-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalis „Tylos!“: senąjį sezoną Vilniuje užbaigs jauniausioji teatro kūrėjų karta

Gegužės 16 d. visą dieną trukusia teatro fiesta Kaune oficialiai startavęs trečiasis kasmetinis debiutų festivalis „Tylos!“ keliasi į sostinę, kur jau visai netrukus, gegužės 20 d., jungtinės jaunų režisierių komandos spektakliu pagal skandalingąją Simono Stephenso pjesę „Pornografija“ prasidės ir vilnietiškoji festivalio programos dalis.
Spektaklis „Kokia čia teisybė?“
Spektaklis „Kokia čia teisybė?“ / Tomo Stirnos nuotr.

Atrodytų paradoksalu „senąjį“ teatro sezoną pabaigti jauniausiosios lietuvių teatro kartos prisistatymu publikai. Nepaliaujamai augantis, kaskart vis daugiau dėmesio sulaukiantis festivalis šiemet teatro mėgėjams pristato daugiau nei dvi dešimtis jaunųjų kūrėjų darbų, pasklidusių po įvairiausius sostinės teatrus ir kitas menines erdves. Festivalio spektakliai bus rodomi ne vien daugumai puikiai pažįstamose teatro „Lėlė“, Menų spaustuvės, Vilniaus Mažojo, Jaunimo, Rusų dramos teatrų salėse, bet ir daugelio dar neatrastoje Kvadrato scenoje bei Energetikos ir Technikos muziejuje.

Debiutų festivalis „Tylos!“, pamažu, bet užtikrintai tampantis solidžia platforma, atspirties tašku pačiai jauniausiai Lietuvos teatro kūrėjų kartai, per trumpą laiką gerokai ūgtelėjo. „Tylos!“ organizatoriai – R. Tumino vadovaujamas aktorių ir režisierių kursas, patys savo darbus pristatę dar pirmajame festivalyje, netruko šia iniciatyva užkrėsti ir kitus. Antraisiais metais renginyje dalyvauti panoro ne tik G. Varno vadovaujamo teatro „Utopija“ trupė, bet ir būrys bakalauro studijas Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijoje baigusių kino režisierių. O šiemetinis festivalis ypatingas tuo, jog jame žiūrovai pirmą kartą išvys visų scenos meno specialistus rengiančių Lietuvos aukštųjų mokyklų absolventų darbus.

Sekmadienį Kaune apsilankiusieji jau turėjo progą išvysti Klaipėdos bei Šiaulių universitetų parengtų jaunųjų scenos menininkų kūrybą. O jau labai greitai sostinės žiūrovų dėmesio paprašys trys studijas LMTA šįmet baigiantys kursai. Be savo baigiamuosius magistro darbus parodysiančių R. Tumino globotų režisierių ir aktorių, akistaton su festivalio publika stos V. Bagdono ir S. Bareikio studentai, geriau žinomi „Trupės Liūdi“ vardu, ir trupe „Lėlės gėlės“ pasivadinęs, Vilniaus bei Kauno lėlių teatrų kolektyvus papildysiantis aktorių-lėlininkų kursas (vad. A. Latėnas).

„Tikime, kad lėlių teatras – viena įdomiausių teatro formų, neapsiribojanti vien vaikiškais žaidimais. Veikimas objektais dažnai gali sužadinti stipresnes emocijas įvairaus amžiaus publikai nei dramine vaidyba grįstas teatrinis vyksmas“, – sako po netrumpos pertraukos vėl LMTA parengtas lėlių teatro aktorių kursas, šiųmetiniame „Tylos!“ festivalyje parodysiantis net 8 įvairių formų, žanrinių bei stilistinių ypatybių spektaklius.

Tarp jų – ne tik profesionalioje teatro „Lėlė“ scenoje jau apsigyvenęs šešėlių erotikos seansas suaugusiems, pavadintas „Žaliojo žąsinėlio teatru“, ar visai neseniai premjerą atšventusi lietuvių lėlių teatro legendos V. Mazūro „Privati valda“, bet ir šiuolaikinės amerikiečių dramaturgijos pastatymas, K. Borutos „Jurgio Paketurio...“ sceninė interpretacija, mėginimas su jauniausiais žiūrovais pabendrauti paslaptingąja Uma-Uma kalba ir dvi W. Shakespeare'o kūrinių sceninės versijos: spektaklyje „Šekspyras“ skambės anglų rašytojo sonetai, o garsiąją Romeo ir Džuljetos istoriją spektaklyje „Vardan Tos“ jaunieji bandys papasakoti šokio bei judesio kalba.

Būsimuosius lėlininkus domina ne vien klasikinės lėlių ir dramos teatrų formos – naujų sceninės raiškos galimybių debiutantai ieškos neregiams ir matantiesiems skirtame modernių formų vaidinime-performanse „Bitinėlio pasakos šešiems pojūčiams“.

Nieko linksmo nežadančią filosofiją į profesionaliąją sceną atsinešanti „Trupė Liūdi“ į pasaulį žvelgia tarsi vaiko akimis: su subtiliu, paradoksaliai žaismingu, tik jiems vieniems būdingu humoru. Liūdesio sėklą jaunieji debiutantai sėja ir pirmajame savo spektaklyje, kurio pats pavadinimas užkabina bene didžiausius mūsų visuomenės skaudulius – „Išvažiuoju“.

Finalinis festivalio akordas – magistro studijas LMTA bebaigiąs teatro režisierių kursas (vad. R. Tuminas), kuris, galima sakyti, „debiutuoja“ antrą kartą. Ne tik sumanę 2008 m. įvykusio pirmojo festivalio koncepciją, sėkmingai ją įgyvendinę, tačiau ir visus šiuos tris metus festivalio „Tylos!“ organizavimu užsiėmę, jie jau suformavo savotišką kasmetinių teatrinių debiutų tradiciją.

Daugiau informacijos apie festivalį – www.tylos.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius