-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Festivalis „Kaunas photo“ supažindino Lietuvos moksleivius su žymiausio Australijos lietuvio fotografine legenda

Trečiadienį Lietuvos regionų mokyklose prasideda XIV-ojo fotomeno festivalio „Kaunas photo“ edukacinė-pažintinė programa moksleiviams „Olegas Truchanas – Australijos ir Lietuvos fotografijos legenda“. Pažintį su žymiu lietuvių išeiviu Australijoje, žygiais į sunkiai pasiekiamus Tasmanijos kampelius ir fotografija kovojusio už gamtos saugojimą, pristatė Šiaulių krašto kultūrologas, kraštotyrininkas, keliautojas Jonas Nekrašius ir festivalio vadovas Mindaugas Kavaliauskas.
Festivalio KAUNAS PHOTO edukacinė-pažintinė programa moksleiviams „Olegas Truchanas – Australijos ir Lietuvos fotografijos legenda“
Festivalio „Kaunas photo“ edukacinė-pažintinė programa moksleiviams „Olegas Truchanas – Australijos ir Lietuvos fotografijos legenda“ / Organizatorių nuotr.

Edukacinė programa, kurią sudaro dokumentinio filmo apie O.Truchano asmenybę peržiūra ir pasakojimas apie jo nuopelnus gamtai, fotografijos indėlį į gamtos išsaugojimą, organizuojama siekiant ne tik pristatyti Lietuvoje nepelnytai mažai kam žinomą asmenybę, bet taip pat ugdyti moksleivių pilietiškumą, sąmoningumą ir meilę gamtai.

„Kaunas photo“ festivalio vadovas M.Kavaliauskas kartu su Jonu Nekrašiumi pristatys O.Truchano gyvenimo ir kūrybos kelią penkiose Lietuvos mokyklose: Kelmės rajono Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijoje, Pakruojo „Žemynos“ pagrindinėje mokykloje, Joniškio „Aušros“ gimnazijoje, Leipalingio pagrindinėje mokykloje ir Seirijų A.Žmuidzinavičiaus gimnazijoje.

Organizatorių nuotr./Festivalio KAUNAS PHOTO edukacinė-pažintinė programa moksleiviams „Olegas Truchanas – Australijos ir Lietuvos fotografijos legenda“
Organizatorių nuotr./Festivalio KAUNAS PHOTO edukacinė-pažintinė programa moksleiviams „Olegas Truchanas – Australijos ir Lietuvos fotografijos legenda“

O.Truchanas – žymiausias Australijos lietuvis – gimė 1923 m. Šiauliuose, mirė fotografinėje ekspedicijoje 1972 m., Tasmanijoje, Australijoje. Pokario nublokštas į tolimąją Australiją, gyveno ir dirbo Tasmanijoje. Savo aistrą keliauti ir pažinti gamtą perkėlė į fotografiją, o fotografijos pagalba kvietė visuomenę keisti nusistovėjusį požiūrį į gamtą. O.Truchanas Lietuvoje išmoko vertinti, saugoti kiekvieną gyvosios ir negyvosios gamtos dalį, o Australijoje vyravo požiūris: „jei juda – šauk, jei teka – užtvenk“.

Pragyvenimui jis dirbo kompanijoje, statančioje hidroelektrines, tačiau visą laisvalaikį skyrė Tasmanijos gamtos ir natūralaus gamtovaizdžio pažinimui ir išsaugojimui – bent fotografijose. Pareigos „Hydro Electricity Commision“ įmonėje neleido jam viešai kalbėti prieš hidroelektrinių statybą ir natūralaus gamtovaizdžio žalojimą, tačiau O.Truchanas keliavo po Tasmaniją, rengdamas savo fotografijų skaidrių peržiūras, lydimas dramatiškos muzikos, į kurias susirinkdavo tūkstančiai žmonių. Taip gimė gamtosauginės fotografijos legenda Australijoje.

Organizatorių nuotr./Festivalio KAUNAS PHOTO edukacinė-pažintinė programa moksleiviams „Olegas Truchanas – Australijos ir Lietuvos fotografijos legenda“
Organizatorių nuotr./Festivalio KAUNAS PHOTO edukacinė-pažintinė programa moksleiviams „Olegas Truchanas – Australijos ir Lietuvos fotografijos legenda“

M.Kavaliauskas pabrėžia, kad O.Truchano istorija unikali tuo, jog kvapą gniaužiančios gamtos fotografija vieno žmogaus gamtosaugines idėjas leido tapti galingu visuomeniniu judėjimu, kuri pakeitė žmonių mąstymą, leido atsirasti saugojamoms teritorijoms ir net pakeitė politinę Tasmanijos valdžią.

O.Truchano istorija unikali tuo, jog kvapą gniaužiančios gamtos fotografija vieno žmogaus gamtosaugines idėjas leido tapti galingu visuomeniniu judėjimu, leido atsirasti saugojamoms teritorijoms ir net pakeitė politinę Tasmanijos valdžią

Tarptautinis fotomeno festivalis „Kaunas photo“, šalia turtingos kasmetinės programos: Lietuvos ir užsienio fotografų parodų galerinėse ir lauko erdvėse, paskaitų, susitikimų su užsienio ir Lietuvos fotografais, meno kolekcionieriais, fotografijos ekspertais ir kritikais, turų su gidu po parodas ir daug kitų renginių, jau antrus metus iš eilės organizuoja fotografijos kūrybines dirbtuves moksleiviams. Jomis siekiama ne tik suteikti žinių apie fotografijos praktinę pusę, bet ir ugdyti jų bendruomeniškumą, kūrybiškumą ir pilietinį sąmoningumą.

„Kaunas photo“ – ilgiausiai be pertraukų rengiamas kasmetinis tarptautinis fotomeno festivalis Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Nuo 2004 m. festivalį kuruoja viešoji įstaiga „Šviesos raštas“ ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius.

„Kaunas photo“ festivalis yra laikomas vienu iš svarbiausių tęstinių meno renginių Lietuvoje, jį finansiškai remia Lietuvos Kultūros taryba, Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija ir Kauno miesto savivaldybė. Festivalis bendradarbiauja su Europos fotografijos sąjunga ir yra pasaulinės „Festivals of Light“ organizacijos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius