Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalyje „Poetinis Druskininkų ruduo“ įteiktos Jotvingių premijos

Festivalyje „Poetinis Druskininkų ruduo“ festivalyje įteiktos Jotvingių premijos, pristatytas naujas poezijos almanachas ir per metus išleistos poezijos knygos, tokių – apie tris dešimtis.
Kornelijus Platelis
Kornelijus Platelis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 2 Ruduo Premija

„Poetinis Druskininkų ruduo“ diskutuoti apie politinį korektiškumą ir poeziją sukvietė ne tik Lietuvos, bet ir svečius iš užsienio.

„Šių dienų pasaulyje politinio korektiškumo reikalavimas, jeigu jis nekyla iš žmogaus vidaus, o ateina iš išorės, tai visada jis yra susijęs su cenzūra. Įvairiose šalyse situacija yra skirtinga, nors kai kurių šalių poetai ne visada suprato, ką mes turime omeny“, – teigė „Poetinio Druskininkų rudens“ organizatorius, poetas Kornelijus Platelis.

Dvidešimt ketvirtojo poetinio rudens Jotvingių premija skirta Jonui Kalinauskui už knygą „Mano sodo vagis“. Tai – tryliktoji poeto knyga. Pasak premijos laureato, jo eilėraščių rinktinės – tarsi romanai baltosiomis eilėmis: kiekviena jų turi bendrą liniją. 

„Mano knyga gali priminti pjesę, nes jos herojai – Gervazas, Bervazas, Aneliutė, Bernardas, Aloyzas – visi jie tikri ir buvę gyvi žmonės. Jie veikia per visą knygą ir visus  eilėraščius, ši knyga yra tamsos kova su šviesa“, – pasakojo Jotvingių premijos laimėtojas, poetas J. Kalinauskas.

Jaunojo Jotvingio premija įteikta debiutantei Ramunei Brundzaitei – už eilėraščių rinkinį „Drugy, mano drauge“. Poetė į rinkinį sudėjo apie 50 eilėrasčių, sukurtų per aštuonerius metus.

„Mano eilėraščiai, kaip ir visa poezija, yra apie meilę ir mirtį. Dar galima pasakyti, kad rašau apie miestus, savo patirtis“, – sakė Jaunojo Jotvingio premijos laimėtoja R. Brundzaitė.

Po praėjusio poetinio rudens, rašytojų sąjunga išleido 13 poezijos knygų, iš viso išleista apie tris dešimtis. Poezijos leidyba atsigauna – rinktines leisti imasi naujos leidyklos, nors tai – dar vis nuostolinga veikla.

„Išskirčiau knygas, kurios turi kokias nors ypatumą. Antai Dovilės Zelčiūtės knyga, ji yra lyg išaugusi iš aktorių šeimos, tai metafizika artistinė pagaliau atėjo į poeziją, toliau turinti tokią ašį – Ramutės Skučaitės knyga „Tamsiai ir šviesiai matys“. [...] Greičiausiai ateinantys metai bus daug jaunesnės kartos antplūdžio metai“, – sakė Rašytojų sąjungos leidyklos vyriausiasis redaktorius Valentinas Sventickas.

Sekmadienį „Poetinis Druskininkų ruduo“ persikelia į Vilnių – poezijos vakarai vyks Šiuolaikinio meno centro skaitykloje ir Užupio kavinėje „Svetimi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius