-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalyje „Banchetto musicale“ – mistiniai viduramžiai

Rugsėjo 12 ir 13 dienomis senosios muzikos festivalis „Banchetto musicale“ iš Valdovų rūmų menių persikels į sakralią erdvę – du koncertai pirmadienio ir antradienio vakarą vyks Pranciškonų konventualų vienuolyno bažnyčioje Trakų gatvėje.
Ansamblis „Graindelavoix“
Ansamblis „Graindelavoix“ / Asmeninio archyvo nuotr,
Temos: 1 15min kultūra

Pirmadienį koncertą surengs unikali italų atlikėja Vivabiancaluna Biffi. Studijavusi šiuolaikinę violončelę, ji vėliau ryžtingai pasuko į senosios muzikos pasaulį. Savo kaip instrumentininkės pasirodymus ji praplečia ir dainavimu – Vilniaus klausytojams ji pristatys XIII amžiuje sukurtas ispanų Galisijos regiono dainas. Šios dainos, „Cantigas de Amigo“, priskiriamos viduramžių menestreliui Martínui Codaxui. Pagrindinė dainų veikėja – jauna moteris, kuris išreikšdama savo meilę jaunuoliui ir dalydamasi savo jausmais, kreipiasi į begalinio vandenyno bangas ar į Dievą. Taigi šios dainos išreiškia giliausius jausmus, perteikia turtingą emocijų pasaulį – jį ryškiai ir užburiančiai kuria festivalio viešnia.

Antrasis koncertas klausytojus panardins į mistišką viduramžių religinę aplinką. Muzikologo ir antropologo Björno Schmelzerio suburtas ir Antverpene gyvuojantis ansamblis „Graindelavoix“ senosios muzikos pasaulyje garsėja savo itin rūpestingai rengiamomis programomis, kuriose atsiskleidžia kruopštus senųjų šaltinių studijavimas, sąsajų ir kontekstų išmanymas.

Ansamblio domėjimasis viduramžių atodangomis šį kartą juos nuvedė prie šventųjų relikvijų temos – reiškinio, kuris vieniems kelia pagarbų virpulį, o kitiems gal net šiurpą, tačiau nepalieka nė vieno abejingo. Kolektyvas koncerte pristatys šv. Elžbietos Vengrės liturgijos fragmentus. 1231 metais mirus šventajai, jos galva ir širdis buvo atskirtos nuo kūno; širdies relikvija buvo perkelta į Kambrė katedrą Prancūzijoje ir ten garbinama. Specialiai tam sukurtos liturginės giesmės primins klausytojams, koks kupinas paslapčių buvo vėlyvųjų viduramžių pasaulis.

Koncertų pradžia – 20 val., įėjimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius