvai, socialiniai partneriai ir kiti, kuriems tai rūpi

„Tokia mokykla yra integrali gyvenimo dalis, tad ją drauge kuria mokytojai, vaikai, tėvai, socialiniai partneriai ir kiti, kuriems tai rūpi. Tokioje mokykloje skatinama veikti, ieškoti, įsitraukti, kelti visokius, net ir nelabai patogius klausimus ir gebėti priimti naujas, kitokias idėjas, mokytis vieniems iš kitų. Tai erdvė, kurios fizinė ir psichologinė aplinka palanki joje esantiems“, - pastebi Ugdymo plėtotės centro Informacinių technologijų skyriaus metodininkė Justina Sajė.

Norintiems pamatyti konkretų „mokyklos be sienų“ pavyzdį nereikia ieškoti labai toli. Suomiai ir estai „mokyklą be sienų“ sugeba sukurti tradicinėje mokykloje. Suomijos ugdymo sistemoje svarbiausia bendruomeniškumas, čia egzaminai nesureikšminami ir vyksta tik vieną kartą per visą ugdymo laikotarpį. Be to, labai didelis dėmesys skiriamas kiekvienam vaikui, įvairių gebėjimų turinčių mokinių įtraukimui į mokymosi procesą.

„Estai jau ne vienerius metus uoliai mokosi iš kaimynų suomių ir, atsižvelgiant į tarptautinius ugdymo pasiekimų vertinimo rezultatus (PISA), jiems puikiai sekasi. Be to, Estijoje šiuo metu labai didelis dėmesys skiriamas mokymuisi už mokyklos ribų (angl. outdoor learning). Ypač skatinama eiti į gamtą, ją tyrinėti, būti joje“, - teigia J. Sajė, pastebinti, kad tokių mokyklų jau yra ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, dr. Austėjos Landsbergienės įkurta Karalienės Mortos mokykla, L. Sirutienės vadovaujama mokykla „Saulės Gojus“ ar Šiuolaikinės mokyklos centras, kurio bendruomenėje sienos jau senokai išnyko.

Parodos „Mokykla 2014“ metu kuriamoje „Mokykloje be sienų“ ši koncepcija pirmiausia atsispindės vizualiai – bus kuriamos nekampuotos, negriežtos, ovalių formų harmoningai derančios erdvės, akiai malonios spalvinės zonos, o aklinų sienų bei eilėmis sustatytų suolų bus sąmoningai vengiama. Šioje mokykloje bus viskas, ko reikia – klasės, poilsio erdvės, koridoriai, valgykla, biblioteka, mokytojų, bet ir mokinių kambariai, administracijos patalpos.

„Mokykloje be sienų“ vyks ne tik pamokos, bet ir pokalbiai,  diskusijos, bus dalijimasis asmenine patirtimi, veiks kūrybinės dirbtuvės, lauks sporto, meninės ir mokslinės veiklos, mobili laboratorija. Visur bus pabrėžiamos atviros erdvės, integruotos gamtos detalės – visa tai turėtų skatinti visuomeninio mokymosi idėją.

Beje, kai kurie „mokyklos be sienų“ elementai jau buvo išbandyti anksčiau vykusiose parodose. Pavyzdžiui, pernai interaktyviose klasėse surengtos net 38 netradicinės pamokos.

Ketvirtą kartą Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO organizuojama paroda „Mokykla 2014“ vyks lapkričio 21-23 dienomis

Ketvirtą kartą Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO organizuojama paroda „Mokykla 2014“ vyks lapkričio 21-23 dienomis. Tradiciškai šalia įsikurs visai šeimai skirta paroda „Vaikų šalis“.

Pernai metais parodą „Mokykla 2013“ aplankė daugiau nei 15 tūkst. mokytojų, švietimo specialistų, mokinių ir jų tėvų iš visos Lietuvos, jiems buvo surengta per 200 įvairių paskaitų, diskusijų, seminarų, improvizuotų pamokų. Parodą „Mokykla“ organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija, Ugdymo plėtotės centras ir LITEXPO. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius