Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalio „Literatūrinės slinktys“ stotelės – Vilniuje, Tauragėje, Utenoje ir Ignalinoje

Pirmadienį prasideda beveik savaitę truksiantis jaunųjų rašytojų ir dailininkų festivalis „Literatūrinės slinktys“. Vienuoliktąjį kartą vykstantis festivalis rugsėjo 12–17 d. literatūros ir dailės gerbėjus pakvies į renginius Vilniuje, Tauragėje, Utenoje ir Ignalinoje, o festivalio dalyvių kūryba skambės laidų „Vakaro lyrika“ ir „Vakaras su knyga“ metu, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Festivalis „Literatūrinės slinktys“
Festivalis „Literatūrinės slinktys“ / Lino Daugėlos nuotr.

Dėmesys jauniesiems menininkams

2011 m. Vilniuje užgimęs renginys, į kūrybinį vyksmą įtraukęs daugelį tuo metu aktyviai veikusių ir tebeveikiančių jaunųjų kūrėjų, ilgainiui išaugo į visą šalį apimantį reiškinį. Festivalis, gimęs kaip iniciatyva suvienyti ir kultūrinei visuomenei parodyti kuriantį jaunimą, šiandien yra atpažįstamas dėl tęstinumo, skirtingų regionų aprėpiamumo ir susiformavusių tradicijų.

Kaip ir kasmet, festivalio metu išleidžiamas penkių knygelių rinkinys: knygelėse publikuojami konkurso būdu atrinkti jaunųjų rašytojų ir dailininkų darbai. Šiemet rašytojų ir dailininkų komisijos laureatais išrinko jaunuosius rašytojus Liną Daugėlą, Paulių Aušrą, Korneliją Mikalauskaitę, Dominyką Matulionį ir Orestą Razumą bei dailininkes Adelę Gančierę, Augustę Daškevičiūtę, Joaną Kairienę, Liliją Gotautaitę ir Verdenę Moniką Valkiūnaitę.

Kūrybos rinkinyje – kasdienybės absurdo ir trapiojo laiko pajauta

Rašytojų tekstuose skleidžiasi gyvenimo absurdas, kasdienybės apmąstymai, išryškėja ironiškas žvilgsnis į kasdienius įvykius, pastangos viską pamatyti kitaip, tekstai gimsta iš buvinėjimų, susiskaudėjimų, vėjo gaudymo ir akmenų kalbinimo.Pro ironijos ir garsaus juoko šydą blyksteli jautrios įžvalgos, atviros išpažintys. Jaunieji autoriai parodo, kad geba suvaldyti kalbos srautą, žaisti su kalba, kurti daugiasluoksnes metaforas.

Dailininkės nardo tarp žmogiškų ir nežmogiškų būvio formų, tarp nepalaužiančio ir trapiojo laiko, tarp to, kas tikslu ir miglota, su žiupsneliu pasakų, kerėjimų ir praeities vėjų, lengvai kedenančių melsvas užuolaidas. Festivalio dailininkių grupė pasižymi tarpdiscipliniškumu ir atveria dar vieną žvilgsnį į jauną ir šiuolaikinę Lietuvos meno sceną.

Festivalio renginiai – net keturiuose miestuose

Rugsėjo 12 d. 17 val. besidomintieji jaunųjų menininkų kūryba kviečiami į Vilniaus Adomo Mickevičiaus biblioteką: čia vyks festivalio parodos atidarymas, literatūros skaitymai, bus pristatyti visi festivalio dalyviai. Rugsėjo 14 d. 17.30 val. „Menų spaustuvėje“ vyksiančiuose literatūros skaitymuose dalyvaus ne tik penki jaunieji rašytojai, bet ir jų redaktoriai: Renata Šerelytė, Mindaugas Valiukas ir Donatas Petrošius.

Rugsėjo 15 d. festivalis keliaus į Tauragę. Iš šio miesto kilusi ir viena festivalio dalyvė – poetė Kornalija Mikalauskaitė. Tauragės kultūros centre 17 val. bus pristatyta dailininkių kūrybos paroda, o jaunieji rašytojai skaitys savo kūrybą.

Rugsėjo 16 d. festivalio dalyviai viešės Utenoje. Visų pirma, 11 val., su uteniškiais jie pasisveikins iš Utenos radijo studijos, laidos „Utenos žingsniai“ metu, o vakarop, 16 val., miestiečius pakvies į literatūros vakarą kavinėje „This.is.coffee“. Iš Utenos jaunieji poetai, prozininkas ir dramaturgas skubės į Ignaliną, kur 19 val. sodyboje „Saulėtekis“ susitiks su „Meno bangų“ kūrybinės rezidencijos dalyviais ir menui neabejingais ignaliniečiais.

Festivalio uždarymas vyks rugsėjo 17 d. 19 val. Vilniuje, bare „Paviljonas“. Literatūrinio-muzikinio performanso metu skambės visų dalyvių kūriniai ir muzikanto Beno Matijošaičio muzika.

Rugsėjo 13–14 d. festivalio dalyvių kūryba skambės LRT klasikos ir LRT radijo laidose „Vakaras su knyga“ ir „Vakaro lyrika“. Festivaliui pasibaigus, spalio mėnesį bus atidaryta virtuali festivalio paroda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius